“Bugünleri en iyi şekilde değerlendirelim” YAZARLARDAN KİTAP TAVSİYESİ
İslamî alanda yazdıkları kitap ve köşe yazıları ile tanınan yazarlar, evden çektikleri video görüntüyle Koronavirus musibeti nedeniyle insanların Evdekaldığı bugünlerde yapılaması gerekenler konusunda önemli tavsiyelerde bulundu. Evde kalınan bu sürecin iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken yazarlar okunacak kitap tavsiyesinde bulunurken, ayrıca Namazların huşu içinde kılınması, Kur’an okunması, gece ibadeti, spor egzersizleri gibi faydalı bilgiler paylaştı.
MEHMET TAHİR ÖZSOY - DOĞRUHABER
Yazarlar Sait Şahin, Özkan Yaman, Mehmet Göktaş, Muhammed Emin Yıldırım, Mücahit Gültekin, Abdullah Yıldız ve Dr. Abdulkadir Turan, izole altında geçen bu zor günlerde neler yaptıklarıyla ilgili merak edilenleri İlke Haber Ajansına özel paylaştıkları videolar ile anlattılar. Koronavirüs nedeniyle evde kalınan şu süreçte yapılması gereken maddi ve manevi fiillere de değinen yazarların her biri farklı bir konuya dikkat çekti. Birbirinden faydalı kitap önerilerinde bulunan yazarlar, evde geçirilen bu zamanların en iyi şekilde değerlendirilmesi tavsiyesinde bulundu.
"Siyasetçi \ Yazar Sait Şahin’den izole günler için mesajlar ve mutlaka okunması gereken kitap önerileri" pic.twitter.com/gWteTC5caH
— İLKHA (@ilkeHaberAjansi) April 14, 2020
GAZETECİ YAZAR SAİT ŞAHİN'DEN TAVSİYELER
Çektiği video görüntüde geceleri erken yatıp sabahları erken kalkmaya dikkat çeken yazar Sait Şahin, gece ibadeti, sünnet namazların bu aralar çokça eda edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Her gün düzenli Kur’an okunmasının ruha dinginlik verdiğini, mealinin tahlil edilerek tefekkür etmenin zihni geliştirdiğini ve insanlara imtihanını hatırlattığını ifade eden Şahin, ev içinde spor egzersizlerinin de düzenli yapılması tavsiyesinde bulundu. Whatsapp üzerinden aile, akraba ve arkadaşların aranıp sıla-ı rahim hasletinin unutulmaması gerektiğini hatırlatan Şahin şöyle konuştu; “Sizlere de bu sıralar evde olduğunuz için 3 kitap tavsiyesinde bulunmak istiyorum. Birincisi Vehbi Vakkasoğlu'nun Öğretmenin Not Defteri isimli kitabı. İkinci kitap ise, Çocuğunuzla İşbirliği Yapın Elizabeth Pantley. Üçüncü kitap ise rahmetli Abdulcelil Candan hocamızın dinde aşırılık ve itidal kitabı. Özellikle bu zamanın Müslümanlarına, gençlerine tavsiye ediyorum.”
“Yazar Özkan Yaman’dan izole günler için mesajlar ve mutlaka okunması gereken kitap önerileri" pic.twitter.com/4CfL5LSZvu
— İLKHA (@ilkeHaberAjansi) April 14, 2020
YAZAR ÖZKAN YAMAN'DAN TAVSİYELER
“Değerli dostlar zor bir zamandan geçiyoruz. Bu zamanı fırsat olarak görüp okumak gerekiyor. Aile ile birlikte okumak gerekiyor. Daha önce okuduğunuz kitaplar da olabilir. Artık ihtiyacımız neyse o kitaplar… Biz şimdi ne okuyoruz? Daha önce okumuştum ama aileyle birlikte okumaya çalışıyorum. Sahabeden Günümüze Allah Dostları. Sade bir kitap. Tabiinden evliyanın büyüklerinden bir takım anekdotlar var. Rabbim en kısa zamanda bu illetten kurtulmayı nasip eylesin. Tabi bu süreyi de en güzel şekilde değerlendirmeyi nasip eylesin.”
“İlahiyatçı Yazar Mehmet Göktaş’tan izole günler için mesajlar ve mutlaka okunması gereken kitap önerileri" pic.twitter.com/FiEN3PJW9s
— İLKHA (@ilkeHaberAjansi) April 14, 2020
İLAHİYATÇI YAZAR MEHMET GÖKTAŞ'IN TAVSİYELERİ
“Allah-u Teâla bu vakitleri en güzel şekilde değerlendirmeyi biz nasip ve müyesser eylesin. Bu özellikle Kur'an-ı Kerim ezberlerimizi, hafızlığımız varsa hafızlığımız yoksa olduğu kadar ezberlerimizi sağlamlaştırma zamanı. Bu zaman öyle bir zamandır. Bir başka önemi var bu zamanların. Nedir? Camiye gitmediğimize göre farzları biz istediğimiz gibi uzatabiliriz. Yani Kur'an-ı Kerim'den bütün ezberlerimizi farz namazların ilk iki rekâtı var ya orada okuyarak gerçekten çok büyük bir mesafe kat edebiliriz. Özellikle bu okuduğumuz yerlerin açıklamasını tefsirini böyle sabırlı bir şekilde sabrederek araştırarak yaparsak çok güzel olur. Acizane tavsiye edeceğim kitaplardan birisi daha önceden okuduğum halde Muhammed Esed'in Mekkeye Giden Yol'u bir daha okumanızı tavsiye ediyorum. Bir de bu ara okuduğum kitaplardan İbrahim Kalın'ın Barbar Modern Medeni kitabı, onu tavsiye ederim. Bir de Prof. Dr. Özcan Hıdır'ın Batı'da Hazreti Muhammed İmajı kitabını okumanızı tavsiye ederim. Bir de İbni Tufeyl'in Hay Bin Yakzan. Ve bu arada mutlaka bir İslam tarihini de bitirebiliriz.”
“İlahiyatçı Yazar Muhammed Emin Yıldırım’dan izole günler için mesajlar ve mutlaka okunması gereken kitap önerileri"https://t.co/TqiS3eBHjdhttps://t.co/T9W9vgNFR2 pic.twitter.com/HICUhjAIJU
— İLKHA (@ilkeHaberAjansi) April 14, 2020
YAZAR MUHAMMED EMİN YILDIRIM'DAN TAVSİYELER
“Zorunlu bir biçimde şu anda evlerdeyiz. Cenab-ı Hak farklı bir musibeti bize yaşatıyor. Ve biz bu musibetin karşılığında elimizden geldiğince tedbirli olmaya ve evlerde kalmaya çalışıyoruz. Kaldığımız sürece de elbette ki vakitlerimizi iyi değerlendirmeye daha iyi bir şekilde şu süreci geçirmeye gayret ediyoruz. Ben de evdeyim normal bir zaman gibi sabahları erken kalkmaya çalışıyorum. Derslerime çalışıyorum, yazılarımı yazıyorum. Kitaplarımı okuyorum, araştırmalarımı yapıyorum. Normal bir zamandaki programım neyse şu anda, zorunlu itikaf diyorum bu günlere bugünlerde de aynı şekilde yapmaya çalışıyorum. Onun için bütün kardeşlerime de planlı programlı çalışmayı tavsiye ediyorum. Çünkü şeytan rehavete hemen düşürür bizi. 3 kitap tavsiye edeceğim size. Bunların ikisi kendi kitaplarım. Biri İnsani İlişkilerde İlahi Ölçü, bir diğer kitap Sahabe İklimi. En son olarak da, Prof. Dr. İsmail Lütfü Çakan hocanın Hadislerle Gerçekler kitabı.”
AKADEMİSYEN MÜCAHİT GÜLTEKİN'İN TAVSİYELERİ
“Bugün 3 kitap önerisinde bulunacağım sizlere. Birinci önereceğim kitap Neil Postman'ın Teknopoli kitabı. Alt başlığı Yeni Dünya Düzeni. Bu kitabı birkaç yıl önce okumuştum. Bugünlerde tekrar okudum. Gayet güzel iyi bir kitap. Teknolojinin insan tarafından bir araç olarak kullanılmasıyla teknopolinin yani teknolojik düzenin insanı bir araç olarak kullanarak nasıl kullandığı, insanı nasıl tükettiği arasındaki farkı gayet iyi veren bir kitap. İkinci önereceğim kitap bir roman. Ahmet Hamdi Tanpınar'a ait Saatleri Ayarlama Enstitüsü. Gayet güzel hoş bir kitap. Türkiye'de kendi tarihiyle, kendi medeniyetiyle batı modernitesi arasında sıkışıp kalmışlığı farklı tipolojiler üzerinden gayet güzel aktaran bir roman. 3'üncü önereceğim kitap bir dua kitabı. Hz. Hüseyin'in oğlu imam Zeynel Abidin'e ait olan Sahife-i Seccadiye. Yani bunu bir dua kitabı diye geçiştirmek istemem. Çünkü dualarla birlikte bir evren tasavvuru, varlık tasavvuru, bir Allah tasavvuru bir tabiat tasavvuru da veriliyor. Kişilik tahlilleri yapılıyor.”
YAZAR ABDULLAH YILDIZ'DAN TAVSİYELER
“Peygamber Efendimizin endişe ettiği bir husus var, aleyhisselatu vesselam buyuruyor ki: ümmetimin zenginlikle varlıkla tanışıp iki şeyi terk etmelerinden korkuyorum. Namaz kılmayı ve Kur'an okumayı. Bugünlerde bol bol Kur'an okuyalım. Ve Kur'an okurken de sadece lafzını değil aynı zamanda manasını da okuyalım. İkincisi namazlarımıza önem gösterelim. Şu günlerde huşu içinde namazlar kılalım. Bu konuda Abdullah yıldız olarak bizim namazla ilgili çalışmalarımız bilinir. Bunları tavsiye edebilirim. Başka hocalarımızın kitapları da okunabilir. Ramazan ayı yaklaşıyor ve biz ramazan ayında özellikle şimdiden Oruçla Ötelere Seyahat kitabı ile iç dünyamıza bir seyahat yapmak suretiyle kendimizi şimdiden ramazan ayına hazırlamalıyız.”
“Araştırmacı \ Yazar Dr. Abdulkadir Turan’dan izole günler için mesajlar ve mutlaka okunması gereken kitap önerileri"https://t.co/TqiS3eBHjdhttps://t.co/T9W9vgNFR2 pic.twitter.com/yOCYsLu9nW
— İLKHA (@ilkeHaberAjansi) April 14, 2020
YAZAR DR. ABDULKADİR TURAN'IN TAVSİYELERİ
“Böyle zamanlar okumak için büyük fırsat zamanlarıdır. Neler okunmalı? Öncelikle şunu ifade etmem lazım ki üst üste yığarak okumak iyi bir okuma biçimi değildir. Bunun için not tutarak okumak gerekiyor. Ev halkıyla müzakere ederek okumak gerekiyor. Mümkünse telefon bağlantısıyla diğer bağlantılarla müzakereler yaparak okumak gerekiyor ki okuma verimli hale gelsin. Aksi halde bu tür dar zamanlardaki okumalar çok olduğu halde verimsiz kalabiliyor. Bu uyarıdan sonra ben özellikle İmam Hasan el-Benna'nın Risaleleri'nin titizce not tutularak okunmasını öneririm. Arkasından Seyyid Kutub'un Yoldaki İşaretler veya İslam'da Sosyal Adalet kitabı çok iyi bir tercih olur. Yine böyle günler için Semerkandi'nin Tenbihül Gafilin adlı kitabı gerçekten çok harika bir ahlak kitabı. Bunun verimli bir okuma olacağını düşünüyorum. Yine kendi yazdıklarımdan son dönemde rahat okuyabileceğiniz Ve Kudüs Düştü. Bol bir bilgi edineceğiniz geniş bir kanaat sahibi olacağınız bir okuma yine Nuretttin Zengi'nin hayatı. Kapsamlı bir çalışma olarak yeniden yayınlandı. Okumanızı öneriyorum.”