Diyarbakır esnafı, ellerinde satışı yasak olan maskeler için devletten çözüm bekliyor
Coronavirus salgınıyla mücadele kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, “Ücretli maske satışı yasak.” açıklamasının ardından Diyarbakır esnafı, ellerinde kalan maskeler için devletin çözüm bulmasını istiyor.
6 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, pazar yerleri ve toplu mekanlarda maske takılmasını zorunlu hale getirildiğini, valiliklerin e-devlet üzerinden ücretsiz maske dağıtımına başlandığını, parayla maske dağıtımının yasaklandığını ve marketlerde verilen maskelerin ücretsiz olduğunu açıklamıştı.
Bu kapsamda yasak gelmeden önce toptancılardan maske alan Diyarbakır esnafı, alınan tedbirlerin halk için güzel bir çalışma olduğunu fakat ellerinde kalan maskeler için de devletin yardım etmemesi durumunda zarar edeceklerini belirttiler.
“Cumhurbaşkanın açıklamasından sonra maskeler elimizde kaldı”
Stoklarında maskelerinin olduğunu belirten işletmeci Hasan Geçti, maske satımının yasak olmasından dolayı mağdur olduğunu söyledi.
Geçti, “Bu uygulama devletin eliyle yapılması ve halkına bu şekil bakması bizi sevindirmiştir. Stoklarımızda maskelerimiz var. Cumhurbaşkanın açıklamasından sonra maskeler elimizde kaldı. Bu maskeleri ne yapacağız? Devlet bununla ilgili bir çözüm bulsa bizi daha da çok sevindirecektir. En azından kimse mağdur olmaz. Maalesef açıklamadan sonra esnaf mağdur olmuştur. Muhakkak devlet bu konu hakkında da bir çözüm üreteceğini umut ediyoruz. Covid-19'dan önce maske fiyatları 10-15 kuruştu. Maskelere talep artınca maske fiyatları da arttı.” dedi.
“Bir işletmeci olarak yaptığı açıklama bizim açımızdan uygundur”
“Cumhurbaşkanı maske dağıtımının ücretsiz olacağına dair açıklaması biz işletmeciler için ters bir uygulama olsa dahi sosyal devlet açısından güzel bir uygulamadır.” diyen işletmeci Abdulaziz Yılmaz ise, esnafların elindeki malzemeler için devletin yardım etmesi gerektiğini söyledi.
Yılmaz, “Devlet, bir buçuk aylık salgın döneminde sağlık, eğitim ve ekonomi yönden aldığı tedbirlerden dolayı takdir toplamıştır. Bir işletmeci olarak yaptığı açıklama bizim açımızdan uygundur. Ama satıcı veya esnaf olarak elimizden olmayan nedenlerden dolayı maskelerin 150- 200 TL'den satıldığını gördük. Durumun böyle olması bu işten haksız kazanç elde etmek isteyenlerin ekmeğini bir şekilde kesmiştir. Bu da iyi bir uygulamadır. Esnafların elindeki malzemeler için devletin yardım etmesi gerekir.” diye konuştu.
“Elimdeki maskeleri bedavaya almamışım”
Devletin küçük esnafları koruması gerektiğini belirten dükkân sahibi Polat Yayğır, devletin kendilerine bedava vermesi halinde ücretsiz dağıtabileceğini dile getirerek, şunları söyledi:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan maske satışını yasakladı. Bu maskeler neye göre yasak ediliyor? Ben maskeleri toptancıdan almışım ve yüzde 20 kar ederek satıyorum. Elimdeki maskeleri bedavaya almamışım. Maske satışına yasak geldi. Elimizde ki bu malzemeler ne olacak? Devlet bunları bize bedava versin, bizde millete bedava verelim. Benin kira param 7 bin 500 TL'dir ve benim bunu vermem gerekiyor. Dükkân sahibi bana; 'Ya kira parasını vereceksin ya da çıkacaksın.' diyor. Arkadaşlarımdan borç para alıp, kira paramı öyle verdim. Kira yardımı da yok. Esnafa kredi vereceğiz dediler. Bizde bankaya gidiyoruz. Banka bize, '10 yıllık araba getir veya kefil memur getir.' diyor. Benim bu imkanlarım varsa bankaya kredi için neden başvurayım ki? Biz şu an batmak üzereyiz. Esnafa yönelik nasıl bir hazırlık veya yasa var?”
“Devletin esnafa yardım etmesi gerekiyor”
Açıklamasının devamında Yayğır, “Devletin küçük esnafları koruması gerekiyor. Ben şu an batmak üzereyim. Kredi kartlarım bloke oldu. Yetkililerin biz esnaflara yönelik bir destek vermesi gerekiyor ya da tamamen sokağa çıkma yasağı getirsin ki bizde kepenkleri indirelim, dükkân sahipleri bizden kira istemesin. 8 yıldır esnaflık yapıyorum, ilk defa böyle bir şey görüyorum. Şu an ki durum Sur olaylarından daha kötüdür. Devletin esnafa yardım etmesi gerekiyor. Devlet bu maskeleri bize versin. Bizde halka dağıtalım, devlet bize maaşımızı versin. Bu da olmuyorsa ÖTV'yi, KDV'yi elektrik parasını bizden almasın. Bu zor zamanlarda bizden elektrik parası alınıyorsa biz daha ne yapabiliriz? dedi. (İLKHA)