• DOLAR 32.501
  • EURO 34.813
  • ALTIN 2488.128
  • ...
Coronavirus hamilelikte bağışıklık sistemini zayıflatıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tüm dünyayı tehdit eden yeni tip Coronavirus (Covid 19) ile mücadelede izolasyon ve kişisel hijyenin önemli olduğu kadar kişisel direncin yüksek tutulması da bir o kadar önemlidir.

Coronavirus'un hızla yayıldığı bu dönemde özellikle hamile olan kadınların çok dikkat etmesi gerektiğini hatırlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Pabuçcu, "Gebelikte bağışıklığın azaldığını net bir şekilde biliyoruz. Hamilelikte hem yapısal olarak hem de bağışıklık sisteminde meydana gelen değişiklikler nedeni ile özellikle solunum yoluyla bulaşan bu tip enfeksiyonlara yakalanma riski daha fazladır. Bu nedenle gebelerin herkesten daha dikkatli olmaları ve bağışıklık sistemini en üst düzeyde tutmaları çok önemlidir." dedi.

"Gereksiz karbonhidrat, paketlenmiş gıdalar bağışıklığa olumsuz etki edebiliyor"

Bu dönemde dengeli beslenmenin önemini vurgulayan Pabuçcu, "Yeterince protein, dengeli yağ, kararında karbonhidrat ve vitamin alın. Günlük sadece su tüketimi 1,5 LT olmalı. Bolca sebze ve meyve yiyerek immün sistemi güçlendirmek mümkün. İçeriğinde manganez, riboflavin ve bakır bulunan badem ve ceviz tüketimi de bu dönemde önemli. Anne adayının tüketmesi gereken bir diğer önemli besin ise balıktır. Öğünlerde düzenli olarak yağlı balık çeşitleri tercih edilerek hem bebeğin beyin gelişimine hem de anne adayının bağışıklığının güçlenmesine önemli katkılar sağlanmaktadır. Gereksiz karbonhidrat, paketlenmiş gıdalar, işlenmiş şeker gibi besinler ise bağışıklığa olumsuz etki edebiliyor." diye konuştu.

"Gün içinde 8-12 bardak su tüketmelisiniz"

Pabuçcu, "Yediğiniz besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması; vücut ısısının denetimi, eklemlerin kayganlığının sağlanması, metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve atılması, anne sütünün artması tamamen suyun görevidir. Güçlü bir bağışıklık sistemi için gün içinde 8-12 bardak su tüketmelisiniz." şeklinde konuştu.

"Salgınından korunmanın en iyi yolu kişisel hijyene dikkat etmek, temastan kaçınmak ve izolasyondur"

Gebelerde vitaminler, mineraller ve antioksidanlar enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskini bir yere kadar azaltabildiğini söyleyen Pabuçcu, son olarak şunları kaydetti:

"Anne adayları selenyum, çinko, A, B, B12, C, D, E ve K gibi bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminlerin ve mineralleri doktor kontrolünde kullanabiliyorlar. Ayrıca gebelik süresinde hafif sayılabilecek hamilelik egzersizlerinin yapılması hem bebek hem de anne sağlığı için olumlu katkılar sağlıyor. Ancak şunu belirtelim, Coronavirus salgınından korunmanın en iyi yolu kişisel hijyene dikkat etmek, temastan kaçınmak ve izolasyondur." (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir