Baharın müjdecisi olan ters lalelerin Van Gölü ile birleşen doyumsuz manzarası
Baharın müjdecisi olarak da bilinen ters laleler, Van’ın Gevaş ilçesinin yüksek kesimlerinde çiçek açarak Van Gölü’nün eşsiz manzarası ile birleşerek seyrine doyumsuz kartpostallık görüntüler oluşturuyor.
Ortalama 15-20 günlük ömürleri olan ve nisan-mayıs aylarında açan, yöre halkı tarafından da “hüzün çiçeği” veya “hüzünlü gelin” olarak adlandırılan, en eski süs bitkisi olan ters lale, soğanlı bitkiler familyasında yer alıyor.
Ters lale, Anadolu coğrafyasına ait endemik bir türdür. Ters laleler hakkında halk arasında farklı efsaneleri sembolize ettikleri biliniyor.
Osmanlı döneminde, lale, sümbül ve nergis kadar popüler olmuştur. 20'nci yüzyıl başlarında yapılan araştırmalar ve ilerleyen bitki yetiştiriciliği sonucu türleri çoğalmıştır. Bugün Ters lalenin dünya üzerinde bilinen 165 türü ve tür alt kategorisi bulunmaktadır.
Genellikle ters laleler, bin ile 3 bin metre yükseklikte yetişirler. Ancak düşük rakımlı alanlarda da sıcaklık kontrolü sağlanabildiği sürece üretim yapılabiliyor. Yetiştiği toprağın özelliği ise bol güneş görmesi ve suyu tutmasıdır. Bunun içinde genellikle yüksekten akışı sağlayan meyilli arazilerde yetişiyor.
(İLKHA)