• DOLAR 32.52
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2437.401
  • ...

BATMAN- Üç programdan oluşan 2013 Mali Destek Programlarının tanıtımını yapmak amacıyla girişimci ve yatırımcılara yönelik olarak düzenlenen bilgilendirme toplantısı Batman Üniversitesinin Konferans Salonunda yapıldı.

 

Bilgilendirme toplantısına Batman Valisi Yılmaz Arslan, Batman Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, Hasankeyf Kaymakamı Ceyhun Dilşat Taşkın, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, İl Genel Meclis Başkanı Salih Aktan, bazı kamu kurum müdürleri, girişimci ve yatırımcılar katıldı.

 

Katılımcılara bilgi veren DİKA Genel Sekreteri Dr.Tabip Gülbay, 3 projelerinin olduğunu ve bu projelere 25 milyon 337 bin TL finansman destek sağlanacağını belirtti. Gülbay, projelerin Rekabetçi Sektörlerin Geliştirilmesi, Turizm, Kent ve Sanayi Altyapısı ve Tarımsal Üretimde Su Kaynaklarının Etkili Kullanımı (Şırnak ve Siirt) olduğunu söyledi.
Verilen bilgilerden sonra Batman Valisi Yılmaz Arslan, Batman Belediye Başkan Vekili Serhat Temel ve İl Meclis Başkanı Salih Aktan, kısa konuşma yaparak DİKA`nın yapmış olduğu projelerden dolayı memnun olduklarını ve bu projelerle yatırımcılara destek amaçlı verilen gelirlerin Batman için güzel bir yatırım çekeceğini dile getirdiler. Dicle Kalkınma Ajansının amacının iş yapabilen, iş yapabilecek kapasitesi olan bir desteğe ve bir el uzatılmaya ihtiyacı olan kişilere destek amacıyla kurulduğunu belirttiler.

 

Konuşmaların ardından slayt gösterimi ile Dicle kalkınma Ajansının 2013 Mali Destek Programlarının tanıtımı yapıldı.

 

Daha sonra Dicle Kalkınma Ajansının Proje Birim Uzmanları Feyza Kaya, Esra Avşar ve Semra Karaboğa tarafından 2013 Mali Destek Programlarını sundular.

 

Üç farklı Programdan oluşan Mali Desteklerin Programları şunlardır:
1-Rekabetçi Sektörlerin Geliştirilmesi Mali Destek Programı
2-Turizm, Kent ve Sanayi Altyapısı Mali Destek Programı
3-Tarımsal Üretimde Su Kaynaklarının Etkili Kullanımı Mali Destek Programı
Birinci Program olan \"Rekabetçi Sektörlerin Geliştirilmesi Mali Destek Programı\" KOBİ`ler, Kooperatifler ve Tarımsal Üretici Birliklerine yönelik olup tahsis edilen toplam kaynak tutarı 15 milyon 337 bin TL`dir. Programın öncelikleri istihdam ve işgücü niteliği, ürün ve hizmet kalitesi, markalaşma-pazarlama-tanıtım, kapasite ve kullanım oranı artışı, güncel teknoloji kullanımı, ihracat, ulusal ve uluslararası standartlarda üretimdir. Asgari destek tutarı 40 bin TL Azami destek tutarı 500 bin TL olacağı belirtildi.

 

İkinci Program olan Turizm, Kent ve Sanayi Altyapısı Mali Destek Programına uygun başvuru sahipleri İl Özel İdareleri, Belediyeler, köylere hizmet götürme birlikleri, Üniversiteler, Organize Sanayi Bölge Müdürlükleri ve Kooperatiflerdir. Programın öncelikleri mevcut doğal, tarihi ve kültürel varlıkların değerlendirilmesi, korunması ve turizm çeşitliliğinin artırılmasına olanak sağlayacak şekilde altyapının geliştirilmesi ve çevre düzeni açısından iyileştirilmesidir. Bu program kapsamında desteklenecek projeler için tahsis edilen toplam tutar 7 milyon TL`dir. Asgari tutar 50 bin TL azami tutarın ise, 750 bin TL olacağı söylendi.

 

Üçüncü Program olan Tarımsal Üretimde Su Kaynaklarının Etkili Kullanımı Mali Destek Programı, sadece Siirt ve Şırnak illerine yönelik olarak açılmıştır. Uygun başvuru sahipleri Şırnak ve Siirt illerinde bulunan İl Özel İdareleri, köylere hizmet götürme birlikleri, sulama kooperatifleri ve birlikleridir. Desteklenecek proje konuları, kamu kurumlarınca yapılmış mevcut sulama tesislerinin basınçlı sulama tesisine dönüştürülmesi ve yeni yapılacak basınçlı sulama tesisi yatırımlarına yönelik proje başvurularını kapsar. Bu program kapsamında desteklenecek projeler için tahsis edilen toplam kaynak tutarı 3 milyon TL olup asgari tutar 100 bin TL, azami tutar ise 600 bin TL`dir.
Yatırımcı, girişimci ve konuyla ilgili kişilerin Mali Destek Programları hakkında aldıkları bilgiler ışığında programlar hakkında sordukları soruların cevaplanmasının ardından toplantı sona erdi.(M.Fatih Akgül-İLKHA)