• DOLAR 34.226
  • EURO 37.321
  • ALTIN 2942.611
  • ...
Neden İlk Hedef Onlardı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Oslo ve İmralı görüşmelerinde rol aldığı idda edilen Sakine Cansız’ın çözüm sürecini baltalamak için ‘ses getireceği’ bilindiği için suikast yapılacaklar listesinin başında yer aldığı belirtiliyor.

PKK’NIN kurucularından Sakine Cansız ile 2 kadının öldürülmesi, çözüm sürecine provokasyon olarak nitelendirildi. Amacın silah bırakma görüşmelerini sekteye uğratmak olduğu belirtildi.

Fransa çözer ama açıklar mı!

- ÜMİT FIRAT (Kürt Yazar): Sakine Cansız, PKK’nın kurucusu. Diyarbakır cezaevine ilişkin çok şey anlatılır ama bir de Sakine anlatsaydı. İşkencelerin en ağırını o yaşamıştı orada. Örgüt emrinde öne çıkmayan ama sembol olduğu için de varlığını koruyan bir insandı. İsmi büyüktü. Onu öldürenler büyük ses getireceğinin farkında idi. Suikasta uğrayacak ilk isimlerden biriydi. Savaş cephesinde değildi. Fransız polisi bu işi çözer ama açıklar mı bakarız.

PKK’nın dışişleri bakanıydı

- FEHİM IŞIK (Yazar): İlk duyduğumda da bu süreci baltalamak isteyenlerin girişimleridir diye düşündüm. 1993’ten başlayıp günümüze kadar gelen süreçte bu tür görüşmelere katılmış, rol almış, etkili olmuş biri. Büyük olasılıkla bugünkü durumda da aktif rol alan biriydi. PKK’nın Avrupa alanında çalışma yürüten bir insandı. PKK’nın dışişleri bakanı gibiydi. Sorun çözülürken bu tür provokasyonlar istenilen etkiyi yaratmadı. Bu mesajı alanlar direnerek süreci daha sağlıklı yürüteceklerdir diye düşünüyorum.

Hakkari gibi sürece yönelik

-ENVER SEZGİN (Yazar): Suikastın kimler tarafından yapılığına yorum getirmek erken. İmralı ile yapılan görüşmelerle ilgili olduğunu düşünüyorum. Bir ucu oraya dayanıyor. PKK içindeki Cansız’ın bugünkü konumunu bilmiyorum, tartışmalarda hangi konumda onu da bilmiyorum. Derin görüş ayrılıkları olsa idi su yüzüne çıkardı. Yeni sürece bağlı olarak değerlendiriyorum. Örgüt içi infaz mıdır bu da masada duruyor. Kim tarafından yapılırsa yapılsın yeni süreçle ilgilidir.

- AVNİ ÖZGÜREL (Gazeteci): Çok açık, doğrudan doğruya örgüt içinde Suriye kavgası. Suriyeli Fehman Hüseyin’in giriştiği bir iktidar mücadelesi. Almanya sorumluluğuna Sakine Cansız’ı tayin eden Murat Karayılan. Onun tayin ettiği kadının öldürülmüş olması ve bunun da daha evvelden Fehman’ın adamlarıyla kavgalı olması, ‘Seni öldüreceğiz’ demeleri bakımından bu olayın arkasında böyle bir hesaplaşmanın olduğunu gösteriyor... İmralı sürecini baltalamaya yönelik bir hareket... Hakkari saldırısı da buna yönelikti.

Paris’te olursa her yerde olur
- SEDAT YURTTAŞ (Eski DEP Milletvekili) : Herkesin işaret ettiği gibi bu sürecin provokasyonlara çok açık olduğu söyleniyordu. Doğrusu provokasyon Paris gibi bir yerde üç kadının cinayetiyle mi ortaya çıkacak diye de beklenmiyordu. Bu Paris’te yapılıyorsa, çok daha başka yerde sarsıcı gelişmeler beklemek lazım.

Bu haberler de ilginizi çekebilir