• DOLAR 34.611
  • EURO 36.377
  • ALTIN 2925.938
  • ...
Adıyaman'da sürücülere kazaları önlemeye yönelik seminer verildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Seminere katılan vatandaşlara, üzerinde "Neden emniyet kemeri değil de yaşam kemeri? Keyifli olduğu kadar güvenli bir yolculuk geçirmeniz de önemli. Bu nedenle, duymaya alıştığımız ve maalesef toplumca duyarsızlaştığımız emniyet kemerini, yaşam kemeri olarak yeniden tanımladık. Bu şekilde, olası bir kaza anında emniyet kemerinin bizi yaşama ve sevdiklerimize bağladığı gerçeğini hatırlatmış olduk. Lütfen yaşam kemerinizi takınız!" yazılı el broşürleri dağıtıldı.

Polis memuru Sadullah İnan tarafından slaytlar eşliğinde yapılan sunumda, emniyet kemeri takmanın önemi ve aşırı hız yapmanın kötü sonuçları anlatıldı.

"Ölümle sonuçlanan kazaların çoğu emniyet kemeri takılmadığı için meydana geliyor"

İnan "Aracınıza biner binmez yaşam kemerinizi takın. Çünkü ölümle sonuçlanan kazaların yüzde 80'i yolculuğun ilk 30-40 km'sinde meydana gelmektedir. 1960 yılından bu yana dünya çapında yapılan araştırmalar, emniyet kemerinin ölüm riskini, sürücüler ve ön koltuktaki yolcular için yaklaşık yüzde 50 oranında, arka koltuktaki yolcular için yüzde 75 oranında azalttığını göstermiştir." dedi.

"Emniyet kemeri kullanımı Türkiye'de oldukça düşük bir durumdadır"

Türkiye'de emniyet kemeri kullanım oranının düşük olduğunu belirten İnan, "Avrupa ülkelerinde emniyet kemeri kullanım oranı ön koltukta yüzde 95, arka koltukta yüzde 90 iken, Türkiye'de sürücülerin yüzde 47,6'sı, ön koltuk yolcularının ise sadece yüzde 37,5'i emniyet kemeri kullanmaktadır. Arka koltukta oturan yolcuların emniyet kemeri takması da ön koltukta oturanlar kadar önemlidir. Çocukların ön koltukta emniyet kemeri takarak oturabilmeleri için en az 150 cm boyunda olmaları gerekir. Boyu 150 cm ve kilosu 36 kg'ın altında olan çocuklar için ise arka koltukta çocuk bağlama sistemlerinin kullanılması zorunludur." ifadelerini kullandı.

Saatte 45 km hızla hareket eden bir araç aniden durduğunda, aracın içinde seyahat etmekte olan 25 kiloluk bir çocuk, olduğu yerden fırlarken yaklaşık 120 kg'lık bir yavru fil ağırlığına ulaşır. 50 km hızla giden bir araçta emniyet kemeri takmayan kişilerde yaralanma riski yüzde 70'tir. Bu hızda meydana gelen bir çarpmanın 4'üncü kattan düşmekle eşdeğer olduğunu biliyor muydunuz? Sağ ve sağlıklı kalabilmek için lütfen yaşam kemerimizi takalım." şeklinde konuştu. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir