• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Yeşil, yerli ve yenilikçi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, özellikle 2015-2018 yılları arasında başlayan sanayideki dijital dönüşüm sürecini Sanayi Strateji Belgesi uygulaması ile hızlandırdı. Sanayi politikasını yansıtan bu belgenin temel vurgusu yeşil, yerli ve yenilikçi (3Y) üretim. 3Y prensibi ile Türkiye sanayisinin bilgi ve teknolojiye dayalı yüksek katma değerli yerli üretim gerçekleştirmesi hedefleniyor. Bu doğrultuda kaynaklar etkin kullanılarak daha yeşil ve rekabetçi sanayi yapısına dönüşüm sağlanarak nitelikli iş gücüne sahip sanayi geliştirilecek. Bu önceliklerin başında ise yerli ve milli üretim geliyor.

3Y PRENSİBİ

Bakanlık, yeşil üretim için öncelikle kalkınma ve büyümede sürdürülebilir olabilmek için çalışıyor. Dünya gündeminde yer alan yeşil üretim, çevre dostu ekonomik büyüme, doğal kaynakların daha az ve verimli kullanılmasını esas alıyor. Türkiye’de de yeşil üretimde çevreyi koruyan uygun modeller ile ekonomik büyüme bekleniyor.

ÖNCELİK AR-GE

Bakanlık, Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olması için Ar-Ge ve inovasyon sistemine de öncelik veriyor. Ekonomide bir kaldıraç görevi üstlenmesi gereken Ar-Ge ve inovasyon sisteminde dönüştüren güç ise insan kaynakları ve finansal kaynaklardan geçiyor. Bakanlık, yürüttüğü programlar ile bu iki kaynağı besleyen destekler sunuyor. Sanayinin ve hizmet sektörünün dönüşümünü sağlamak amacıyla bakanlık, TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından verilen birçok desteği KOBİ’lere, girişimcilere, araştırmacılara ve bilim insanlarına ulaştırıyor.

DİJİTAL ZORUNLULUK

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2015 yılından itibaren orta ve yüksek teknolojili ürünlerin üretimi hedefiyle kamu-üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarına da ağırlık veriyor. 2017 yılında uygulamaya konan Üretim Reform Paketi ile teknoloji geliştirme bölgeleri, Ar-Ge merkezleri ve tasarım merkezlerine yönelik çalışmalar da hız kazandı. Bugün geldiğimiz noktada ise dijital dönüşüme, yazılıma ve bilişime yatırım yapmak bir tercih değil, zorunluluk.

30 MİLYAR DOLARLIK İTHAL İKAMESİ

İstanbulSanayi ve Teknoloji İl Müdürü Yüksek Mimar Ümit Ünal, Bakanlık tarafından hazırlanan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile ilgili şöyle konuştu: “Uçtan uca yerlileşme olarak da adlandırılan bu programla yüksek katma değerli, orta-yüksek ve yüksek teknoloji ürünlerinin yerli imkân ve kabiliyetlerle üretilmesi öngörülüyor. Program ile 30 milyar dolarlık ithalatın önüne geçilmesini hedefliyoruz.”

ÜRÜN LİSTELERİ İLANINA DEVAM

Ümit Ünal, 11. Kalkınma Planı’yla sanayi alanında ihracatta orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde 39’dan yüzde 50’ye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Planın önemli başlıklarından biri olan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi kapsamında yaklaşık 400 ürün grubunun belirlendiğini söyleyen Ünal, şu bilgiyi verdi: “Bu ürünler için ithal ikamesi mümkün olacak. Makina, bilgisayar, elektronik, optik, elektrikli teçhizat, eczacılık, kimya ve ulaşım araçları sektörlerinden ürün listeleri ilan edilecek ve bu listelere ilişkin yatırımcı çağrılarına çıkılacak. Ülkenin önceliklerine göre diğer sektörler için de çağrıya çıkılacak ve destek süreci başlayacak. Geçtiğimiz yıl pilot sektör olarak seçilen makina için çağrıya çıkılarak, ilk uygulama başlatılmıştı.” Kaynak, İTO

Bu haberler de ilginizi çekebilir