• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Çin İstanbul Başkonsolosu, koronaya karşı etkili olan ilacı açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin Başkonsolosu Cui Wei, Favipiravir'in hastalığa karşı çok etkili olduğunu belirterek, "Favipiravir ile 2.5 ile 5 günde ateş düşüyor. Yan etkisi az, etkisi büyük" dedi.

Wei, koronavirüsü ile ilgili bir TV kanalının canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Çin'in aldığı önlemleri tek tek anlatan Wei, 70 bin taburcu sağladıklarını duyurdu.

Çin'in geleneksel tıbbı ile birlikte sağlık komisyonunun belirlediği mevcut ilaçları kullandıklarını belirtti.

Favipiravir'in hastalığa karşı çok etkili olduğunu ifade eden Wei, "Favipiravir ile 2.5 ile 5 günde ateş düşüyor. Yan etkisi az, etkisi büyük. Sağlık komisyonu o nedenle söyledi. Biz saklamıyoruz. Anında tüm dünya ile paylaşıyoruz." dedi.

"SONA GELMEDEN BAŞARI DEMİYORUZ"

A Haber'deki habere göre; Çin'in mücadelenin başında olduğunu söyleyen Wei, "Eş güdümlü bir uygulama ile bugünlere geldik. Tamamen kazandık demiyoruz. Devlet Başkanımız başından beri sonundaki zaferi elde edemezsek, başarı istemiyoruz dedi. Sinsi bir virüstür. Her şeyi sona getiremezsek başarı demiyoruz." dedi.

FAVİPİRAVİR NEDİR?

T-705, Avigan veya favilavir olarak da bilinen Favipiravir, Japonya'nın Toyama Chemical tarafından birçok RNA virüsüne karşı aktivite ile geliştirilen bir antiviral ilaçtır. Şubat 2020'de Favipiravir Çin'de ortaya çıkan COVID-19 hastalığının deneysel tedavisi için inceleniyordu.

Çin'deki klinik deneyler, "Favipiravir" isimli bir ilacın, yeni tip corona virüs (Kovid-19) karşı mücadelede etkili olduğunu ortaya koydu.

Çin'in CGTN kanalının haberine göre Çin Ulusal Biyoteknoloji Geliştirme Merkezi Başkanı Cang, basına yaptığı açıklamada, Şenzen kentinde 80 yeni tip corona virüs hastasını kapsayan bir klinik deney yapıldığını belirtti.

Cang, denemenin, Favipiravir'in, hafif vakalar için iyileşme süresini 11 günden 4 güne indirebildiğini gösterdiğini bildirdi.

Vuhan kentinde yapılan diğer bir klinik deneyde, ilacın ateş süresini ortalama 4,2 günden 2,5 güne indirdiğinin tespit edildiğini aktaran Cang, ilacın önemli bir yan etkisinin gözlemlenmediğini ifade etti.

Cang, "Favipiravir, 2014'den bu yana Japonya pazarında bulunuyor ve hiçbir belirgin yan etki görmüyoruz." diye konuştu.

Açıklamada, Remdesivir dahil diğer ilaçların klinik denemeleri hakkında ayrıntılı bilgi verilmedi.

İyileşmenin ardından Kovid-19'un kişide yol açtığı hasar hala netlik kazanmazken, daha fazla tıbbi gözleme ihtiyaç duyuluyor.

Cang Şinmin,15 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Çinli bilim adamlarının 70 bin kadar ilaç ve kimyasal bileşeni incelediğini, bunlardan 100'ünün laboratuvar ortamında test edilmek üzere seçildiğini belirtmişti.

Bu ilaçlardan 3'ünün ümit verici olduğunu ifade eden Cang, Klorokin difosfat, Favipiravir ve Remdesivir'in insanlar üzerinde test edildiği bilgisini paylaşmıştı. Cang, daha çok sıtma tedavisinde kullanılan Klorokin difosfat'ın Pekin ve Guangdong eyaletindeki 10 hastanedeki deneylerinin devam ettiğini aktararak, influenza tedavisinde kullanılan Favipiravir ile ilgili testlerin ise sürdüğünü kaydetmişti. Ebola tedavisi için geliştirilen Remdesivir'in testlerinin, Vuhan'da çok sayıdaki klinikte yapıldığını bildiren Cang, ilacın Kovid-19'a karşı yeterli düzeyde önleyici etki gösterdiğini ifade etmişti.

Diğer yandan Hubey eyaletindeki yeni sağlık komisyon başkanı Vang Hışhıng, 17 Şubat'ta basına yaptığı açıklamada, Vuhan'da bazı hastanelerde geleneksel Çin tıbbı tedavilerinin de kullanıldığını söylemişti.

Kovid-19 ile mücadelede Batı tıbbı ve geleneksel ilaçların bir arada yer aldığını ifade eden Vang, "Çabalarımız iyi sonuçlar vermeye başladı." demişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir