• DOLAR 34.586
  • EURO 36.424
  • ALTIN 2972.931
  • ...
İstanbul'da barajlarındaki doluluk oranı yüzde 68,70'e ulaştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Barajlardaki doluluk oranında artış yaşanmasına rağmen önceki yılların gerisinde olduğunu hatırlatan İSKİ, İstanbulluların suyu tasarruflu kullanması konusunda çağrıda bulundu.

Barajlarındaki su rezerviyle ilgili bilgilendirmede bulunan İSKİ, mevcut doluluk oranının yüzde 68,70; su hacminin ise 597 milyon metreküpe ulaştığını belirtti.

"Avrupa yakasındaki rezervler yaz aylarındaki kullanım için yedekte hazır tutulmaktadır"

Açıklamada, "Ayrıca bu yıl esas üzerinde durulması gereken husus Asya ve Avrupa yakaları arasındaki yağış farklılığıdır. Bu yıl; yüksek tüketimin olduğu Avrupa yakasına düşen yağış miktarı, Anadolu yakasına düşen yağış miktarına göre oldukça azdır. Ancak, son günlerde Avrupa yakasına yağan yağışlarla bu orantısızlığın kapanacağını ümit ediyoruz. Bu yağış farklılığını 2 ay öncesinden tespit eden İSKİ Yönetimi, su dağıtım sistemini yeniden revize ederek Asya yakasındaki kaynaklara yönelmiş ve bu yakadaki su rezervlerini maksimum ölçüde kullanarak Boğaz altında mevcut hatları vasıtasıyla Avrupa yakasına olabildiğince yüksek miktarda su transfer etmeyi hedeflemiştir. Böylelikle Avrupa yakasındaki rezervlerimiz yaz aylarındaki kullanım için yedekte hazır tutulmaktadır." denildi.

"Suyu tasarruflu kullanarak da aynı hijyeni elde etmemiz mümkündür"

İstanbul'a günde ortalama 2 milyon 800 bin metreküp, temiz ve sağlıklı su temin edildiği ve İSKİ olarak her türlü bilimsel ve teknik imkânları değerlendirerek İstanbullulara 24 saat kesintisiz içilebilir su temin etmeye devam edileceği vurgulanan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

Bildiğiniz gibi yurdumuz ve dünya için önemli bir pandemik vaka haline gelen Coronavirus'ü ile mücadelede en önemli ve etkili silahımız 'Su'dur. Bizim siz değerli İstanbullulardan ricamız İSKİ olarak gösterdiğimiz bu gayretlere sizlerin de yardımcı olmanız ve suyumuza sahip çıkmanızdır. Suyu tasarruflu kullanarak da aynı hijyeni elde etmemiz mümkündür.

Günlük kullanımlarda basit su tasarrufu yöntemleri hakkında bilgilendirmede bulunan İSKİ, şu tavsiyelerde bulundu:

"1. Meyve ve sebzeler sürekli akan suyun altında değil, bir kapta su içinde yıkanabilir. Ardından bu su, çiçek sulama vb. işlemler için de kullanılabilir.

2. Bulaşık ve çamaşırlar elde yıkama yerine makinede yıkanmalıdır. Makine tercihlerinde ise A+ kategorisinde tasarruf sağlayan cihazlar tercih edilmelidir.

3. Banyo ve duş süreleri kısaltılarak önemli miktarda su tasarrufu sağlanabilir.

4. Araç yıkamalarında sürekli akan sular yerine geri dönüşümü de olan otomatik yıkama makineleri tercih edilmelidir.

5. El yıkama, diş fırçalama ve tıraş olma sırasında sular sürekli olarak boşa akıtılmamalıdır.

6. Bahçe sulamalarında, özellikle yaz aylarında buharlaşmanın etkisini azaltmak için sabahın erken saatleri ile akşamın geç saatleri tercih edilmelidir.

7. Dâhili tesisatlarda su kaçaklarının olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.

8. Musluk bataryaları ile duş başlıkları, tazyikli su akmasını sağlayan ürünler ile değiştirilebilir.

9. Bulaşık ve çamaşırları makinelerde sık yıkama yerine, dolduğu zamanlarda yıkamalı ve ekonomik modlar tercih edilmelidir.

10. Banyo ve tuvaletlerde gereksiz sifon çekilmemeli, küçük rezervuarı olan ürünler tercih edilmelidir. Şayet bu da mümkün değilse, rezervuarlar içerisine 1 litrelik şişe konabilir ve her sifon çekiminde 1 litre su tasarrufu sağlanabilir.

11. Mutfak ve banyo lavabo altlarındaki su giriş vanasını kısarak, suyun akış şiddetini azaltabilir ve tasarruf yapabiliriz." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir