BU GİDİŞLE ÇİN MASKELERLE HEM ZARARINI HEM PAZARI KAPATACAK
ABD’li yetkililerin ısrarla “Çin Virüsü” dedikleri Koronavirüsün 7. türevi olan Kovid 19 virüsü, Çin Wuhan’dan çıkıp birkaç ay orayı tesir altına aldıktan sonra etkisini yitirip dünyanın geri kalanına büyük bir bela olmaya başladı.
YUSUF CAN – HABER YORUM
Bu belanın merkez üssü ilan edilen Avrupa’yı iyiden iyiye sarsan virüs bir yandan “Avrupa Birliği’nin bir Medeniyet Projesi” olmadığını ispatlarken bir yandan da bu birliğin aslında Salvini’nin dediği gibi “Yılanlar ve Çakallar birliği “olduğunu göstermiş oldu.
Tabii bu işin bir boyutu.
Asıl dikkat çeken şey ise;
Çin’ bu virüsle ilgili birçok noktayı aydınlatmadığı için şüphe altında kalmaya devam ediyor.
Hele hele aniden toparlanıp Avrupa ülkelerine üst üste yardımda bulunması , Avrupa ülkelerinde büyük kriz yaşamaya başlayan büyük şirketleri almaya başlaması soru işaretlerini artırıyor.
Çin son günlerde Avrupa’ya 10 bin doktor ile yardımetmeye hazır olduğunu vurgularken neredeyse tüm Avrupa ülkelerinin Maske, Test Kiti gibi lojistik ihtiyaçlarını da (Satarak) karşılamaya hazır olduğunu ilan etti.
Çin’in bu girişimleri insanın aklına iki şeyi getiriyor;
1-Çin, ABD ve AB ülkelerinin “Virüsü geç söylediği gerekçesiyle” yüklü miktarda tazminat davaları açmalarının önüne geçebilmek için bu insanlığı(!) yapıyor.
2-Çin, koronadan kaynaklanan zararlarını sağlık alanındaki bu girişimleri ile telafi ediyor.
Doğrusu her iki yorumda da haklılık payı var denilebilir.
Hele hele Avrupa ülkelerinin verdikleri maske ve test kiti siparişlerine baklıldığında ikincişık bir tık öne geçiyor.
Mesela sadece Fransa örneği bile işin ekonomik boyutunu anlamak için yeterli:
“Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, ülkenin Çin'den koronavirüs teşhisi konulan hastalara müdahale eden sağlık çalışanları için 1 milyar adet yüz maskesi sipariş ettiğini açıkladı.
Fransız bakan, ayrıca ülkenin haftalık olarak 40 milyon maskeye ihtiyaç duyduğunu belirtti. Veran, mevcut ekipman ve materyallerin ülkedeki sağlık personellerine 3 hafta yetebileceğini kaydetti.”
Elbette ki tüm bunlar herkesin rahatlıkla izleyebileceği ekran önündeki hadiseler. Olayların bir de görünmeyen sorulmayan “Kamera arkası” boyutu var. Birkaç soruylal oraya da ışık tutmakta fayda var:
-Avrupa ve Türkiye’de büyük zararlardan dolayı satışa çıkan mega şirketleri alan sermaye kimin?
-Yıkıldı bitti denilen Çin bu kadar kısa sürede nasıl toparlanıp Avrupa gibi zengin ülkelere yardım etmeye güç yetirdi.
-Çin’i bu şekilde yönlendiren akıl Çin aklı mı?
-Küresel Sermaye bu işlerin neresinde?