• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
İslam`da Tesettürün Anlamı ve Önemi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Batman Hira Der Kadın Kolları Komisyonu, Hira-Der Genel Merkezinde bayan ve öğrencilere yönelik "İslamda Tesettürün Anlamı ve Önemi" konulu seminer düzenledi.

Seminerde Hira-Der Kadın Kolları Üyesi Mümine Salman ve Mesude Günaydın konuşmacı olarak katıldı.

İlk olarak söz alan Hira-Der Kadın Kolları Üyesi Mümine Salman, hicab kelimesindeki mananın hem örtünme hem de perde anlamlarını taşıdığına dikkat çekerek örtünmenin İslam`daki önemine değindi.

Salman, "Hicab kelimesi hem örtünme hem de perde manasına gelir. Daha çok perde manasında kullanılır. Ancak lugatın aslına bakılırsa her örtünme giyinme hicab değildir. Örtünme sadece yüzü perde arkasında durması halinde hicab olarak adlandırılır. Hicab kelimesi fakihlerin yanında olsun nikâh ve namaz bahsinde olsun hicab değil setr kelimesi kullanılmıştır. İşte bu sebeple çoğu kesim İslam`ın kadının perde arkasında bulunmasını, evinde mahpus olmasını ve dışarı çıkmamasını istediğini zannetmişler" dedi.

Allah`ın insanları Müslüman olmak için zorlamadığını söyleyen Salman, Müslümanlığı kabul edenleri ise cennetle şereflendirmek için bazı sorumlulukları yüklediğini belirtti.

Salman, "Allah (c.c) insanı Müslüman olması için zorlamamış, Fakat Müslümanlığı kabul eden bahtiyarları ise, cennetle şereflendirmek için bazı sorumluluklar yüklemiştir. İnsanların büyük bir kısmının, istediğine inanabildiği, kendini ifade edebildiği ve istediği şekilde giyinebildiği günümüz dünyasında, Müslüman erkek ve hanımların Allah`ın koyduğu ölçülere göre giyinmeleri, yüklendikleri İslami değerler açısından çok büyük öneme sahiptir" ifadelerini kullandı.

Daha sonra sözü alan Hira-Der Kadın Kolları Üyesi Mesude Günaydın, "Kıyafet seçerken Hz. Peygamberin giyimindeki sadelik, doğallık ve temizlik gibi hususlara dikkat etmenin yanısıra, elbisenin vücudun hatlarını belli etmemesi, içini göstermemesi, kadınları erkeklere, erkekleri de kadınlara benzetmemesi gerektiği belirtiyor. Bu elbiseleri dikkat edilmesi gereken ölçüler olarak belirlenmiş, bu ölçülere de kısaca tesettür denilmiştir" dedi.

Asrımızda kadınlara yönelik yaşanan sözde özgürlüklere rağmen maddi manevi en fazla şiddetin yine kadınlara yapıldığını dile getiren Günaydın, "Bugünün insanına tanınan bir takım özgürlüklere rağmen, haksızlığın ve zulmün kol gezdiği alanlardan biri de hiç şüphesiz kadınlarımızın uğradığı maddi ve manevi şiddettir. Her şeyden öte anne olan kadının cinsel yönü öne çıkarılarak, vücudunun bir reklâm aracı olarak kullanılması, Kur`an ve sünnetin belirlediği örtünme ölçülerine tamamen aykırı moda tasarımları ile Müslüman hanımefendilerin hem madden hem de manen iflasa sürüklenmesi, aslında kadına uygulanan şiddetin bir başka boyutudur" ifadelerini kullandı.

Örtünme Bir Renk, Bir Şekil Değildir
Konuşmanın devamında son olarak Günaydın şu sözleri söyledi, "Yine çok önemli bir diğer husus ise tesettürün anlamını yitirme tehlikesidir. Örtünmeden bahseden ayet ve hadislerde ana ilklerin dışında belli bir renk, şekil ve model önerilmemiştir. Ancak günümüzde özellikle genç kızlarımızın tesettür diye giydiği bazı kıyafetlerin İslam`ın öngördüğü örtünme ile maalesef neredeyse hiçbir ilgisi kalmamış; aksine bu giyim tarzı tesettürün anlamını yitirmesine bir inanç meselesi olmaktan daha çok bir moda ve güzel görünme kaygısına dönüşmüştür."

Konuşmaların ardından Hira-Der kız öğrencileri ilahiler söylediler. İlahilerden sonra katılımcılara tatlı ikramı ile seminer son buldu. (Mehmet Mikyas-İLKHA)
 
 
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir