90 milyon yıl öncesine ait yağmur ormanı kalıntıları bulundu
Antarktika'nın batısında 90 milyon yıl önce yetişen “beklenmedik” bir ılıman bir yağmur ormanının fosilleşmiş kalıntıları bilim insanları tarafından keşfedildi.
Bilim insanları, Güney Kutbu'ndan sadece 800 km uzaklıkta yer alan bir buzul tabaklasında 90 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen yağmur ormanı kalıntıları buldu.
Uzmanlar, Kretase döneminin ortasınınson 140 milyon yılın en sıcak dönemi olduğuna inanıyor. Deniz seviyeleri bugünkünden 170 metre daha yüksekti ve tropik bölgelerdeki deniz yüzeyi sıcaklıkları 35 ° C’ye kadar yükseliyordu.
ANTARKTİKA KUTUP DAİRESİNE İLİŞKİN ÖNEMLİ KEŞİF
Bilim insanları, şimdiye kadar Antarktika Kutup Dairesi'nin güneyindeki çevre koşulları hakkında çok az şey biliyordu.
Antarktika'daki yağmur ormanlarının kanıtı, 2017'de kıtanın batısındaki Pine Island buzulunun yakınındaki deniz tabanından alınan bir tortu çekirdeğinden geliyor.
90 MİLYON YIL BOYUNCA ÇOK İYİ KORUNDU
Ekip tortu çekirdeğini taradı ve bulduklarını “toprak tabakasının tamamına yayılan büyüleyici ve yoğun bir kök ağı” olarak tanımladı. 90 milyon yıllık toprağın ne kadar iyi korunduğuna şaşırdıklarını aktaran araştırmacılar, tortunun sayısız polen, spor, çiçekli bitki kalıntısı kalıntıları içerdiğini ve onların hücre yapılarını en detaylı şekilde inceleyebildiklerini söyledi.
Çalışmanın yazarların Birleşik Krallık'taki Northumbria Üniversitesi'nde paleoekolog olan Profesör Ulrich Salzmann, geçmiş bitki örtüsünü ve iklimi yeniden inşa etmek için korunmuş poleni ve sporları kullandı.
Salzmann, 90 yıl öncesinin bitki örtüsünü ve iklimini yeniden inşa etme sürecinin, sonunda Antarktika'nın manzarasının şaşırtıcı derecede ayrıntılı bir resmini ortaya çıkaran büyük bir yapboz üzerinde çalışmaya benzer olduğunu söyleyerek, "Çok sayıda bitki kalıntısı, Batı Antarktika kıyılarının o zamanlar, bugün Yeni Zelanda'da bulunan ormanlara benzeyen ılıman bir bataklık ormanı olduğunu gösteriyor" açıklamasını yaptı.