• DOLAR 34.654
  • EURO 36.361
  • ALTIN 2919.715
  • ...
Neden daha çok Zonguldak?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

30 Büyükşehir ile birlikte virüse karşı önlemlerin alındığı illerden biri olan Zonguldak'ta ölüm oranları korkutuyor. Zira oranlamada Zonguldak en fazla ölümün yaşandığı il.

Peki neden Zonguldak’ta ölüm oranı  bu kadar yüksek?

Aslında Zonguldak ölümlü vak’a sayısında 6. Sırada…

Listenin başında İstanbul var. En fazla koronavirüs vakasına rastlanan diğer iller ise Ankara, İzmir, Kocaeli, Sakarya ve Zonguldak olarak sıralanıyor.

İllerin nüfusunu hayatını kaybeden hasta sayısına böldüğümüzde yani orana ulaşmak istediğimizde bu kez tablo değişiyor. Listenin başına Zonguldak yerleşiyor. Yani ölüm oranının en fazla olduğu ilimiz Zonguldak.

Peki 596 bin nüfuslu bu şehrimizde ölüm oranı neden bu kadar yüksek

Yüzde 60'ı akciğer hastası

Zonguldak’ta kömür tozu püskürten 7 termik santral var.

Bu da kentte yaşayan insanların akciğer problemi yaşamasına neden oluyor ki. Şehirdeki insanların yüzde 60'ında akciğer hastalıklarına rastlanıyor.

Zonguldak’ta akciğer hastalıkları Türkiye ortalamasının üzerinde

TÜİK’in 2009-2018 yıllarını kapsayan ikametgaha göre ölüm nedenleri dağılımı verilerine bakılırsa, solunum yolu hastalıklarından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı son üç yılda artışta.

Bir diğer araştırmaya göre yıllar içinde akciğer hastalıklarında düşüş olsa da, ilde koah halen yükselişte, sebebi ise büyük ölçüde kömüre maruziyet. Araştırmaya dahil edilen hastaların yüzde 41’inde mesleki maruziyet söz konusu; araştırmada kentin yüzde 27,3’ünün madenci olduğu belirtiliyor. Koah hastalığında hava kirliliğinin önemli bir faktör olduğunu ortaya koyan araştırma, hastalığın il merkezinde en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğunu belirtiyor.

Hava kirliliği ve kömür akciğer hastalıklarına yol açıyor

Zonguldak özelinde 6-16 yaş arasında okul çağındaki bin 500 çocukla yapılan bir saha araştırması, Zonguldak’ta astım ve hava kirliliği arasında doğrudan bir bağ olduğunu ortaya koyuyor.

Kömüre maruz kalanlar ile çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı ve genetik yatkınlığı olanlar, hava kirliliğinden daha kolay etkileniyor. Kirlilik solunum fonksiyon kaybına ve akciğer kanseri gelişiminde artışa neden oluyor.

Evet Osmanlı'dan beri şehrin geçim kaynağı olan kömür, aynı zamanda Covid 19 ölüm istatitiğinin bu kadar yükselmesindeki ana sebeplerden biri

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir