• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Covid-19 nedeniyle iş yapamayan esnaf dükkanını siftahsız kapatıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

​Kısa sürede tüm dünyaya yayılan Covid-19 salgını hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor.
Dünya genelinde kontrol edilemeyen noktaya gelen Coronavirus nedeniyle, evlerinde izole edilenlerin sayısı her geçen gün daha fazla artıyor.

Uzmanlar ise sosyal hayatı derinden etkileyen Covid-19 salgınından korunmanın en önemli yolunun gerekmedikçe ve zorunlu olmadıkça evden çıkmamak olduğunu belirtiyor.

Sokağa çıkanlarında alış veriş yapmaktan geri durduğu bu süreçten en çok ise küçük esnaf olumsuz etkileniyor. 

Coronavirus tedbirlerinin artırılmasının ardından birçok sektör adeta durma noktasına gelirken, virüsün en çok etkilediği kesimlerin başında ise esnaf geliyor.

Coronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık 2,5 milyon kişinin yaşadığı Gaziantep, adeta bir hayalet kente döndü.

Salgından dolayı vatandaşlar sokağa çıkmazken sokakların tenhalaştığı kentte birçok esnaf iş yapamadığı için kepenk açmıyor, iş yerlerini hâlen açık tutan esnaf ise ya satış yapamıyor ya da satış yapamayınca iş yerlerini kapatmak zorunda kalıyor.

Satışların ciddi anlamda düştüğünü ve bu durumun kendilerini tedirgin ettiğini belirten esnaf, bu olumsuz gidişatın devam etmesi halinde esnafın tamamının işyerlerini kapatmak durumunda kalacağını belirtiyor.

Ay sonunda ödeyecekleri kira, elektrik, su, doğal gaz ve maaş ödemelerine destek verilmesini isteyen esnaf, kendilerine en az 6 ay geri ödemesiz ve faizsiz kredi verilmesini istiyor.

Hükümetin Covid-19 salgınından olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkârlar için özel paket hazırlanması gerektiğini dile getiren ayakkabı ve çanta satışı yapan esnaf Mehmet Ulukuş, aksi halde birçok esnafın iflas edeceğine dikkat çekti.

"Her gün siftahsız kapatıyoruz"

Esnafın satış yapma ümidiyle işyerini açtığını ancak her gün dükkanını siftahsız kapattığını ifade eden Ulukuş, "Esnaf işyerini açmakta ikilem arasında kalıyor. İşyerini açmazsak sokağa çıkma yasağı yok ve alacak verecek meselesi durmuyor ya da işyerinizi açmazsanız keyfi açılmamış gibi görünüyor. Yoksa bizde sağlığımızı düşünüyoruz, evimizde ailemiz var. Ama sokağa çıkma yasağı olmadığı için mecburen işyerimizi açmak zorundayız. Alacaklılarımız halden anlamıyor. Her gün zarar ediyoruz. Şu anda da çok zor durumdayız. Zaten işlerde sıkıntı var. Sezon geçişlerinde sıkıntı oluyor. Kış ayları esnaf için çok zor geçen aylardır. Şu an tam hızlanması gereken süreçte virüs çıktığı için işlerimiz açılmadan durdu. Her şey güzel olacak derken daha da kötü oldu." dedi.
Covid-19 nedeniyle esnaf dükkanını siftahsız kapatıyor

"Yetkililerin esnafa yardım etmesini istiyoruz"

Kapalı otopark işletmecisi Veli Şahneli de "Şu anki durum gerçekten beterin beteri ve virüsten önce hiç olmasa iş yapabiliyorduk. Yurt içi ve dışından gelen giden oluyordu. Bunlarla birlikte çalışanlarımız vardı, idare ediyorduk. Ama şu anda iş olmadığı için idare edemiyoruz. Şu an yanımızda çalışanlar mağdur ve hiç bir şekilde maaşlarını ödeyemiyoruz. Burada devletin kiracısıyız. Devletinde bize yardımcı olması gerekiyor. Çünkü her ay çok yüklü miktarda peşin para veriyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı bize bu konuda sadece erteleme olduğunu söyledi.  Ama hiç iş olmadığı için sadece erteleme de yetmez. Çünkü çok mağduruz ve ne yapacağımızı bilmiyoruz? Yetkililerin bize yardım etmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Covid-19 nedeniyle esnaf dükkanını siftahsız kapatıyor
"Esnaf ‘belki satış yaparım’ ümidiyle dükkânını açıyor"

Gümüş takı satışı yapan Mehmet Özer ise "Esnaf şu an bitmiş durumda. Her gün işyerini hiç siftah etmeden kapatıyorlar. Öğleden sonra geliyoruz dükkanı açıyoruz. Akşamda siftah etmeden kaçıp eve gidiyoruz. Kazandığımız bir kuruş yok. Giderimiz çok ama gelirimiz hiç yok. Cenab-ı Hak bir an önce bu virüsü başımızdan def eylesin. Bu virüsün gitmesi için hep dua ediyoruz. Esnafl virüsten korkuyor ve halkta dışarı çıkmıyor. Maddi durumu iyi olan esnaf gelmiyor ama maddi durumu iyi olmayan esnaf ise ‘belki satış yaparım’ ümidiyle dükkânını açıyor." şeklinde konuştu.

Covid-19 nedeniyle esnaf dükkanını siftahsız kapatıyor
"Dükkanda akşama kadar boş boş oturuyoruz"

Esnafın iş yapamadığı için kapalı olduklarını belirten giyimci Mehmet Beyaz da şunları söyledi:

Biz de evde vakit geçmediği için sıkılıyoruz, dükkâna gelip oturuyoruz ve vakit geçirmeye çalışıyoruz. Zaten öğle geliyoruz, ikindi gibi evimize dönüyoruz. Zaten iş yok, her taraf kapalı. Cumhurbaşkanımız ‘dışarı’ çıkmayın diyor. Vatandaşta doğal olarak dışarı çıkmıyor, bu durumda bize yansıyor. Esnaf boş boş oturuyor. Yapacak bir şey yok, bu sıkıntı geçene kadar sabredeceğiz. Bu virüs salgının bir an önce bitmesini istiyoruz.

Covid-19 nedeniyle esnaf dükkanını siftahsız kapatıyor

"Yapılandırma faizle yapıldığı zaman hiçbir anlamı yok"

Gaziler Caddesi’nde ayakkabı ve çanta satışı yapan Gökhan Ekici de, "Her gün siftahsız kapatıyoruz ve tüm esnafımız şu an kan ağlıyor. Yetkililerin sesimizi duymasını ve esnafa yardımı talep ediyoruz. Bize kredi verileceği, yapılandırma yapılacağı söylendi. Biz borçlarımızın bir şekilde ertelenmesini istiyoruz. Yollarımız kapatıldı. Tüm borçlar üst üste geldi. Yapılandırma faizle yapıldığı zaman hiçbir anlamı yok.  Esnaf şu an hepsi kapalı ve 10 dükkanı bile açık bulamazsınız. En hızlı bir şekilde esnafa yardım edilmesini talep ediyoruz." diye konuştu.

Covid-19 nedeniyle esnaf dükkanını siftahsız kapatıyor
"Dükkan kirasını çıkarmak için bekliyoruz"

İnsanların sokağa çıkmamasından dolayı esnafın satışlarının düştüğünü belirten lokanta işletmecisi Fevzi Kırgil de "Şu an hiç iş yok, bekliyoruz. Kimse dışarı çıkmıyor. Bizde dükkan kirasını çıkarmak için bekliyoruz. Ama hiç bir şey yok. Nasıl olacağını bilmiyoruz. Diğer esnaf hiç iş yapamıyorlar. Yine biz açık olan yerlere paket servisi yapıyoruz ve bu şekilde ayakta durmaya çalışıyoruz. Allah sonumuzu hayretsin." temennisinde bulundu.  (İLKHA)

Covid-19 nedeniyle esnaf dükkanını siftahsız kapatıyor

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir