• DOLAR 35.378
  • EURO 36.482
  • ALTIN 3004.12
  • ...
VİRÜSLE MÜCADELEDE SIRA EKONOMİK TEDBİRLERDE
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının tespit edilmesinin ardından tüm ülkeye panik havası hakim oldu. Birçok yerin kapatılması ekonomide bazı sıkıntıların baş göstereceği anlamına geliyor. Sağlık alanında tedbirler alınmaya devam ederken ekonomide de yeterli tedbirlerin alınması bekleniyor. HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, “İşsizlik ile hayat pahalılığının yükselmemesi ve meydanın fırsatçılara kalmaması için tedbirler alınmalıdır” dedi. Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) ise “önlemlerin hızlıca hayata geçirilmesi ve ekonomimizdeki toparlanmanın devam edebilmesi, istihdamın devamı için çok önemlidir.” açıklaması yaptı. Ekonomik tedbirlerin alınması için bir uyarı da Ekonomist Sinan Bayraktar’dan geldi. Bayraktar, “Dünya bu konuda tedbir alıyor. Dolayısıyla biz de çok ciddi olarak etkileniyoruz. Sektörlerimizin tümü etkilenecek.” ifadelerini kullandı.

“EKONOMİK TEDBİRLER ACİLEN ALINMALI”

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile ilgili açıklamada bulundu. Sağlık Bakanlığının süreci yönetme konusunda başarılı olduğunu belirten Sağlam, “Küresel bir boyut kazanan koronavirüs salgınının aynı şekilde küresel anlamda ağır ekonomik sonuçlarının da olduğu bir gerçektir. Mevcut ekonomik sorunların daha da derinleşmemesi, işsizlik ile hayat pahalılığının yükselmemesi ve meydanın fırsatçılara kalmaması için tedbirler alınmalıdır. Çin'in bu salgın nedeniyle uğradığı devasa ekonomik kayıplar düşünüldüğünde Türkiye'nin çok ciddi tedbirler alması zarureti ortaya çıkmaktadır.  Bu salgının üretim ve istihdam üzerindeki etkilerinin asgari düzeyde kalması için tedbirler acilen alınmalıdır. Zamanında çok ciddi tedbirler alınmaz ise telafisi mümkün olmayan neticelerle karşılaşılacağı aşikârdır.  İşsizliğin son ayda yükselme eğilimini devam ettirerek %13,7’lere çıkmış olması, enflasyonun aynı şekilde %12.37'lere tırmanması bu endişeleri artırmaktadır. Bu nedenle ekonomik etkileri minimize eden bir yaklaşımın acilen ortaya konulması icap etmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

“ŞİRKET ÖDEMELERİ İÇİN MÜCBİR SEBEP SAYILACAK BİR KARARNAME ÇIKARILMALI”

Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) tarafından yapılan açıklamada ise Sağlık Bakanlığının ve ilgili diğer kurumların alacakları tüm tedbirlere uymanın herkesin görevi olduğuna dikkat çekildi. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Bu salgının insan ve toplum sağlığı yanında ülke ekonomilerini de etkilediğini müşahede etmekteyiz. Piyasalardaki ani dalgalanmaların sebep olduğu riskler, tedarikçilere ve ihracatçılara yansıyan olumsuzluklar ve salgınla mücadele tedbirlerinin iç talebe etkileri, tüm ülke ekonomilerini zor durumda bırakmıştır. Meselenin ekonomik boyutlarına karşı da önlemlerin hızlıca hayata geçirilmesi ve ekonomimizdeki toparlanmanın devam edebilmesi, istihdamın devamı için çok önemlidir. İlgili bakanlıklarımız tarafından bu yönde yapılmakta olan çalışmalara ve istişare süreçlerine HAKSİAD olarak desteğimizi sunuyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’nün koronavirüsü pandemik olarak tanımlamasını hatırlatır, bu açıklamadan dolayı şirketlerin ödemeleri için mücbir sebep sayılacak bir kararnameyi hükümetin çıkarmasını tavsiye ederiz.

 

İş insanları olarak gerek insanlığın ve toplumumuzun sağlığı ve gerekse ekonomimiz açısından bu dönemin Allah’ın yardımıyla en az hasarla atlatılması için üzerimize düşeni yapacağız ve yapmaya da hazırız."

“KORONAVİRÜS EKONOMİYİ ÇOK YÖNLÜ ETKİLEYECEK”

​Koronavirüsün ekonomiye etkileri hakkında konuşan ekonomist Sinan Bayraktar, "Çin giderse dünya gider. Dünya bankası, IMF ve diğer ekonomik kuruluşların hepsi Çin'deki büyümeyi 1-2 puan aşağıya indirdiler. Bu durum 4 puana kadar giderse büyük bir krizle karşı karşıya kalırız. Çünkü Çin büyük bir tedarikçi, bütün yan sektörleri Çin takviye ediyor. Bize bir avantaj olarak gelir gibi gözüktü ama bizim de mal sattığımız ve ihraç ettiğimiz yerlere mal gönderimiz durdu. Çünkü artık mal almıyorlar. İkincisi de Turizm açısından etkileneceğiz. Önümüzdeki aylarda tam bir harekete geçmek üzereyken ciddi bir durgunluğa gireceğiz. Dünya bu konuda tedbir alıyor. Dolayısıyla biz de çok ciddi olarak etkileniyoruz. Sektörlerimizin tümü etkilenecek." Dedi.

“EKONOMİK YANSIMALARINA HAZIR OLMALIYIZ”

Bayraktar, "Koronavirüs karşısında en büyük tedbiri Türkiye aldı. Sağlık Bakanlığı mümkün olduğu kadar tedbir almaya çalışıyor. Önümüzdeki günlerde ekonomik olarak yansımalarını görmeye hazır olmalıyız. Önümüzdeki dönemlerde esnafların ciddi zararlar yaptığını göreceğiz. Kendi yağımızda kavrulmayı öğrenecek bir dünyaya doğru gidiyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu tip vakaların dünyada yaşanabileceğini tahmin ediyorum. Özellikle bu tür krizlerde çok gelişmiş olan ülkelerin bile aymazlığı ortaya çıkıyor. Sağlık sistemleri, hijyen sistemleri sorgulanıyor." şeklinde konuştu.

“İSTİHDAM ETKİLENECEK, İŞSİZLİK ARTACAK”

Önümüzdeki süreçte üretim eğilimlerinin de değişebileceğini vurgulayan Bayraktar, son olarak şu ifadelere yer verdi: " Şu bir gerçek ki, istihdam çok etkilenecek, işsizlik biraz daha artacak. Firmaların satışları düşecek. Bu bir sıkıntı olarak karşımızda duruyor. Biraz daha rahatlatıcı tedbirler alacaklar. KDV'ler muhtasarlar, beyannameler, Mart ayı vergi dönemi geldi. Sayın Cumhurbaşkanımız alınacak tedbirleri kendisi açıklayacak.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir