HÜDA PAR: Sağlık çalışanlarının durumları iyileştirilmelidir
Dünyayı etkisi altına alarak Türkiye'ye ulaşan Corona virüsü en çok sağlık çalışanlarını etkilediğini belirten HÜDA PAR Sosyal İşler Başkanlığı, sağlıkçıların durumlarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Çin'in Wuhan kentinden ortaya çıkan ve Türkiye’ye de ulaşan Corona virüsü, en çok sağlık çalışanlarını olumsuz etkiliyor. Hayatlarını ortaya koyarak canla başla çalışan sağlık çalışanlarına bir destek de HÜDA PAR Sosyal İşler Başkanlığından geldi.
HÜDA PAR Sosyal İşler Başkanlığından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Bugün karşı karşıya kaldığımız Corona virüs Pandemi durumuna karşı, yüksek risk durumuna rağmen tüm sağlık çalışanlarımız büyük bir özveri ile görevlerinin başındadırlar. Bu nedenle sektörün bütün kademelerinde aktif olarak görev alan bütün sağlık çalışanlarımıza ve görevlilerimize şükranlarımızı iletiyoruz. Sağlık hizmetleri kainatın en değerli varlığı olan insan için yapılan bir hizmettir. Bu hizmeti yürüten görevlilerin çalışma şartları ve özlük haklarının, üretilen sağlık hizmetine paralel olarak iyileşme sağlamadığı, aksine giderek kötüleştiği görülmektedir.
Her ortam ve koşullarda görevlerinin başında olan sağlık çalışanlarının fedakârlıklarının karşılığı ödenemeyeceği belirtilen açıklamada, sağlıkçılar için şu adımların atılması gerektiği kaydedildi:
-Korona virüs pandemisi nedeniyle elektif işlemler durduruldu, poliklinik hizmetler asgariye indirildi, mesai dışı poliklinikleri kapatıldı, dolayısıyla çalışanların döner sermaye alabilmeleri için gerekli olan performans puanını yapma şansı kalmadı. Bu nedenle bu dönem için özel bir uygulamaya gidilerek sağlık çalışanlarının mağduriyeti giderilmelidir.
- Tüm Türkiye'de vakalara müdahale eden sağlık çalışanlarına, tulum, koruyucu gözlük, n95 veya n99 gibi koruyucu ekipmanlar eksiksiz bir şekilde tedarik edilmeli ve çalışanların güvenli bir ortamda çalışmalarına özen gösterilmelidir.
- Döner sermaye sistemi sağlık hizmetlerini sunan tüm çalışanları kapsayacak şekilde daha adil bir hale getirilmelidir.
-Sağlık çalışanlarının aldıkları sabit ek ödeme miktarı yüzde 50 oranında artırılmalıdır.
-Yardımcı sağlık personelinin sabit ek ödeme ücreti maaş ile beraber genel bütçeden verilmeli ve emekliliğe yansıtılmalıdır.
-Ek ödemeler herhangi bir katkı veya gelire bağlanmaksızın direk unvan katsayısına bağlanmalıdır.
- Tüm birimlerdeki nöbet ücretleri %50 oranında artırılmalıdır.
-Çalışanlar arasındaki 4-a, 4-b, 3+1 gibi kadro farkları kaldırılmak suretiyle çalışma ortamlarında iş barışı sağlanmalıdır.
- Özel sektörde çalışan sağlık çalışanlarının da özlük hakları korunmalı, işverenin inisiyatifine terk edilmemelidirler.
- Uzmanlık eğitimi gören hekimlerin çalışma şartları düzenlenerek yasal güvence altına alınmalı ve ek ödeme katsayıları en az %50 artırılmalıdır.
- Önceki dönemlerde farklı bakanlıklarda olduğu gibi sağlık alanında çalışan yardımcı hizmetler sınıfındaki tüm personeller yaptıkları görevlere uygun memur kadrolarına sınavsız olarak atanmalıdırlar. (İLKHA)