• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
100 Milyon Liralık Yardım Ulaştırıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
``Kış geldi... Suriye için bir ekmek, bir battaniye`` kampanyasının ilk değerlendirme toplantısı, Bahariye Mevlevihanesi Has Oda`da yapıldı.

Başbakanlık AFAD, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Türk Kızılayı, TDV, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı, İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB), Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Beşir Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı, İsra Uluslararası Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği, Cansuyu Derneği, Kimse Yokmu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Dost Eli Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Verenel Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, İstanbul Uluslararası Kardeşlik ve Yardımlaşma Derneği, Yeryüzü Doktorları Derneği, Sadakataşı Derneği, Cansuyu Derneği, Yardımeli Engelli ve Muhtaçlar için Eğitim, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği temsilcilerinin katıldığı toplantıda, kampanyanın başladığı 27 Aralık 2012`den bugüne yapılan çalışmalar ele alındı.

100 milyon lira değerinde yardım ulaştırıldı

İDSB Genel Sekreteri Ali Kurt, basına kapalı 4 saat süren toplantının ardından AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Çalışmalara destek verenlere ve duyarlılık gösteren halka teşekkür eden Kurt, geçen süre içinde yaklaşık 100 milyon liraya yakın ayni ve nakdi yardım toplandığını ve bölgeye ulaştırıldığını bildirdi.

Yardımlar artarak devam edecek

Ali Kurt, ``Yardımların dağıtımı aşamasında sıkıntı var mı? Güvenlikle ilgili sorun yaşanıyor mu?`` sorusu üzerine, bu işin başından beri ``güvenlik koridoru`` oluşturulması için çok ciddi teşebbüslerde bulunulduğunu, ancak BM Güvenlik Konseyi`nden böyle bir karar çıkarılamadığını anlattı.

Kampanya ile yardımların Suriye içine ulaştırılmasını hedeflediklerini ifade eden Kurt, Suriye`deki drama insanlık aleminin duyarlılık göstermesi gerektiğini dile getirdi.

Kurt, şöyle konuştu: ``Bu yük, Türkiye`nin tek başına kaldırabileceği bir yük de değil. BM kesinlikle devreye girmek zorunda. Avrupalı güçlü devletler, insan hak ve hürriyetlerine saygılı olduğunu iddia eden devletler, bu insanlık dramına karşı harekete geçmek durumunda.

Yardımlar sınırlarda, Suriye`den gelen teşkilatlara verilmek suretiyle ülke içine ulaştırılmaya çalışılıyor, bu mümkün oluyor. Suriye`de muhalifler yaklaşık yüzde 70 civarında bir alanı kontrol ediyor. Ama durmuş bir ekonomik yapı içinde bir alan bu. Lojistik her şeye ihtiyaç duyulan bir alan. Sivil toplum kuruluşları her eksende çalışıyor. Sadece sağlık alanında değil, ekmeklerini yapacak fırınlara kadar planlanan bir yapı var. İnanıyorum ki, önümüzdeki günlerde yardımlar artarak devam edecek.``

Kampanyanın uluslararası ayağının da 9 Ocak`ta başladığını hatırlatan Ali Kurt, 16 ülkede birden eş zamanlı dünya Müslümanlarının harekete geçirildiğini, dünya kamuoyuna mesaj verildiğini anlattı.

Platform kurulacak

İDSB Genel Sekreteri Ali Kurt, toplantıda, özellikle sürdürülebilir bir yapı üzerinde durduklarını belirterek, şu bilgileri verdi: ``Sadece sıkıntı, gözyaşı olduğu zaman tavır geliştiren, refleksif bir yapıya karşı proaktif bir tavır nasıl geliştirebiliriz? Sürdürülebilir bir destek, mekanizma nasıl oluşturabiliriz? Gücümüzü en ekonomik nasıl kullanabiliriz? Bunları tartıştık ve bir platform kurma kararı aldık. Bunu stratejik anlamda çok önemli buluyorum. Çünkü bu tip faaliyetlerde en önemli unsur; sürdürülebilir olmadır. Belli periyotlarla toplanacağız.``

Platformun tabiri caizse ``Afet Koordinasyon Planı`` gibi çalışacağını belirten Kurt, ``Kim nerede, ne zaman, neyi yapacak, hangi desteği verebilecek?Bu bağlamda hem fikri boyutta istişare edecek hem sahadaki eksiklikleri ortaya koyacak bir mekanizmadan bahsediyoruz. İnşallah bu tip felaketler, bu tip platformların çalışmasına çok ihtiyaç hissedecek boyutta olmaz ama olursa diye hazırlıklı olmamız lazım`` dedi.

Birlik ve beraberlik oluşturmalıyız

Ali Kurt, ismi daha sonra şekillenecek platformu kurumsallaştırma gibi bir niyet de olduğunu ifade ederek, platformun sadece Suriye özelinde oluşturulan bir yapı olmayacağını söyledi.

Somali, Arakan, Açe, Keşmir gibi siyasi, Pakistan ve Sudan`daki sel felaketi doğal afetlerin yaşandığı coğrafyalara yapılacak yardımların birlikteliği mecbur kıldığını dile getiren Kurt, ``Israrla şunu söylüyoruz; İslam dünyası problemlerini çözecek mekanizmaları kendisi oluşturmazsa bu sıkıntılarla daha çok karşı karşıya kalır. Bizler kendi aramızda birlik beraberlikleri çok güçlü olarak oluşturmak durumundayız`` dedi.

Ali Kurt, Suriye`deki insanların öncelikli gıda, barınma, enerji ve sağlık yardımına ihtiyacı olduğunu bildirdi.

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir