• DOLAR 34.581
  • EURO 36.31
  • ALTIN 2917.744
  • ...
VİRÜSE EN İYİ İLAÇ İZOLASYON
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına karşı karantina uygulamaları ve ilaç araştırma çalışmaları sürüyor. Hastalığın hızlı bulaşıcı etkisi nedeniyle sosyal izolasyon konusunda uzmanlar uyarıyor. Uzmanlar, şu an için herhangi bir tedavi yöntemi bulunamayan hastalığa karşı en etkili yöntemin izolasyon olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye’de ilk etapta 65 yaş üstüne getirilen sokağa çıkma yasağı ile sosyal izolasyon sağlanmaya çalışıldı. Yoğunluğun devam etmesi ve sosyal mesafenin korunmaması nedeniyle ikinci adım olarak 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı devreye kondu. Son iki haftada ise özellikle büyükşehirlerde izolasyonun sağlanması için hafta sonu dışarı çıkma yasağı uygulanıyor.

SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARIYLA İZOLASYON SAĞLANMAYA ÇALIŞILIYOR

İçişleri Bakanlığınca, 81 il valiliğine, sokağa çıkma yasağı ile ilgili genelge gönderildi. 17.04.2020 tarihinde saat 24.00’de başlayan sokağa çıkma yasağı 31 ilde uygulanıyor. Geçtiğimiz hafta sonunda sokağa çıkış yasağının ardından bu uygulamanın her hafta sonu için geçerli olacağı konuşulmuş konuyla ilgili kabine toplantısı ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sokağa çıkma yasağını gerekli gördükleri takdirde hafta sonları uygulayacaklarını dile getirmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “17 Nisan Cuma gecesi saat 24.00’ten 19 Nisan Pazar gecesi saat 24.00’e kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacağını şimdiden tüm vatandaşlarımıza duyurmak istiyorum.” açıklamasında bulunmuştu. Uzmanlar da koronavirüs salgınına karşı en iyi ilacın izolasyon olduğuna dikkat çekiyor.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI HANGİ İLLERDE GEÇERLİ OLACAK?

Sokağa çıkma yasağı büyükşehir statüsündeki 30 il (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) ile Zonguldak il sınırları içinde uygulanacak.

“EĞER İZOLASYON ÖNLEMLERİNİ ÇOK İYİ DEVAM ETTİREBİLİRSEK İKİNCİ DALGAYI GÖRMEYİZ” Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, “Eğer izolasyon önlemlerini çok iyi devam ettirebilirsek ikinci dalgayı görmeyiz; ama herhangi bir olası gevşemede mutlaka bu virüsle ilgili dalgalar tekrar tekrar görülebilir” diye konuştu. Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GATA) Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, koronavirüsün dünyada artış hızı devam ederken, Türkiye’de artış hızının kırıldığına dikkat çekerek, “Ülkemizde artış hızında bir azalma oldu. Artış hızı da yavaşladıkça hem yoğun bakıma giren hasta sayısı hem de kaybettiğimiz hasta sayısı azalıyor. Yoğun bakım sayısının ve ölüm oranlarının az olması çok önemli ve bizim için çok olumlu. Vaka artış oranına göre yoğun bakıma giren hasta sayımız aynı oranda artmıyor. Daha az sayıda vaka yoğun bakıma girmiş oluyor ve daha az sayıda bir kaybımız oluyor” dedi.

SOKAĞA ÇIKMAYI NE KADAR AZALTABİLİRSEK O KADAR DAHA AZ BİR TEMAS OLUR

Geçen hafta sonu uygulanan, bu hafta sonu da uygulanacak olan sokağa çıkma yasağını da değerlendiren Prof. Dr. Yamanel, “Sokağa çıkma yasağına Bilim Kurulu olarak olumlu bakıyoruz. Çünkü havaların da ısınmasıyla vatandaşların Cumartesi-Pazar günleri daha fazla dışarı çıkma olasılığını ön gördüğümüz için böyle karar alındı. Sokağa çıkmayı ne kadar azaltabilirsek o kadar daha az bir temas olur ve bu virüse karşı da o kadar başarılı olabiliriz. Hafta sonu sokağa çıkma yasağının olması önemli ki bir de zaten 65 yaş üzeri ve 20 yaş altının normalde sokağa çıkma yasağı var. Fakat hizmet sektörünün de ve üretimin de sonuç olarak aksamaması lazım. Bu durumda olup sokağa çıkan vatandaşlarımızın da hem maskelerini takmaları hem de sosyal mesafeyi temin etmeleri çok önemli” ifadelerini kullandı. "İZOLASYON, AŞI YERİNE GEÇMEKTE"

Prof. Dr. Yamanel, Türkiye’de çok önemli aşı çalışmaları yapıldığını da ifade ederek, “Aslında aşı çalışmaları normalde 1-1,5 yıl kadar sürüyor. Fakat böyle durumlarda bu süreler biraz daha aşağıya çekilebilir. Ben aşı konusunda çok umutluyum. Ama aşının bulunmasından önce şu anki izolasyon tedbirleri şimdiki aşımız yerine geçmekte. Bunu da vurgulamak istiyorum” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir