• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Doğalgazda İndirim Sürprizi!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BOTAŞ, abone gruplarına göre doğalgazda farklı tarifeler uyguluyor. Konutlara sattığı doğalgazda, belli ölçülerde sübvansiyon uyguluyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız`ın dikkat çektiği gibi BOTAŞ, ‘pahalı alıp konutlara daha ucuza` doğalgaz satıyor. Buna karşılık BOTAŞ, yap-işlet-devret (YİD) ile kamu doğalgaz santrallerine görece yüksek fiyattan gaz satışı yapıyor. BOTAŞ, bu yolla finansman dengesini sağlamaya çalışıyor.

 

BOTAŞ`ın finansman yapısı, 2012 yılının son çeyreğinde tahminlerin ötesinde olumsuz işaretler vermeye başladı. Bunun üzerine BOTAŞ, devletin sahip olduğu santrallere sattığı doğalgaza 1 Ekim`den geçerli olmak üzere yüzde 37 gibi yüksek oranlı zam yaptı. Zamla birlikte santrallerde kullanılan 1000 metreküp doğalgazın fiyatı bin 40 TL`den bin 400 TL`ye kadar yükseldi.

BOTAŞ, 1 Ocak itibariyle bu zammı geri aldı. Enerji Bakanlığı kaynakları, geçen yılın son çeyreğinde yapılan zammın, BOTAŞ`ın finansman dengesini sağlamaya yönelik enerji KİT`leri arası bir işlem olduğunu belirterek, "Bu zamla birlikte öngörülen hedeflere büyük ölçüde ulaşıldı. Dengeler sağlandı. 1 Ocak itibariyle de zam geri alındı" dedi.

BOTAŞ`ın doğalgazda yaptığı indirim, elektrik fiyatlarındaki maliyet baskısını da azaltacak. Elektrik fiyatları, üçer aylık dönemler halinde belirleniyor. Doğalgaz ve diğer maliyetlerdeki (yılın son çeyreğinde oluşan) artışa karşın 1 Ocak-31 Mart arasında elektriğe zam yapılmadı. BOTAŞ`ın bu indirimi, 1 Nisan`da başlayacak ikinci çeyrek tarife döneminde de elektrikteki zam baskısını azalttı."

Habertürk

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir