Yasaklanan maske satışı esnafı ve vatandaşı mağdur etti
Coronavirus salgını tedbirleri kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, maskelerin para ile satılmasının yasaklandığını duyurmasının ardından eczaneler ellerindeki maskeleri satamamaktan, vatandaşlar da maske bulamamaktan şikâyetçi.
6 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazar yerleri başta olmak üzere toplu mekânlarda maske takılmasının zorunlu hale getirildiğini, valiliklerin e-devlet üzerinden ücretsiz maske dağıtımına başlandığını, parayla maske dağıtımının yasaklandığını ve marketlerde verilen maskelerin ücretsiz olduğunu açıklamıştı.
Covid-19 salgınına karşı tedbirlerin başında gelen maske kullanımı uzmanlar tarafından sıklıkla tavsiye edilirken, piyasada tek kullanımlık, 3 katlı, kullan at, nano teknolojili ve filtreli olmak üzere çok sayıda çeşidine ulaşmak mümkün. Virüsün etkili olmaya başladığı ilk aylarda piyasada bulunması oldukça zor olan maskeler şu anda ise tüm medikalci, eczane ve marketlerde bulunabiliyor.
Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından medikalci, eczane ve marketler maske satışı yapamazken, vatandaş da para ile bile maske bulmakta zorlanıyor.
Maske satışı yasağı ve ücretsiz maske dağıtımı hakkında İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, kentteki tüm eczanelerde maske satışlarının durdurulduğunu belirtti.
“Parasız maske satışına ilişkin düzenlemenin bir an önce yapılması lazım”
Vatandaşların eczanelere gelerek ücretsiz maske talebinde bulunduğunu belirten Demirci, eczanelere ücretsiz maskelerin gelmediğini belirterek, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ücretli maske satışının yasaklandığını duyurdu ancak bunun yazılı bir düzenlemesi olması lazım. Halka ‘maskeler ücretsiz verilecek’ deniliyor ama nereden ve nasıl verilecek. Bu nasıl uygulanacak. İnsanlar nasıl maske alacaklar, eczaneler parayla aldıkları maskeleri satamayacak mı? Bu soruların cevaplanması gerekiyor. Yani bunun yazılı bir temele oturtulması lazım. Genelgesi mi çıkacak, düzenlemesi mi yapılacak, bunun bir an önce yapılması lazım. Çünkü vatandaşların maskesiz toplu ulaşım araçlarına binmesi, eczanelere ve hastanelere girmesi, pazar ve markete gitmeleri yasak. Bu insanlar maskeleri nereden temin edecek. Bunun bir an önce düzenlemesinin yapılması lazım.” dedi.
“Bu şartlar altında vatandaş mağdur oluyor”
Maske yasağıyla ilgili bir genelge yayınlanmadığı için bu işin nasıl yürütüleceği konusunda çok net bir durumun olmadığını belirten eczacı Ercan Gökpınar, “Maske satışıyla ilgili gelen yasaklar eczacılar ve halk nezdinde çok ciddi anlamda sıkıntı oluşturdu. İnsanlar bankaya girmek, otobüsle binmek veya markete girmek istiyor ama maske yok ve maskeyi satanda yok. Bu şartlar altında vatandaş mağdur oluyor. Bu yasak hem vatandaş hem de bizim açımızdan sıkıntı oldu. Biz de belli miktarda maske stoku yaptık, elimizde ürünler var. Fakat satın aldığımız maskeleri iade etme, satma şansımız yok. Maskeler personelimizce kullanılabilir, vatandaşa ücretsizde dağıtılabiliriz. Ama neyin ne olacağı ile ilgili tam ve net herhangi bir resmi yazı yok. Bu da herkes için sıkıntıya neden oluyor. Maske fiyatlarının bu şekilde yükselmesinde eczacının hiçbir dahili yok. Piyasa tamamen tüccarların elinde ve onlar stok yapmışlar. Biz pahalı alıp pahalı satıyoruz. Halk bize bedelini ödediği için bizi sorumlu olarak görüyor. Oysa bizde yüksek fiyata alıyoruz. Biz maskenin imalatını ve ticaretini yapmıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Vatandaşın maske ihtiyacının bir an önce giderilmesi gerekiyor”
Bu yasağın kendilerini kapsayıp kapsamadığı konusunda bilgilendirilmediklerini ve satışa devam edip etmeyecekleri yönünde kararsız kaldıklarını söyleyen medikalci Mehmet Selçuk Türk ise şunları söyledi:
“Maske satışı yasağını haberlerden öğrendik. Maske yasağı geldiğinden itibaren maske satışı mızı durdurduk. Şu an herhangi bir maske satışımız yoktur. Ama vatandaşlar bizlere sorun çıkarıyorlar. ‘Maske var mı?’ diye soruyorlar. Bizde ‘hayır, maske satışı yasaktır’ cevabını verince, ‘o zaman bedava verin’ diyorlar. Bu iki gündür böyle bir sorun yaşıyoruz. Bu durumu İl Sağlık Müdürlüğüne sorduk. Fakat herhangi bir yazı ve genelgenin yayınlanmadığı için kesin net bir şey söylemiyorlar. Biz, açıkçası satacak mıyız satmayacak mıyız bilmiyoruz. Sağlık Bakanı maske satışını kesinlikle yasak olduğunu söyledi. İki gündür hiç maske satmıyoruz. Bu soruna biz çözüm bulunmasını istiyoruz. Vatandaşın maske ihtiyacının bir an önce giderilmesi gerekiyor.”
“Maskemi evde unuttuğum için otobüse binemedim”
Durakta otobüs bekleyen ve maskesi olmadığı için otobüse binemeyen belirten Mehmet Ali Korkmaz, “Şu an maske satışı yok, yasak. Alışveriş merkezlerine ve otobüslere maskesiz girilemiyor. Bende maskemi evde unuttum. Otobüse binemedim, eve gitmek zorundayım. Maske alacağım ama maske alacak bir yerde yok. Şimdi postaneye de başvurduk. Bir an önce virüs kalksın da kurtulalım. Ekonomi alt üst oldu. İşsizlik bir yandan yani her türlü mağdur olduk. Beni maskesiz otobüse almadılar, ‘yasak’ dediler. Sürücülere emir verildiği için maskesiz alamıyorlar.” diye konuştu.
“İnşallah bir an önce bu sorun giderilir”
E-devlet üzerinden ücretsiz maske talebinde bulunduklarını ancak daha ellerine ulaşmadığını belirten Recep Küpe de şunları kaydetti:
“Önlemler alınmadan bir anda karar çıktı. Bir an önce maske dağıtılıp, ondan sonra karar alınmalıydı. Ben maske tedarik ettim ama etmeyenler şu anda mağdurlar. Bu sabah birkaç yaşlı otobüse binemedi ve maske alacak yerde bulamadıkları için otobüse binemediler. ‘Maskeler evlere dağıtılacak’ diyorlar ama daha bize ulaşan maske yoktur. Bir hafta önceden maske dağıtılıp sonra böyle bir karar alsalardı. Şu an sıkıntı var. İnşallah bir an önce bu sorun giderilir. Evde 10 tane maskem kaldı ve bir hafta sonra bitecek. Ondan sonra ne yapacağız bilmiyoruz? Mahalle muhtarları veya vatandaşın daha kolay ulaşabileceği şekilde maske dağıtılsa daha iyi olur.”(İLKHA)