• DOLAR 34.586
  • EURO 36.686
  • ALTIN 2902.723
  • ...
`Büyükşehir Yasasıyla Büyük Değişimler Yaşanacak`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN- On üç İlde Büyükşehir Belediyesi ile yirmi altı ilçe kurulması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun`un TBMM`den geçmesinin ardından Büyükşehir statüsü elde edilen Van`da, bu konudaki ilk bilgilendirme toplantısı özel bir otelde düzenlendi. Toplantıya, Van Valisi Münir Karaloğlu, Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emin Bilmez, Türkiye Belediyeler Birliği Danışmanı Ahmet Kansız, Van Vali Yardımcısı Ata Uslu, İlçe ve Belde Belediye Başkanları ve Van Belediyesi çalışanları katıldı.
 
"Bu Yasa Bir Dönüm Noktasıdır"
Toplantının açılış konuşmasını Türkiye Belediyeler Birliği Danışmanı Başmüfettişi Ahmet Kansız yaptı. Konuşmasında Osmanlı döneminde belediyeciliğin nasıl yapıldığını anlatan Kansız, tanzimat fermanından sonra batılılaşma çabalarıyla birlikte idari anlamda belediyeciliğin gelişmeye başladığını kaydetti. O dönem daha çok Fransa`dan etkilenerek idari yapı oluşturulduğunu belirten Kansız, " Cumhuriyet döneminde ise şehri emanet adı altında bu uygulama sürdü. 80 yıllarda İzmir, İstanbul ve Ankara`nın büyükşehir ilan edilmesiyle Türkiye Belediyecilikte yeni bir aşama geçti. 1986`da ise Adana`da buna dahil edilerek bu süreç devam etti. Büyükşehir Belediyesi halka daha iyi hizmet için Belediyenin yetkilerinin arttırılmasıdır. Artık yapılacak hizmetler daha da artacak ve bu anlamda 6360 sayılı kanun ülkemiz açısından önemli bir dönüm noktasıdır" dedi.
 
Türkiye`deki Deneyimler İncelenmeli
Kansız`ın ardından sözü Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi aldı. Konuşmasına kendilerine böyle toplantı imkanı sağlayan Türkiye Belediyeler Birliği ve İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Müdürlüğü`ne teşekkür ederek başlayan Abi, ". 13 Kent ile birlikte kentimizin de Büyükşehir ilan edilmesi, eksiklikleri olsa bile sevinçle karşılanmalıdır. Büyükşehir olan illerin gösterdikleri gelişmeler, kentimizde de yaşanacağı umuduyla büyük bir heyecan yaratmıştır. Kentimizin de diğer büyükşehir kentleri gibi kısa bir sürede toparlanarak gelişmesi için bu önemli adımı biz yerel dinamikler olarak çok iyi değerlendirmek durumundayız. Öncellikle daha çalışmanın başında iken, ortaya koyacağımız pratikler kentimizin gelişimi önünde çok önemli bir adım olacaktır. Geri dönüşü olmayacak hataları en aza indirgeyerek, çok iyi bir plan dahilinde bu süreci yürütmemiz gerektiğine inanıyorum. Bunun için de Türkiye`deki deneyimleri bir bir inceleyerek, iyi örnekleri kentimize uyarlamamız gerekiyor." dedi.
 
"Bu Yasa ile Büyük Bir Değişim ve Dönüşüm Yaşanacak"
Van Valisi Münir Karaloğlu ise yaptığı konuşmada, yeni yasayla 13 vilayetin büyükşehir statüsü kazandığını hatırlattı. Büyükşehir sisteminin yeni yasayla tamamen değiştiğine dikkat çeken Karaloğlu, " Türkiye`de sadece İstanbul ve Kocaeli büyükşehir belediyelerinde uygulanan bir sistem vardı. Orada büyükşehir tüm il sınırlarını kapsıyordu. Bu sistem başarılı olunca yeni yasayla birlikte tüm büyükşehir belediyeleri ilin genelinden sorumlu olacaklar. Şimdi, yeni yasa ile köyler kalkıyor ve mahalle oluyor, artık beldelerde olmayacak. Yapılan bu önemli idari reform sayesinde büyük bir değişim ve dönüşüm yaşanacak. Ama bunun için yasayı çok iyi anlamalıyız. Tasfiye ve paylaştırma komisyonumuzu kurduk. Önce ne yapacaklarına dair toplantılar yapıp sonra yeni idari yapıyı halka anlatacaklar." dedi.
 
"Bir Yıl İçinde Çalışmalarımızı Tamamlayacağız"
Van Vali Yardımcısı Ata Uslu Başkanlığı`nda kurdukları Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu`nun 2014 yerel seçimlerine kadar çalışmalarını tamamlayacağını dile getiren Karaloğlu, " Mezralarda mahalleye dönecek. 8 tane belde belediyemiz mahalle olacak. Van Merkez`de Tuşba ve İpekyolu adıyla iki yeni ilçe kuruluyor. Yani Van için bu yasa tam bir reform niteliğinde.Artık daha bütüncül gözle Van`a bakmaya başlayacağız. Artık özel idareler olmayacak. Tasfiye ve Paylaştırma komisyonları köylerimizde birebir çalışacak. İnşallah bir yıl içinde kanunun öngördüğü tüm çalışmalar bitecek ve yeni büyükşehir belediyemize Van teslim edilecek. Bu tür toplantılarda tartışalım, sorunları çözelim" diye konuştu.
 
Toplantı daha sonra İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emin Bilmez`in yeni yasa ile ilgili bilgilendirme toplantısı ile devam etti. Bilmez sunum konuşmasında, idari yapıda büyük değişikliklerini olacağını ve bunu tartışmak için söz konusu toplantıyı düzenlediklerini kaydetti. Bu tür toplantıların büyükşehir olacak tüm illerde yapılacağını söyleyen Bilmez, kanunu en iyi şekilde uygulamaları durumunda başarının kaçınılmaz olduğunu söyledi. (Fırat Arslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir