• DOLAR 34.616
  • EURO 36.416
  • ALTIN 2916.76
  • ...
Çin'de kayısı çekirdeğinin Coronavirus tedavisindeki etkileri araştırılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Kayısı ve Kayısı Ürünleri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Önder Otlu, Malatya'nın da önemli ekonomik değeri olan kayısı çekirdeğinin dünyanın gündeminde olan Coronavirus tedavisinde tavsiye edilen Geleneksel Çin Tıbbı formüllerinde kullanıldığını ifade etti.

Öğretim Üyesi Otlu, Malatya'nın önemli ihracat ürünlerinden kayısı çekirdeğinin insan sağlığına katkısından dolayı son dönemde yeniden gündeme geldiğini bildirdi.

Otlu, son günlerde haber ve bilgi paylaşım yapan internet sitelerinde kayısı çekirdeğinin Çin Geleneksel Tıbbında Coronavirus ile mücadelede kullanıldığı ve Çin tarafından, kayısı çekirdeğinin projelerde kullanılmasının resmi olarak da desteklendiğinin aktarıldığını kaydetti. 

"Geleneksel Çin Tıbbı'nda önerilen Coronavirüs tedavileri arasında kayısı çekirdekleri de bulunuyor"

Otlu, "Çin'de son dönemde kayısı çekirdeği ile ilgili bilgilerin yansımasını şu şekilde aktardı:

"www.eclecticschoolofherbalmedicine.com  adlı internet sitesinde 'Covid-19, bir bitki uzmanının Coronavirus'ün ortaya çıkışı ile ilgili düşünceleri' başlıklı yazıda Çin geleneksel tıbbında Covid-19 tedavisi için hazırlanan formüllerde kayısı çekirdeği ve tohumlarının yer aldığı, kayısı çekirdeklerinin öksürük ve hırıltıyı giderici etkileri nedeniyle bu formüllerde kendine yer bulduğu belirtilmiştir. Benzer şekilde, 'www.scmp.com ' adlı haber sitesinde, 'Pekin, faydaları konusunda sorulara rağmen Geleneksel Çin Tıbbını Coronavirus tedavisi olarak zorluyor' başlıklı yazıda ise, 13. yüzyıldan beri solunum şikâyetlerini azaltmak için kullanılan "efedra" isimli Geleneksel Çin Tıbbı formülünde kayısı çekirdeğinin yer aldığı bildiriliyor." dedi.

"Bu tip alternatif tedaviler denenmeden önce mutlaka bir uzman görüşünün alınması gerekir"

Çin'de gündeme getirilen bilgiler doğrultusunda kayısı çekirdeklerinin özellikle solunum sistemi şikâyetlerini azaltma konusunda potansiyeli olabileceğini bildiren Otlu, şunları söyledi:

Kayısı çekirdeklerinin sağlık bilimleri alanında sahip olduğu potansiyelin akademik camiada duyurulması için yeni çalışmalar yapılması gerekmektedir. Kayısı ve Kayısı Ürünleri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak, bu çalışmaların üniversitemiz bünyesinde yapılması için gerekli adımları atmak istiyoruz. Son olarak, vatandaşlarımızın bu tip alternatif tedavileri denemeden önce mutlaka bir uzmanla görüşmelerini gerektiğini bir kere daha hatırlatmakta fayda görüyoruz.

"2019 yılında 8 bin 120 ton kayısı çekirdeği ihraç edilmiş"

Bu gelişmenin Malatya'dan 51 ülkeye ihracatı yapılan kayısı çekirdeğinin hem Malatyalı kayısı çiftçisi için hem de Türkiye ekonomisi ve için çok önemli bir nokta olduğunu belirten Otlu, "Kayısı çekirdeği 2019 yılı resmi verilerine göre 51 ülkeye ihraç edilmiş durumdadır. 2019 yılında 8 bin 120 ton kayısı çekirdeği ihraç edilmiş ve karşılığında yaklaşık 18 milyon dolar ihracat katkısı sağlanmıştır. Son 6 yıl içerisinde toplam 34 bin 235 ton kayısı çekirdeği ihraç edilmiş ve karşılığında ülkemize 94 milyon 938 bin dolar ihracat geliri sağlanmıştır. Kayısı çekirdeği üzerinde yapılan ve yapılacak olan bilimsel çalışmalar ile Malatya'nın ve ülkemizin ihracat rakamı kat ve kat daha yukarılara çıkacaktır. Kayısı ve Kayısı Ürünleri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, bu konuda Malatya'nın ve kayısı çitçisinin hizmetindedir." ifadelerini kaydetti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir