• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Tarihte Bugün (16 Nisan)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GÜNÜN OLAYI  

Mısır’ın Son Sultanı Tomanbay İdam edildi (1517)

Ridaniye Savaşından sonra uzun uğraşlardan sonra Memluk Devletinin son hükümdarı Tomanbay yakalandı. Arkasında sevilen güçlü bir düşman bırakmak istemeyen Yavuz Sultan selim onun idamına karar verdi.Tomanbay idam kararından sonra Şehsüvaroğlu Ali Bey’e teslim edildi. Şehsuvaroğlu Ali Bey’in babası Dulkadiroğlu Şehsuvar Bey 1472 yılında Osmanlılara sadakat göstermesinden dolayı Memluk sultanı tarafından idam ettirilmişti. Şehsuvaroğlu Ali Bey Tomanbay’ı vaktiyle babasının idam edildiği Kahire’de Babüz Züveyle kapısında asılarak idam ettirdi. (16 Nisan 1517) Böylece Memluk Devletinin son hükümdarı bir başka deyimle son Mısır Sultanı hayata veda etti.
Yavuz Sultan Selim’in emriyle Kahire’de Tomanbay için büyük bir cenaze töreni düzenlendi. Cenaze törenine bizzat Yavuz Sultan Selim’de katıldı ve Osmanlı hükümdarlık geleneğinde hiç olmayan bir şeyi yaparak Tomanbay’ın cenazesini omuzladı. Ayrıca üç gün boyunca Tomanbay adına fakirlere para dağıtıldı.

GÜNÜN ÖNEMLİ OLAYLARI

Çin Japonlar İle Anlaşmak Zorunda Kaldı (1895)

Japonya hızla kalkınırken ihtiyaçlarını karşılamak için sömürgeciliğe başvurdu. Gözünü Asya kıyılarına dikmişti. İlk olarak Kore Yarımadasını işgal etti. Bu yüzden Çin-Japon savaşı çıktı. Japonlar Mançurya’yı işgal ettikleri gibi Çin’in kuzeyini de işgale başladılar. Çin Japonlar karşısında etkisiz kalınca ABD aracılığı ile barış istedi. İki devlet arasında 16 Nisan 1895’te Shimonoseki Antlaşması imzalandı. Japonya Kore’ye bağımsızlık verdi ama Mançurya’ya da yerleşti.

Tanin Gazetesi Siyasi Nedenlerle Kapatıldı (1925)

Hüseyin Cahit (Yalçın)’ın gazetesi Tanin siyasi bazı gerekçeler ile16 Nisan 1925 tarihinde kapatıldı. Hüseyin Cahit Yalçın karmaşık bir fikriyata sahipti. Milliyetçi ve vatansever görünür fakat dini konulara pek sıcak bakmamıştır. Hatta İtalyan Şarkiyatçı Kaytano’nun Hz. Muhammed hakkında yanlış bilgilerle dolu İslam Tarihi adlı eserini çevirmekte bir sakınca görmemiştir.

Avrupa İktisadi İşbirliği Teşkilatı Kuruldu (1948)

ABD Marshall Planı ile Avrupa ülkelerini SSCB karşısında ekonomik olarak güçlendirmek istiyordu. Ancak yardım yapmak için öncelikle yardım alacak ülkelerin kendi arasında ekonomik işbirliğine gitmelerini karşılıklı yardımlaşmada yetersiz kalındığında kendisinin devreye gireceğini bildirdi. Bu amaçla 16 Avrupa devleti aralarında ekonomik işbirliği için anlaştılar. Bunun üzerine ABD Dış Yardım Kanunu’nu çıkardı. Bu kanun kapsamında yardıma başlayınca Avrupa Devletleri aralarında 16 Nisan 1948’de Avrupa İktisadi İşbirliği Teşkilatını kurarak işbirliğini kurumsallaştırdılar.

Halil El Vezir ‘’Ebu Cihat’’Siyonist işgal güçleri Tarafından Öldürüldü (1988)

Halil El Vezir Filistin Kurtuluş Örgütü’nün Yaser Arafat’tan sonraki ikinci ismi olarak biliniyordu. 1988 Yılında intifada bütün şiddetiyle devam ederken Ebu Cihat Tunus’taki evinde Siyonistlerin özel kuvvetlerinin düzenlediği bir operasyonda 16 Nisan 1988’de hayatını kaybetti. Bu olay sonrası Filistin’de oluşan tepki sonrası İşgal güçleri saldırdı ve bir günde 14 Filistinli’yi katletti. Ebu Cihat için Yaser Arafat Şam’da büyük bir cenaze töreni düzenletti.

1917    Lenin, sürgünde bulunduğu İsviçre'den Rusya'ya döndü ve sosyalist devrimin başlatılması çağrısında bulundu.

1925    Tanin gazetesi süresiz kapatıldı.

1941    500 Alman uçağı, Londra’yı bütün gece bombaladı.

1946    Suriye, Fransız Mandası iken bağımsızlığını kazandı.

1971    TİP yönetimine "Kürtçülük" iddiasıyla dava açıldı.

1972    İnsanoğlunun 5. ay yolculuğu, Apollo 16 ile başladı.

1974    Eski Demokrat Partililere siyasal hakları geri verildi.

1982    Bülent Ecevit, Sıkıyönetim Askeri Mahkemesince tutuklandı.

1984    Kültür ve Turizm Bakanı Mükerrem Taşçıoğlu, "Çıplak denize girmek isteyen turist Türkiye'ye gelmesin" dedi.

1988    FKÖ 2. komutanı Ebu-Cihad, Siyonistler tarafından öldürüldü.

1989    Beşiktaş'ın efsane oyuncusu ve başkanı Hakkı Yeten, öldü.

1992    Dev-Sol örgütünün kurucularından Sinan Kukul, bir polis operasyonu sonucu bulunduğu hücre evinde öldürüldü.

1995    Güney Afrika Cumhuriyeti ağır insan hakları ihlalleri olduğu gerekçesiyle Türkiye'ye silah ambargosu koydu.

1999    Harvard Üniversitesi, Tansu Çiller’e fahri doktorluk verilmediğini açıkladı. Çiller bunu iddia etmişti.

2007    ABD'de Cho Seung-Hui adlı öğrencinin silahlı saldırısında, kendisi de dahil 33 kişi öldü, 29 kişi yaralandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir