• DOLAR 34.625
  • EURO 36.409
  • ALTIN 2923.501
  • ...

 Daha önce meydana gelen deprem ve kar yağışlarından dolayı okulların tatil edildiğini ve son olarak Coronavirus salgını nedeniyle okulların tekrar tatil edildiğini hatırlatan İnce, bundan dolayı servisçi esnafın mağdur olduğunu ve ekmeğini taşımalı servisçilikten elde eden esnaflara devletin çözüm bulması çağrısında bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığınca 180 gün üzerinden sözleşme imzalayan taşımalı servisçi esnaflara sadece taşıdığı gün üzerinden bakanlığın ücret ödemesini yaptığını hatırlatan İnce, şöyle devam etti:

“Servisçi esnaflarımız Coranavirus dolayısıyla okulların tatil edileceğini, bu şekilde hayatın ve ekonominin duracağını tahmin edemezdi. Esnaflarımız Minibüslerini 12 yaş dolayısıyla değiştirdiler. Şu an kredi borçları bulunmakta.  Ailesinin nafakasını taşımalı eğitimden servisten kazanmaktaydı. Esnaflarımız borcunu nasıl ödeyecek, çocuklarının ekmeğini nerden temin edecek? Esnafımızın kredi borçları sadece Halk bankasına değil, tüm bankalaradır.  Özel bankalar erteleme yapmıyor. Kamu bankaları ise gerçeği gizliyorlar. Kamuoyu açıklamalarında faizsiz gibi deklare yaptılar ancak Vakıfbank çok yüksek faizle kredi borçlarımızı 3 ay ertelemekte! Kaldı ki 3 ay erteleme çözüm getirmemektedir. Esnafa destek olmak yerine fırsatçılık yapmakta… Vakıfbank Genel Müdürümüzü göreve davet ediyorum. Bu zor zamanda esnafın yanında olmayacaksa ne zaman olacak?  Çünkü servisçilik mesleğimizde okullar ile ilgili belirsizlik devam etmektedir.”

Öğrenci taşımacılığı mesleğini icra eden servisçi esnafın hiç bir veliden haksız yere ücret istemeyeceğini belirten İnce, “Milli Eğitim Bakanlığı mart ve nisan ayı arasındaki ücretler ödenecek şeklinde genelgesi yayınlandı. Bu bağlamda Malatya’daki tüm velilerimizden ricamız Mart 15 itibariyle dağıtılan ücret zarflarında belirtilen öğrenci ücretlerini ödemeleridir. Servisçi esnafımız zor durumda olmasa asla bizlerde bu zor dönemde velilerimizde ücret para talep etmeyiz. Takdiri değerli velilerimize bırakıyorum. Çünkü tatil olan aylarla ilgili telafi eğitim yaz aylarında dahi olsa verilecek. Bizlerde öğrencilerimizi taşıyacağız bu yönden velilerimiz rahat olsunlar. Servisçi esnafımız verdiği taahhütleri yerine getirecektir. Malatya’daki tüm servisçi esnafımızın kefiliyiz.” dedi.

Taşımalı eğitim yapan servisçi esnafların sorunları için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulunan İnce, taleplerini şu şekilde sıraladı:

“Şu ana kadar açıklanan genelgeler veya ekonomik tedbirlerden hiç bir fayda görmedik. Sayın Cumhurbaşkanımızdan isteğimiz servisçi esnaflarımıza acil ekonomik olarak evlerine ekmek götürebilmeleri için nakdi destek verilmeli. Taşımalı eğitim servisçilik yapan esnaflarımızın ihalede taahhüt edilen 180 gün üzerinden ödemelerini Milli eğitim Bakanlığı bir defaya mahsus olmak üzere mücbir sebep sayılması 180 günün ödemelerin tamamı yapılmalıdır. İlçelerde kırsalda mesleğini yapan taşımalı servisçilerimizin mağduriyeti acilen giderilmelidir. Servisçi esnaflarımıza asgari ücret üzerinden nakdi yardım yapılmalı çünkü servisçi esnafımızın bu dönem için para kazanacak zamanı ve telafisi olmayacaktır. Evimize ekmek götürmek için devletimiz destek olmalıdır. Kamu bankalarına borçlarımız faizsiz bir yıl ertelenmelidir.”

Esnaf ve sanatkâr odalarına kayıtlı tüm servisçi esnafların ve servis araçlarında çalışan şoför ve personellere her ay asgari ücret üzerinden nakdi yardım yapılması gerektiğini belirten İnce, Coronavirus salgını bitene kadar asgari ücret üzerinden ücret ödenmesinin devam edilmesi gerektiğini söyledi.

SGK, BAĞKUR prim ödemelerinin bir yıl devletin karşılaması gerektiğini ve bir yılın sonunda ise yüzde 50 indirim yapılması talebinde bulunan İnce, zorunlu trafik sigortası ve kasko da yüzde 50 daimi indirim olması gerektiğini dile getirdi.

İnce, konuşmasına şöyle devam etti: “Okul servis araçlarında ve personel servis araçlarında Coronavirus sonrası ekonomik daralma olacaktır. Esnaflarımızın en az 10 yıl mevcut araçlarıyla çalışmalarına izin verilmeli, 2030 yılına kadar araç yaş şartı aranmamalıdır. Mevcut araçlarla çalışmalarına olanak sağlanmalıdır.  Okul servis araç yaşı 20 yaş personel araç yaşı 26 yaş olmalıdır. Korsan araçlar tamamen sonlandırılmalıdır. Esnafımız kamu bankalarına olan kredi borçları kredi kartı tüm borçları bir yıl faizsiz ertelenmelidir.  Deprem dolayısıyla esnafa verilen 50 bin TL faizsiz kredi başvuruları tekrar alınmalı başvuru tarih süresi 3 ay olmalı, kefil istenmemeli krediyi kefilsiz verilmelidir. Kamu kurumlarındaki ihalelerde 3 -7 yaş gibi araç yaş şartı kaldırılmalıdır. Bireysel servisçi esnaflarımız kamu ihalelerine girmeli ve kendilerine iş imkânları sağlanmalıdır. Gemilere ve uçaklara verilen ÖTV’siz akaryakıt, biz küçük esnaflara da verilmelidir. Fabrikalarda işçiler azaltılıyor beraberinde servisçi esnaflarımız işsiz bırakılıyor. Devlet fabrikalarda işçilerin ücretini ödüyor işsiz bırakılan servis esnafının parası ödenmiyor ve kaderine bırakılıyor. Talebimiz: personel servis araçlarına asgari ücret üzerinden nakdi destek verilmesidir. Malatya ve Elazığ’da deprem dolayısıyla verilen 50 bin TL faizsiz kredi devam etmeli, süre uzatılmalı ve kefilsiz verilmelidir.” (İLKHA)