• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, özel bir TV kanalının canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.  Selçuk, kısa çalışma ödeneğine ilişkin bir soru üzerine, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecini hem işveren hem çalışanlar adına, gelir desteği de sağlayarak ve istihdamı koruyarak atlatmayı hedeflediklerini söyledi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE BAŞVURU SAYISI 232 BİNE ULAŞTI

Bu anlamda, kısa çalışma ödeneğinin önemli bir uygulama olduğunu vurgulayan Selçuk, şöyle devam etti: "Şu an itibariyle bize başvuran firma sayımız 232 bine ulaşmış durumda. Toplamda çalışan sayımız da 2 milyon 700 bine ulaştı. Firmaları tarafından başvurusu yapılmış çalışanımız şuan 1 milyon 180 bin. Dolayısıyla çalışan bazında yüzde 44 gibi bir oranda kabul edilmemiz var. Geri kalanlar için süreç, inceleme devam ediyor. Onları da kısa zaman içinde sonuçlandıracağız." Bakan Selçuk, konuyla ilgili kanuni düzenlemeyle beraber uygunluk tespiti süresinin de ertelendiğini belirterek, "İlk önce ödemeyi yapacağız, sonra uygunluk tespitini yapacağız. Böylece daha hızlı bir şekilde ödemelerin gerçekleşmesi sağlanacak." diye konuştu.

BAKAN SELÇUK İŞVERENE ÇAĞRI YAPTI

Başvuru sürecini anlatan Selçuk, şunları söyledi: "Firma, çalışan listesi beyan ediyor. Beyanda eksiklik veya hata varsa bunu biz işverenle konuşarak hallediyoruz. Bir kez daha işverenlerimize çağrıda bulunmak istiyorum: Bu sürecin daha hızlı işlemesi için bu bilgileri hem yeterli hem de doğru bir şekilde iletmeleri çok önemli. Herhangi bir yerde kimlik numarasında veya bir rakamda hata olduğu zaman süreç uzayabiliyor. Müfettişlerimiz bilgileri doğrulamak için gayret gösteriyorlar. Bu da zaman kaybına sebep oluyor. İşverenlerimiz, çalışanlarımız adına bu belgeleri, listeleri bize doğru ilettikleri takdirde süreci daha hızlı ilerleteceğiz. Çalışanlarımız bu süreçten sorumlu olmayacaklar. Çünkü başvuru, firma bazında işveren adına yapılıyor."

"YÜZDE 50'Sİ 3 KİŞİDEN DAHA AZ ÇALIŞANI OLAN FİRMALAR"

Kısa çalışma ödeneğine başvuran firmalara ilişkin bilgi veren Selçuk, 3’ten az çalışanı olan firmaların, başvuru sayısının yarısından fazlasını oluşturduğunu, 10 kişiden az çalışanı olan firmaların dahil edilmesi halinde bu rakamın yüzde 79'lara çıktığını, 20 kişiden az çalışanı olan firma sayısıyla da başvuruların yüzde 90'lara ulaştığını kaydetti. Selçuk, "Diyebiliriz ki kısa çalışma ödeneğine başvuran firmaların yüzde 50'si 3 kişiden daha az çalışanı olan firmalar." dedi.

"İSTİHDAMI KORUMAK TEMEL GAYEMİZ"

Salgın süresince yapmak istediklerinin çalışanı korumak olduğunun altını çizen Selçuk, şöyle devam etti: "Çalışanımızı, iş akdi içinde, istihdamın içinde tutabilmek istiyoruz. İşçimizi, çalışanımızı koruyabilmek anlamında, geçici bir süreyle fesih yasağı getirdik. Bu 3 ay süre zarfında işveren tarafından akidler feshedilemeyecek. İşveren de bu 3 aylık süreyi geçmemek üzere işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilecek. Aslında bu sistemde hem işverenimizi hem çalışanımızı koruyoruz. İstihdamı korumak temel gayemiz." Selçuk, şunları kaydetti: "Eğer bir çalışanımız 450 günü tamamlamışsa, 60 gün şartını tamamlamışsa işvereniniz onun adına kısa çalışmaya başvuracak. Eğer çalışanımız 450 gün ve 60 gün şartlarını tamamlayamıyorsa o zaman da ücretsiz izin üzerinden biz ona destek olmaya çalışacağız. Dolayısıyla sistemdeki bütün sigortalılarımızın, işçilerimizin 450 günü tamamlasın veya tamamlamasın bu şekilde biz akidleri içinde kalmalarını, aynı zamanda istihdamın korunmasını sağlayacağız. Bir anlamda işverenlerimizin de ücret maliyetini destekleyerek katkı sunuyoruz. Temel hedefimiz bu süreç zarfında kimsenin işinden olmaması."