• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Corona virüs salgını sonrası tulum siparişleri arttı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep’te hastane kıyafetleri üretimi yapan bir tekstil fabrikası artan talep doğrultusunda kıyafet üretimini durdurup, tek kullanımlık tulum üretmeye başladı. Günlük bin kapasite ile tulum üretimine başlayan firma, bir milyona yaklaşan siparişe yetişmekte zorlanıyor. Vardiya sayısını artıran fabrikada gece gündüz durmadan Corona virüse karşı koruyucu tulum üretimi yapılıyor.

Yeni tip Corona virüs salgınının ardından sağlık görevlilerinin giydiği, kimyasallara karşı koruyucu olarak kullanılan laminasyonlu tulum siparişlerini yetiştirmeye çalışan firma, Çin başta olmak üzere İran, Irak ile Avrupa ülkelerinden aldığı siparişleri yetiştirmek için elaman sayısını ve mesai saatlerini artırdı.

Firmanın üretim kapasitesini arttırarak ürettiği tulumlar, başta Çin olmak üzere İtalya ve İran'ın yanı sıra birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Nonwoven denilen kumaştan üretilen tek kullanımlık tulum kıyafetler, değişik tipteki elyafın farklı metotlarla işlenmesiyle yapılıyor.

Sıvı geçirmeyen tulum kıyafetler, tek kullanımlık olmasının yanı sıra dışarıdan gelen rüzgâr ve su gibi herhangi bir temasa karşı koruyucu özelliğiyle de dikkat çekiyor.

Tekstil Fabrikası sahibi Sema Albayram, Corona virüsden korunma kıyafeti olarak da adlandırdıkları tulum kıyafete en çok Çin'den talep olduğunu söyledi.

Firma olarak virüsten önce de tulum üretimi yaptıklarını ancak Çin'in Vuhan kentinden ortaya çıkan Corona virüsün dünyaya yayılmasından sonra üretimi artırdıklarını ifade eden Albayram, bin adet ile başladıkları tulum üretimi siparişlerinin bir milyona çıktığını ve siparişlere yetiştirmek için çift vardiya çalışmaya başladıklarını belirtti.

Virüs öncesi hastane kıyafetleri üretimi yaptıklarını anlatan Albayram, “Corona virüs yaygın değilken imalatımız bu kadar yoğun değildi. Tuluma talep de bu kadar fazla değildi. Normal rutin olarak üretim yapıyorduk. Ama virüs yayılmaya başladıktan sonra asıl üretici olan Çin, tulum üretmemeye başladı. Bundan dolayı Türkiye’den tulum talep etmeye başladılar.” dedi.

“Haftalık 500-100 bin adet tulum üretimi yapıyoruz”

Çin’den yoğun bir şekilde tulum talebi aldıklarını ifade eden Albayram, “Çin başta olmak üzere diğer ülkelerden yoğun bir talep gelmeye başlayınca bizde diğer üretimlerimize ara verip tulum üretimine öncelik vermeye başladık. Tulum üretimi farklı atölyelerde de yapılıyor. Kendi atölyemizde de üretim yapıyoruz. Fakat bütün fasoncular yani 15 makinesi olan bir atölyede 3-5 bin arasında tulum üretimi yapılıyor. Gece gündüz çalışarak bu kapasiteMİZ biraz daha yükselebiliyor. Haftalık 500-100 bin adet tulum üretimi yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Albayram, Corona virüs Çin’de ortaya çıktığından dolayı ilk olarak Çin’den daha sonra İran, Doğu Türk Cumhuriyetleri, Amerika, Avrupa ülkeleri ve Hindistan ile tüm dünya ülkelerinden de tulum siparişleri aldıklarını ifade etti.

“Kumaşın dışarıdan gelen herhangi bir temasa karşı koruyucu özelliği var”

Tulum kumaşı ile ilgili de bilgi veren Albayram, “Tulum için laminasyonlu ve laminasyonsuz kumaşlar üretilir. Ancak Corona virüsünde kullanılan tulum laminasyonlu yani sıvı geçirmeyen özellik verilmiş nonwoven bir kumaştır. Aynı zamanda antistatik özelliği olan tek kullanımlık kumaştır. Tek kullanımlık olan laminasyonlu kumaşın dışarıdan gelen rüzgâr ve su gibi herhangi bir temasa karşı da koruyucu özelliği var. İçeriden dışarıya nefes alabilir özellikli bir kumaş. Lamineli tulum diyoruz.” diye konuştu.

Üç ay önce 2 doların olan nonwoven kumaşın fiyatının şu anda 5-6 dolar olduğunu belirten Albayram, tulum üretiminin artmasıyla bazı fabrikaların kumaş vermediklerini söyledi.

“Üretici ürettiğini satmak zorundadır”

Koruyucu maske, tulum, gözlük ve steril eldiven gibi medikal ürünlerin ihracının ön izne bağlı mallar listesine eklendiğini hatırlatan Albayram, “Bu karadan önce kumaşları ihraç edebiliyorduk. Fakat son iki haftadır tulumu devlet ön izne bağladığından dolayı siparişlerimiz, izin noktasında şu an beklemeye alındı. Milyonlarca tulum üretildiğinden dolayı üretici beklemek zorunda kaldı. Bu karar devletin belki de önce iç piyasanın ihtiyacını karşılamak açısından önlem olabilir. Fakat üretici de ürettiğini satmak zorundadır. Bu konuda bazı durumlar tam netleşmedi. Bu durumdan dolayı da ürünlerimizi gönderme konusunda bir yavaşlama oldu.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir