• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Gaziantep'te kanser ilaçlarının üretimi için tesis kurulacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Senato Salonu’nda düzenlenen protokol öncesi açıklamalarda bulunan Vali Davut Gül, bu tür projelerin ilaç sanayisi anlamında ülkeye çok faydalı olacağına dikkat çekti.

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Elboğa tarafından hazırlanan projeye, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bir defada sağlanan en büyük desteği verdiğini belirten Gül, şunları söyledi:

“Sağlığın ne kadar önemli olduğunu son günlerde hepimiz daha iyi anladık. Rektörümüzün liderliğinde hocamızın sunduğu proje çok önemli. Bu proje, Gaziantep Üniversitesi yönetimi ve akademisyenleri olarak inandıkları bir proje. Yaklaşık bir yıllık süreçte gerek sunum yaparken gerekse bu projeyi yetkili yerlere anlatırken bu projeye inanıldı. Bizler de inandık. Cumhurbaşkanımızın bir hedefi vardı; yerli ve milli sanayi oluşturmak. Bunun en önemli ayaklarından bir tanesi ilaç ve medikal sanayisidir. İnşallah Gaziantep’in bu anlamda medikal sanayide bir kümeleşmeyle ilgili hedefi ve projesi vardı. Gaziantep Üniversitesi öncüllüğünde bunun ilk adımını atmış olduk.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere projeye destek ve katkı veren herkese teşekkür eden Gül, projenin bütçesinin, Türkiye'de kalkınma ajanslarının bir seferde verdiği en yüksek bir rakama denk geldiğini ve iyi projenin her zaman finansmanını bulduğunu da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerli ve milli ilaç hamleleri ve özellikle Türkiye’de yeni ilaç kümelenmeleri doğrultusunda yapılan direktiflerine istinaden birtakım çalışmalar başlatıldığını belirten Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ise, “Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, himayesinde güzel bir proje başladı. Diğer taraftan valimiz, kurumlarımız, milletvekillerimiz ve başkanımız başta olmak üzere bu projeyi sahiplendiler. Böylece Gaziantep’te güzel bir projenin ışığı yandı. Türkiye’de cazibe merkezleri anlamında en yüksek bütçeli desteklenmiş proje bu projedir. Bakanımız projemize inandı. Yapmak istediğimiz; Gaziantep gibi sanayisi köklü olan bir şehrimizde ilaç endüstrisi anlamında da kümeleştirme oluşturmak.” dedi.

Gür, “Radyofarmasötik ilaçların en çok kullanıldığı ana merkezlerin başında Gaziantep Üniversitesi geliyor. Bakanımızın bu projeyi buraya verme amaçlarından birisi de hem burada kullanılacak hem de Ortadoğu, Doğu Avrupa, Balkanlar, Orta Asya ve Kuzey Afrika olmak üzere bu bölgenin ana lojistik merkezi olarak buradan temin edilecek olması. Proje daha başlama aşmasındayken bile uluslararası yatırımcıların gözdesi oldu. Bir taraftan Japon firmalar, bir taraftan Amerika firmaları burada ortak bir fabrika ve işletim sistemi kurmak istiyorlar. Bu proje hayata geçer geçmez yeni modellemeler yapacağız. Bu bölgede özellikle Radyofarmasötik işaretlenmiş ürünlerle tanı, diğer taraftan da aynı zamanda takip ve tedavi molekülleri olacak. Türkiye’de var olmayan yeni moleküller özelikle Amerika ve Japonya’dan getirerek burada imal edilecek ve bunlar dünyanın farklı taraflarına dağıtılacak. Bunu düşündüğümüzde ilerde Gaziantep Üniversitesi merkezli Gaziantep ve Türkiye’yi önemli bir ilaç üretim ve lojistik merkezi olacaktır.” ifadelerini kullandı.

İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz da proje ile Gaziantep Üniversitesinin bünyesinde Radyo Radyofarmasötik ilaçlarını üretildiği bir tesis kurulacağını belirterek, şöyle konuştu:

“Aynı zamanda farklı izotoplarlayeni kanser ilaçlarının araştırılıp geliştirileceği bir Ar-Ge merkezimizde kurulacak. Bu merkezde üretilecek ilaçlar hem iç hem de dış piyasaya arz edilecek. Projemizin toplam bütçesi 32 milyon TL olup süresi ise 18 aydır. Özellikle ilaç endüstrisinin stratejik öneminin farkında olduğumuz bugünlerde, böyle bir projenin Gaziantep’te hayata geçirilmesi çok önemli. İnşallah bu yatırımla ülkemizdeki ilaç endüstrisinin millileştiği ve yerlileştiği en önemli merkezlerden birisini hayata geçirmiş olacağız.”

Projeyi hazırlayan Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Elboğa ise, kurulacak merkezde kanser görüntülenme ve tedavisinde kullanılan, Türkiye’de üretilen ve üretilmeyen moleküllerin üretileceğini belirtti.

Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz’ın katıldığı protokolde, yapılan konuşmaların ardından projeye ilişkin protokol imzalandı.

Proje hakkında

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından İpekyolu Kalkınma Ajansı aracılığıyla desteklenen proje toplam 32 Milyon TL’ye mal olacak ve 18 ayda tamamlanacak. Kurulacak tesiste, şu anda Türkiye’de hem üretilen hem de üretilmeyen moleküllerin üretimi yapılacak.

“Proton Hızlandırma ve Radyofarmasötik Üretimi Tesisi Kurulumu Projesi” kapsamında, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi öncülüğünde, Gaziantep Teknoloji Geliştirme Bölgesi içerisinde kurulacak tesis hem Gaziantep’in hem de bölgenin ilaç ihtiyacını karşılayacak.

Özelikle riskli hastalar için dışarıdan getirtilen ilaçlar artık Gaziantep’te üretilecek. Böylece gerekli ilaçlar Gaziantep ve bölgesindeki hastalar için hızlı ve pratik bir biçimde ulaşılabilir hale getirilecek. (İLKHA)

 









Bu haberler de ilginizi çekebilir