• DOLAR 34.559
  • EURO 36.642
  • ALTIN 2918.932
  • ...
Rusya İle Doğalgazda `Al ya da Öde` Bitti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Rusya ile olan 3,6 BCM`lik al ya da ödeyi sıfırladık. Bu şu demek 2013`ün Nisan ayında BOTAŞ`ın nakit akışına 1,3 milyar dolar kaynak girecek. Bu BOTAŞ`ın yönetilmesi açısından da önemli" dedi.

Bakan Yıldız, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Katar`ın Türkiye`deki bir LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) terminalinin yatırımcısı olmasını önemsediklerini belirterek, gazın tüccarı yerine sahibinin yatırımcı olmasının arzı garanti altına alacağını söyledi.

Katar temaslarını bu doğrultuda yaptıklarını dile getiren Yıldız, şöyle konuştu: ``Gazın gerçek sahibinin Türkiye`de yatırımın sahibi olması önemli. Gazın sahibi yatırımcısı olacak. Uzun dönemli kontratlar gazın tedarikinde önemli. Katarlı kardeşlerimiz de bu konuda anlayış gösteriyor. Biz hedef olarak 6 BCM (milyar metreküp) üzerinden konuşuyoruz. Bu 6 BCM`in hepsi Katar olmaz da başka ülkelerden de olur. 6 BCM konusunda ABD`yi de dahil etmiştik. Biz bu opsiyonu bir kenara bırakmıyoruz. Cazip teklifi nereden alırsak biz oraya siparişimizi veririz. Katar`dan alınacak gaz bunun yarısı olursa seviniriz, hepsi olursa da seviniriz. Önemli olan bu talebin en uygun fiyatla karşılanıyor olması. Bu yüzden kendimizi kasmıyoruz.``

Katar ile LNG tedariki için uzun vadeli imzalanacak bir kontratın en az 10 yıllık olmasını istediklerini bildiren Bakan Yıldız, bunun gerçekleşmesi için fiyat açısından uygun teklifin söz konusu olması gerektiğini söyledi.

"KATARLILAR ORTAKLIĞA DAHA SICAK BAKIYORLAR"

Yıldız, Katar`ın ABD ve Avrupa`daki LNG tesislerinin tam kapasiteyle çalışmadığını, bundan dolayı Türkiye`nin batısına yapılacak bir terminalin 6 BCM kapasiteli olacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Katarlılar mevcut terminallere (Aliağa ya da Marmara Ereğlisi) ortak olmaya daha sıcak bakıyor. 2012`de 2 BCM ile çalışmışız halbuki buranın (Aliağa) kapasitesi 6 BCM. Bundan dolayı da LNG terminalindeki gazın kullanımında öncelikli hedef Türkiye. Çok fazla ihtiyacınız olmadığı halde çok fazla gaz alırsanız al ya da öde ile ilgili süreci yönetemiyorsunuz. Biz özellikle son 2 yılda Ruslarla yaptığımız anlaşmalarla müthiş bir gaz ticaretini yönettik. Rusya ile olan 3,6 BCM`lik al ya da ödeyi sıfırladık. Bu şu demek 2013`ün Nisan ayında BOTAŞ`ın nakit akışına 1,3 milyar dolar kaynak girecek. Bu BOTAŞ`ın yönetilmesi açısından da önemli. Daha önce kullanmadığımız gaza nakit para vermiştik, şimdi kullandığımız gaza 4`te 1`ini veriyoruz. O nedenle biz geriye dönük hesapları temizleyerek gidiyoruz. Aliağa`da bu yılı 2,5 BCM ile kapatırız. Belki önümüzdeki yıla 3,5 BCM`e ulaşacağız."

 

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir