• DOLAR 32.579
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2460.243
  • ...
Covid-19 nedeniyle Batman sebze halinde işler yarı yarıya düştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye'nin normal şartlarda meyve ve sebze ürünlerini ihraç eden bir ülke konumunda olduğunu vurgulayan hal esnafı, Covid-19 salgını nedeniyle ülke sınırlarının kapatılmasından dolayı eldeki ürünlerin iç piyasada kaldığından geçen seneye nazaran fiyatlarda düşüş yaşandığını belirtti.

Geçen sene Türkiye gündemini yoğun bir şekilde meşgul eden, çiftçiyi başta olmak üzere esnafı ve halkı zor durumda bırakan sebze ve meyve fiyatlarındaki artışlar, bu yıl yerini düşüşe bıraktı.

 

Geçen yılın en çok konuşulan konularından biri olan sebze meyve fiyatları düştü.

Üreticiden bir liraya çıkan domatesin büyükşehirlere gelinceye kadar 6 liraya kadar yükselmesi ve diğer ürünlerin fiyatının ciddi oranda artması tepkilere neden olmuştu.

"Geçen yıla göre sebze-meyve fiyatlarında düşüş var"

Geçen seneye nazaran sebze ve meyvelerde fiyatların düştüğünü ve tüketimin azaldığı söyleyen Batman Sebze ve Meyve Komisyoncular Hali Dernek Başkanı Abit Taymur, "Coronavirus'ten dolayı fiyatlarımız geçen seneye nazaran daha düşük. Fiyatların daha düşeceğini tahmin ediyoruz. Batman Sebze ve Meyve Hali Güneydoğu'ya hitap ettiği için diğer çevre illeri için yapılan giriş, çıkış kısıtlamaları bizi de etkiledi. Ramazan ayına yaklaşıyoruz, diğer aylara nazaran tüketim daha az olduğundan işlerimiz düşüşle geçiyor. Sebze ve meyve hali olarak vatandaşlarımıza ürünlerin en hijyenik şekilde ulaşması için günlük dezenfektemizi yapıyor, maske ve eldiven takma kurallarına titizlikle uyuyoruz." diye konuştu.

"Vatandaşların evlerine çekilmesiyle İşlerimiz yüzde 50 düştü"

Coronavirus nedeniyle işlerinin yüzde 50 düştüğünü söyleyen Sebze ve Meyve Hali Komisyoncusu Şehmuz Bayar, "Coronavirus çıktıktan sonra haliyle insanlar tedirgin olmaya başladı. Vatandaşların evlerine çekilmesiyle gıda sektöründe olduğu gibi sebze ve meyvede düşüş oldu. 31 ilde yapılan dışarı çıkma yasağı sürecinde biraz sıkıntılar yaşadık. Çevre illerdeki haller kapalı olduğundan Batman'da bir yığılma söz konusu oldu. Geçen seneye nazaran sebze meyve fiyatlarında yüzde 50 gibi bir düşüş fark etti. Geçen sene nisan ayında biber fiyatı on lira iken bugün 4 lira, domates 5 lira iken bu sene 3 lira civarında, salatalık dört lira iken şu anda iki lira arasında seyrediyor. Coronavirus dolayısıyla olması gereken talep olmadığından fiyatlar yükselmeyip düşüşe geçti. Geçen seneye nazaran fiyatlar iyi ve düşük." dedi

"Semt pazarlarına yapılan kısıtlama işlerimizi yarı yarıya düşürdü"

Komisyoncu Mahfuz Çakmak, "Coronavirus nedeniyle Batman semt pazarlarında ve dışarı çıkma yasağı ile ilgili yapılan yaş kısıtlaması nedeniyle işlerimiz geçen seneye nazaran yarı yarıya düştü. Sebze meyve fiyatlarında da fiyat düşüşü var. Tarlada aldığımız ürünleri Coronavirus nedeniyle getirmekte de sıkıntı yaşıyoruz. Tarlada aldığımız ürünleri paketleyecek personel bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Virüs nedeniyle insanlar evlerinden çıkamıyor. En kısa zamanda virüs biter de herkes rahatlar, hayat normale döner diye Allah'a dua ediyoruz." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir