• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Nijerya'da Lassa ateşi hastalığından ölenlerin sayısı gittikçe artıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi'nden yapılan açıklamada, ülkede son 10 haftada salgının 29 eyalete sıçradığı belirtildi. Eyaletlerde 856 vaka tespit edildiği ve 144 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Her yıl kurak dönemin yaşandığı kasım ve mayıs aylarında yükselişe geçen Lassa ateşi salgınında 2019'da 129 kişi hayatını kaybetmişti.

Lassa adı verilen bir virüsün neden olduğu Lassa ateşi hastalığı, aynı zamanda Lassa kanamalı ateşi olarak da biliniyor. Hastalığa yakalananların bir çoğu herhangi bir belirti göstermiyor. Belirtilerin ortaya çıktığı hastalarda ise yüksek ateş, zayıflama, baş ağrısı, kusma ve kas ağrıları gibi şikayetler görülüyor. Az da olsa sözkonusu hastalarda ağız ve bağırsakta kanamalar da görülebiliyor. Bu hastalığa yakalananlarda ölüm oranı yüzde 1 dolaylarında olup, ölümler genellikle belirtilerin ortaya çıkmasını müteakip iki hafta içerisinde meydana geliyor. Hastalıktan kurtulanların yaklaşık yüzde 25'inde işitme kaybı yaşanıyor. Bu işitme kayıplarının yarısı 3 ay içerisinde ortaya çıkıyor.

Hastalık genellikle, hastalığa yakalanan farelerin idrarlarına veya dışkılarına temas ile insanlara bulaşıyor. Hastalık insandan insana da bulaşabiliyor. Hastalığın belirtileri Ebola, Sıtma, Tifo ve Sarı Humma hastalıklarıyla benzerlik gösterdiği için, belirtilerden yola çıkarak hastalığın teşhisi oldukça zor. Ancak laboratuvar testleri sonucunda hastalığın varlığı doğrulanabiliyor.

Hastalığın aşısı henüz bulunabilmiş değil. Hastalığın yayılmasını engellemek için hastalar karantinaya alınmalı, farelerle temasın önüne geçilmelidir. Farelerle mücadele için kedi beslemek ve yiyeceklerin kapalı ortamlarda saklanılması tavsiye edilmektedir.

Hastalık ilk olarak 1969 yılında Nijerya'nın Borno eyaletinde bulunan Lassa kasabasındaki bir vakada teşhis edilerek bu kasabanın adıyla tanımlanmıştır. Daha çok Batı Afrika ülkelerinde görülen bu hastalığa her yıl ortalama 500 bin insan yakalanmakta ve bunlardan 5 bin kişi hayatını kaybetmektedir. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir