Batmanlı esnaf ve vatandaşlardan gıda fiyatındaki artışa tepki
Türkiye'de olduğu gibi tüm dünyada hızla yayılan yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını sağlık sorunlarıyla beraber ekonomik sorunlarını da beraberinde getiriyor.
Yetkililerden yapılan açıklamada, gıda piyasasında rekabeti bozucu eylemlerde bulunan kişi ve kurumlar hakkında en ağır idari para cezası uygulanacağı belirtilmesine rağmen Covid-19 salgını nedeniyle temel gıda ürünlerinde büyük bir artış yaşandı.
Temel tüketim ürünlerindeki fahiş fiyat artışına tepki gösteren Batman'daki esnaf ve vatandaşlar, yetkililerin bu duruma bir an önce çözüm bulmasını istediler.
Fiyat artışlarının hem kendilerini hem de vatandaşları zor durumda bıraktığını belirten esnaf, bu durumun büyük mağduriyet oluşturduğunu kaydettiler.
Gıda ürünlerinin fiyatlarında bir yükselme olduğunu söyleyen esnaf Ahmet Başaran, "Örnek olarak 10 liraya sattığımız kolonyanın şu anda bize gelişi 16 lira civarındadır. 15 liraya sattığımız sumağın fiyatı şu anda 35 lira yükselmiş durumda. Bakliyat ürünlerinde fiyat yükselmeleri oldu. Bir ay önce 7 liraya sattığımız nohutun fiyatı şu anda 13 liraya yükseldi. Diğer bakliyat ürünlerinde de ortalama yüzde 60 oranında yükselme var." dedi.
"Bakliyat ürünlerindeki fiyat artışı önde gidiyor"
Bakliyat ürünlerindeki fiyat artışının hızla yükseldiğini vurgulayan esnaf Ahmet Erçin, "Sattığımız ürünleri yerine koyamıyoruz. Gelen müşterilerimiz artan fiyatlardan çok şikâyetçi olduklarını tarafımıza iletiyor. Fiyat artışının bizden kaynaklanmadığını, üretici firmadan kaynaklandığını söylememize rağmen inandıramıyoruz. Firmayla görüşmelerimizde bize ister alın ister almayın cevabı geliyor. Daha şimdiden fiyatların böyle yükselmesi çok kötü bir durum. Çünkü şu anda nisan ayındayız ve bir sonraki ürün hasadı eylül ayında çıkacak. Yani bu zaman diliminde fiyatların daha da yükseleceği gibi görünüyor. Şu anda 13 liraya sattığım kuru fasulyeyi fabrika bana 12 lira fiyat verdi. 9 liraya sattığım nohutun bana gelişi şu anda 9 lira. Birinci sınıf pirinci 10 liraya satıyorum, bize gelişi 9 buçuk lira. Şu anda elimizdeki malları satıyoruz, yeni ürün aldığımızda hepsinin fiyatı değişecek." diye konuştu.
"Bakliyat ürünlerinde yüzde 30 ile 40 arasında artış var"
Dünyada yayılan ve Türkiye'yi de etkisi altına alan Covid-19 hastalığının piyasayı çok büyük ölçüde etkilediği gibi bakliyat ürünlerinde de büyük artışa sebep olduğunu kaydeden esnaf Cihat Emek ise şunları söyledi:
Bu durumda yaşanılan şu süreçte firmaların yeterli tedariki sağlamamaları ürün fiyatlarında artışa neden oldu. Yüzde 30 ile yüzde 40 arasında artış meydana gelmiştir. Bu rakamının ciddi bir artış olduğunu görüyoruz. Ürün tedarikinde de bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Örneğin İstanbul'dan istediğimiz bir ürün normalde iki günde elimizde olurdu ama şu anda 4 veya 5 günde ancak bize ulaşıyor, bu da haliyle maliyetleri etkiliyor. Yetkililerden talebimiz şudur; üretici firmanın tedarikçi firmalara gönderdiği faturalar ile bir ay önceki faturaların karşılaştırılması halinde aradaki çok ciddi rakam farkını da gösterecektir. Ayrıca üretici firmalarla görüşülüp yükseltilen ürün fiyatlarını durdurmalarını istiyoruz.
"Halkın yanında olduklarını söyleyen üretici firmalar nerde?"
Covid-19 salgını sonrası çoğu üretici firmanın kameraların karşısına geçip halkın yanında oldukları yöndeki söylemlerini hatırlatan vatandaşlardan Ekrem Çetiz, "Firmalar fiyatları yükseltmeyeceklerini ve halkla beraber bu süreci atlatacaklarını söylediler. Bir vatandaş olarak market raflarında, bakkallarda, toptancılarda çoğu temel gıda ürünlerinde yüzde 40 ile 60 arasında bir fiyat artışı olduğunu görüyoruz. Yetkiliklerden bu fiyat artışıyla ilgili bir inceleme yapmasını istiyorum." ifadelerini kullandı.
"Bakkal ve toptancılardan çok fabrikalarda fiyat denetimi yapılsın"
Haksız zam yapan firmalar hakkında bir yaptırımın yapılmasını isteyen Çetiz, konuşmasına şöyle devam etti:
"Yerli idareciler bir marketten, bir bakkaldan, bir toptancıdan inceleme yapacağına, maliyecileri fabrikalara göndersinler, önce oraları denetlesinler. Çünkü malın üretildiği yerden fiyat yükselmezse bakkal da, toptancı da yükselmez. Bir vatandaş olarak 10 gün önce 3 liraya aldığım 5 litre yağın fiyatı bugün 42 lira. Bu neredeyse yüzde 30 bir fiyat artışı demektir. Pirinç, fasulye, mercimek ve özelikle makarna fiyatı 2 lira iken şu anda 3 liraya satılıyor. Bu gibi ana temel maddelerin fiyatları yükseldi. Bu artışın ana kaynağının tespit edilmesini ve gerekenin yapılmasını bir vatandaş olarak talep ediyorum."(İLKHA)