• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Dövme Yapmak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Soru: Bazı gençler, vücutlarına aslan ve kaplan gibi hayvanların resimlerini nakşettiriyor. Dinin dövme hakkındaki görüşü nedir? Döv¬me işinde kullanılan maddeler pis midir? Dövme ile namaz kılmak ca¬iz midir?

Cevap: Çağdaş âlimler dövmenin vücuda yapılan bir nişan olduğunu söylüyorlar. İnsanlar bunu çeşitli yollardan ve çeşitli renklerle yapıyor. Kimisi elinin dışına, kimisi pazusuna, kimisi yanağına, kimisi de göğsüne yaptırıyor. Çok eskilerde de bazı insanlar bazı menfaatler için bunu yapmışlardır. Bazen de deriyi yarmakla yapılır ki bu hüzne delalet eder.

Bazı iddialara göre dövme kem gözlerden sakınmak için yapılır. Kimisine göre bir imtiyaz simgesidir, kimisi de bunu bir kabilenin alamet-i farikası olarak görür veya bir toplumsal mevki olarak kabul edilir. Bazen de dövme dağlamakla beraber, suçlularda ve mahkumlarda kullanılmış. Medeniyet eseri olarak da milletlerde dövmeye rastlanmaktadır.

Dövme, iğne veya benzeri sivri bir şeyle cilde nakşedilir. Cahiliye döneminde bunu ziynet olarak yapıyorlardı. Erkekler dövme yapılan organın kuvvetlendiğine inanıyorlardı.

Alusi, Buluğ'ul-İrab adlı kitabında şöyle diyor:

Dövme yapmak çirkin ve kötü bir gelenektir. Bu nedenle İslam şeriatı onu yasaklamıştır. Çünkü onda Allah'ın yarattığı şeyi değiştirmek vardır. Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmuştur:

Allah Teâlâ dövme yapanı lanetlemiştir. İbn'ül-Esir şöyle diyor:

Vasime cildine dövme yapan kişi demektir. Dövme cilde iğne ile kazınır, sonra ona yeşil veya mavi renkli boya ya da sürme konur.

Bundan da anlıyoruz ki, dövme dinen haramdır. Allah Teâlâ bunu bilmeden yapan kimseyi bağışlar. Haram olduğunu bilerek yapan, fakat pişman olup tevbe eden kimseyi de Allah affeder.

Dövme işinde kullanılan maddenin temiz veya pis olmasına gelince, eğer o necis bir maddeden ise necis, temiz bir maddeden ise temizdir.

Dövme yaptıran kişi, eğer o dövmeyi yok edebilirse, hemen yok etmelidir. Herhangi bir yolla onu gideremezse, onun eserinin kalmasında ona bir günah yoktur. O da diğer Müslümanlar gibi namaz kılabilir. Çünkü Allah şöyle buyuruyor:

“Allah her şahsı, ancak gücünün yettiği ölçüde mükellef kılar.” (Bakara/286)

Ve yine şöyle buyuruyor:

“Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor ve Allah çok bağışlayan ve çok merhamet edendir.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir