• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
`Batman`da 2B Yok, Tarım Arazisi Var`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Batman İl Defterdarı Hasan Koca, çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. 6292 sayılı kanun ve 2B arazileri ile ilgili soru üzerine Defterdar Koca, Batman il sınırlarında içerisinde 2B arazisinin olmadığını ve sadece tarım arazilerinin satışı olduğunu söyledi.
 
2B yasasında 2 bölüm olduğunu ve birincisinin hukuken orman olup da fiilen orman özelliğini kaybetmiş ve arazilerin kullanıcılarına satışı olduğunu bilgisini veren Defterdar Koca, "İkincisi tarımsal amaçlı kullanılan hazine arazilerin kullanıcılarına satışıdır. İkisi farklı şeyler ancak ikisi bir kanunda çıkar 6292 sayılı kanun ile bizde 2B yok. Tarım arazileri var" dedi.
 
Tarım Arazilerini Alma Şartları
Tarım arazileri ile ilgili olarak yaklaşık 150 civarında dilekçe olduğuna değinen Koca, "Ama şu anda genel bir ilan yapmadık toplulaştırma kapsamında Kuyubaşı hariç Batman`ın yüzde 98`inin merkez ve ilçelerin hepsinde toplaştırma çalışması yapılıyor" şeklinde konuştu. Koca, hazine arazilerini kullanıp da satın almak isteyenlerin gelip dilekçelerini vermeleri gerektiğini söyledi.
 
Tarım arazilerini alma şartlarını sıralayan Koca, "Onun şartı en az 3 yıl kullanmış olacak ve ecri misil ödemiş olacak, belediye mücavir alanları içerisinde olmayacak, herhangi kamu kurumuna tahsis edilmiş ya da edilecek kamu kurumu için ya da yatırımlar için değerlendirme kapsamında olmayacak, tarım arazisi olacak. Bu şartlardaki tarım arazilerini vatandaşa istemesi halinde satacağız" şeklinde bilgi verdi.
 
Havalanı yakınındaki arazi ile ilgili soru üzerine Defterdar Koca, "100 dönümlük 2.Tekstil kent diye tasarladığımız bir arazi var. Oradaki arazinin işlemleri bitti yaklaşık 35 bin metrekaresi bir vatandaşa, 6 bin metrekare civarında bir vatandaşa ön izin sözleşmesi imzalandı. 1yıl içerisinde onların projelerini getirecekler. Onun dışında kalan yaklaşık 5 parsel içinde ilan için bakanlıktan izin istendi. Eğer bakanlık izin verirse tekrar ilana çıkaracağız. Kalan kısmına yatırımcı talep ederse onlara tahsis edeceğiz" dedi.
 
Defterdar Koca devamla, "Orayı halen kullanan vatandaştan orayı kurtaramıyoruz. Polislerin durma sebebi o arsanın işgalcisi olduğu için biz bunu 1,5 senedir yazı yazıyoruz, tebligat gönderdik ama vatandaş halen ekiyor. Yatırım yapacak insanlara karşı değil işgalcisinden korumak için polis duruyor. 2 yıl önce vatandaşa kullanma dediğimiz halde vatandaş halen kullanıyor. Yatırımda kullanacağız" ifadelerini kullandı.
 
5084 Sayılı Teşvik Yasası
5084 sayılı teşvik yasasının süresinin bitmesi konusunda soru üzerine Koca, "Bakanlar kurulunun ortaya konulan 5. bölge olan daha sonra 6. bölge 5084`ün farklı bir amaçları vardı. Bakanlar kurulu kararları var 5084 uzatılır mı uzatılmaz mı onu biz bilemeyiz. 5012 sayılı kanun 2006`da yürürlüğe girdi. 2006`dan 5018`de yürürlüğü kalkacak maddeler vardı her sene uzattılar şimdi de 2014`de kadar uzattılar. Satış, tahsis ve uzun süreli kiralama 30-40 yıllığına kendisi de kazanacak devlete de verecek devletin malı da değerlenmiş olacak onun amacı budur" dedi.
 
Vergi Dairesi Nerden Ne Hale Geldi
Vergi Dairesinde yaptıkları çalışmalarla birlikte çok mesafe kaydedildiğini dile getiren Defterdar Koca, "Nereden ne hale geldi. Uğraşmak lazım, uğraşa uğraşa yaptık şimdi imkân bulursak bahçeye karo döşeyeceğiz. Yeni valilik yapılıyor Vali Bey talebimiz üzerine bir blok bize tahsis etti. İlerde inşallah 2. Vergi dairesi gelir şimdi 1 vergi dairesinde zaman, zaman zorlandığımız oluyor ama personel sayısını artırdık 50`den şuan 70`şe çıktı. Vatandaşlara tüm birimlerimizde 6 tane müdürlük var, 7 tane birim var. Vergi dairesi yer olmadığı için ayrı aslında hepsinin aynı yerde olması gerekiyor. Vatandaşlarımızın tüm birimlerimizde güler yüzlü şeffaf hızlı bir şekilde hizmet vermeye çalışıyoruz" dedi.
 
Vergi dairesine yapılan masrafın yaklaşık 450 bin TL olduğuna işaret eden Koca, "Şu anda 6 tane vezne yeri yaptık. Fiilen her an açık olan 2 veznedar tahsisli oraya. Ama ihtiyaç olduğunda 3., 4., 5. vezneleri kuyruk olduğu ve ödemelerin yoğun olduğu günler açmak mümkün. Yeni bir sistem bulduk şimdi yeni bulduğumuz sistemde binanın her tarafını buradan göreceğiz" şeklinde konuştu.
 
En Kaliteli Hizmeti Vermek Amacımızdır
İlk amaçlarının hizmetleri en kaliteli hale getirmek olduğunu ifade eden Koca, "Özel sektör anlayışı içerisinde hizmet vermek istiyoruz. Başta Vergi İdaresi Müdürlüğümüz olmak üzere tüm birimlerimizi merkez ve ilçe birimlerimizi en kaliteli hizmeti vermek amacımızdır. Bizim teşkilatımız mümkün olduğunca her zaman en iyi olmalı onun için elimizden gelen azami gayreti sarf ediyoruz. Kapımız her zaman vatandaşlarımıza açıktır" ifadelerine yer verdi. (M. Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir