• DOLAR 32.585
  • EURO 35.049
  • ALTIN 2459.926
  • ...
Altın'da uzmanları dahi şaşırtan yükseliş "Bunu hiç beklemiyorduk"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Altın fiyatları peş peşe rekor kırarken, fiziki alımdan çok vatandaşın ekonomik nedenlerden dolayı altınını bozdurduğu ortaya çıktı. Yükselişin temel nedenini ise merkez bankalarına bağlayan uzmanlar özellikle son bir hafta içerisinde gerçekleşen fiyat artışlarının kendileri için de ciddi anlamda sürpriz olduğuna işaret etti.

MERKEZ BANKALARI ALTIN STOKLUYOR

Merkez bankalarının dolardan kurtulmak için rezerv para olarak altını tercih etmeye başladığını, 2019 yılında ise merkez bankalarının altın talebinde yüzde 47'lik bir artış yaşandığını vurgulayan Memiş, ''Merkez bankaları ciddi anlamda altın stoklamaya devam ediyor. Yatırımcılar da piyasalardaki daralma, resesyon riski ve jeopolitik riskler gibi bir takım başlıca sebeplerden dolayı güvenli liman olmasından kaynaklı altın biriktiriyor. Bunun yanı sıra yer altında maden olarak altın oranının azalıyor olması da ayrı bir etken. Tüm bu etkenler ile ister istemez altın fiyatları yükseliyor.'' dedi.

FİZİKİ ALIM YOK AKSİNE SATAN ÇOK

Altındaki yükselişin perde arkasına bakıldığında fiziki altın satışının olmadığının görüldüğüne de değinen Memiş,

''İnsanlar koronavirüsten kaynaklı evlerine kapanmışken ve ekonomik nedenlerden dolayı geçimleri için altınlarını bozdurarak hayatlarını idame ettirirken böyle bir alım zaten söz konusu olmaz. Türkiye'de Kapalıçarşı 3 haftadır kapalı. Sadece cadde üstü satış noktaları açık.O yüzden fiziki altın tarafında bir talep yok aksine insanlar altınlarını bozduruyor. Ama merkez bankalarının aldığı kararlar psikolojik etken olduğu için ister istemez internet ve banka kanalları üzerinden altın talebinin daha çok arttığını gözlemliyoruz.'' dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir