• DOLAR 34.596
  • EURO 36.26
  • ALTIN 2993.549
  • ...
Koronavirüs tedavisinde yeni yöntem bugün başlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık geçtiğimiz günlerde yeni tip koronavirüs tanısı konulan ve  iyileşen hastalara kan bağışı çağrısında bulunmuştu.  1900'lü yıllardan beri kullanılan 'immün plazma' yöntemi ile hastalığı geçirmiş kişilerden alınan kan hasta kişiye verilecek. Böylece tedavi süreci daha da hızlanacak. Bu uygulamanın ilki bugün gerçekleştirecek.

CANLI YAYINDA BAĞIŞ YAPACAK

Yeni tip koronavirüsü yenen Dr. Kürşat Demir, Kızılay'ın ilk plazma bağışçısı olacak. Genel Başkan Kerem Kınık'ın da yer alacağı plazma alma işlemi Kızılay Orta Anadolu Bölge Kan Merkezi'nden canlı yayınlanacak.

KIZILAY 'İMMÜN PLAZMA' YÖNTEMİ İÇİN BAĞIŞ ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Bundan önceki SARS, MERS, Ebola gibi salgınların olduğu dönemlerde de Dünya Sağlık Örgütü'nün bu uygulamayı önerdiğini hatırlatan Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık,  yönteme ilişkin şu bilgileri verdi: 'Bu aslında, bünyesine koronavirüs girmiş fakat hastalıktan sağlıkla şifa bularak çıkmış olan insanların kanında bu virüse karşı oluşmuş antikorların, hastalıkla boğuşan, özellikle de ağır durumda olan insanlara nakledilmesi şeklinde uygulanacak olan bir yöntem. Mart ayının başından itibaren Sağlık Bakanlığımız, Bilim Kurulumuz ve Hacettepe Üniversitemizle beraber bu konunun gündeme getirilmesi ve gerekli lojistik altyapılarının, bilimsel algoritmaların çıkarılması noktasında zaten temas halindeydik. Bu çerçevede resmi prosedür, Sağlık Bakanımızın da onaylamasıyla, Bilim Kurulunun onayı, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün bu tedaviyle ilgili uygulama şartlarını, algoritmalarını yayınlanmasının ardından şu an tamamlanmış oldu."

14 GÜN GEÇMESİ GEREKİYOR

Kerem Kınık, şunları kaydetti: "Bu hastalarımızın iyileşmesinden sonra 14 gün geçirmesi gerekiyor. Bu 14 günü geçirdikten sonra, yani hastalığı bir laboratuvar testiyle kanıtlanmış, tanı almış, hastanede yatmış, daha sonra şifayla taburcu olmuş, 14 gün geçmiş, daha sonra bizim yaptığımız testlerde de negatif çıkmış, iyileştiği kanıtlanmış olan hastalardan alacağımız plazmalar hastalara takılacak. Bu plazmaları hastalığı geçirmiş, iyileşmiş, bu anlamda vücudunda mikrop kalmamış ve kan verme niteliklerine haiz, yani hepatit, HIV gibi mikroorganizmaları bünyesinde taşımayan, taşıyıcı olmayan gönüllü vakalar bağışlayabilecek."

"BU YÖNTEM MEVCUT BİLİNEN TEDAVİLERE DESTEK OLAN BİR UYGULAMA"

Bu çerçevede Türkiye çapında plazmaferez kapasitesi olan üniversitelerin, eğitim araştırma hastanelerinin Kızılay'dan bir provizyon alması gerektiğini, bu provizyonla bütün sistemin izlenebilirliğinin sağlanabileceğini aktardı. Plazmaların hastalara nakil sürecinin de Sağlık Bakanlığı tarafından takip edileceğini anlatan Kınık, bu anlamda Sağlık Uygulama Tebliğinde de konuyla ilgili özel bir düzenleme yapıldığını kaydetti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir