Afrikalı yetim çocuklar iyi bir eğitim alabilmek için yardım bekliyor
Yokluk ve imkansızlıklar içinde akademik ve dini eğitimi birlikte almaya çalışan Kenya'nın Garissa kentindeki Najah Okulunun yetim öğrencileri, daha iyi koşullarda eğitim almak için destek bekliyor.
Afrika ülkelerindeki eğitim sistemi halen sömürgeci sistemden kalan boşlukları kapatmaya çalışıyor. Okullardaki kaynak, tesis ve nitelikli öğretmen yetersizliği nedeniyle birçok öğrenci zor şartlar altında eğitim almaya çalışıyor.
Afrika ülkelerinin yoksul bölgelerinde okulların ücretsiz olmasından dolayı imkansızlıklar içinde eğitim ve öğretim gören öğrencilerin sayısı her geçen gün artarken, su ve elektrik sıkıntısı gibi sorunların yanı sıra birçok okulda öğrencilerin eğitim alabilecekleri eğitim malzemeleri bulunmuyor.
Afrikalı çocuklar, çeşitli imkânsızlık ve yokluklarla mücadele etmekle birlikte defter, kalem, silgi, kitap ve Kur'an-ı Kerim olmadan eğitim almaya çalışıyor.
Zor şartlara rağmen Afrikalı Müslümanlar eğitimlerinden vazgeçmiyor
Sömürgeci ülkelerin Müslüman Afrika halklarını eğitim yolunda çok geri bırakarak, kendi değerlerinden ve inancından uzak bir neslin yetişmesini istemesine rağmen, Afrikalı çocukların; öğretmen ve eğitmenlerin tahtaya yazdıkları yazı ve ayetleri ezberleyerek eğitim görmeleri takdirle karşılanıyor.
Sömürgeci ve emperyalist devletlerin tüm çabalarına rağmen özellikle medrese ve hafızlık eğitimine büyük önem veren Afrikalı Müslümanlar, yokluk ve zorlukları bahane etmeyerek, çocuklarının akademi ve dini eğitim alması için büyük bir çaba gösteriyor.
Hiçbir defter veya kalem kullanmaksızın, sadece öğretmenin söylemesi, çocukların da tekrarlayarak Kur'an-ı Kerim'i ve okuma-yazmayı öğrenme ve ezberleme yöntemi hemen hemen Afrika'nın her ülkesinde göze çarpan bir durum.
Doğu Afrika ülkelerinden Kenya'nın birçok bölgesinde olduğu gibi Garissa şehrinde de bulunan Najah Okulu'nun sınıfları ve hafızlık eğitimi alan yetim öğrencilerin kaldığı yetimhanenin durumu içler acısı ve yürek burkuyor.
Okulda imkansızlıklar içinde Kur'an-ı Kerim ve hafızlık eğitimi almaya çalışan yetim öğrencilerin kaldığı yetimhanenin elektrik, su ve gıda gibi birçok acil yardıma ihtiyacı var.
Afrikalı yetim çocuklar Müslüman hayırseverlerden gelecek yardımları bekliyor
Yardım kuruluşlarının ve hayırseverlerin verdiği katkı ile desteğin dışında hiçbir geliri olmayan okul ve yetimhanede, kırsaldan gelerek yatılı kalan ve durumu iyi olmayan öğrenciler, eğitimlerini sürdürebilmek ve karınlarını doyurabilmek için birçok zorluğa katlanıyor.
Çok zor şartlar altında hem akademik hem de dini eğitim almaya çalışan öğrenciler, çeşitli imkânsızlık ve yokluklarla mücadele etmekle birlikte açlık, susuzluk ve hastalıklarla da mücadele etmek zorunda kalıyorlar.
Bölgenin en büyük okullarından biri olan Najah'ta 300 öğrenci eğitim görüyor. Sadece 4 sınıfı bulunan okulda, öğrenciler sırasıyla sınıfa girerek eğitim alıyor. Öğrenciler, 1950'li yıllardan kalma ve neredeyse tamamen parçalanmış sıralarda ya da ayakta eğitim almak zorunda kalıyorlar. Eğitim imkânlarının ve koşullarının yetersiz olduğu okulda, tüm zor şartlara ve imkânsızlıklara rağmen öğrencilerin eğitime verdikleri önem imrendiriyor.
Akademik eğitimle birlikte İslam dinini ve Kur'an-ı Kerim'i yokluk içinde öğrenmeye çalışarak büyük bir takdir toplayan öğrenciler, eğitim öğretimin daha iyi koşullarda yapılması için hayırseverlerden destek bekliyor.
1999 yılında kurulan okullarının Kenya'nın Garissa kentinde faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Okul Müdürü Muhammed İbrahim Nur, Afrika ülkelerinde zor şartlara rağmen eğitim almaya çalışan yetim öğrencilere sahip çıkılmasını istedi.
Daha iyi şartlarda eğitim görebilmek için hayırseverlerden yardım bekliyorlar
Okuldaki öğrencilere Kenya'da yardım çalışmaları yürüten Uluslararası İnsani Yardım Avrupa Yetim Eli tarafından Kur'an-ı Kerim, kırtasiye, giyim, gıda ve et yardımında bulunulduğunu belirten Nur, okul ve yetimhanenin şartlarını daha iyi bir seviyeye getirmek, tamamı yetim olan öğrencilerin eğitim-öğretim ihtiyaçlarını gidermek için hayırseverlere çağrıda bulundu.
Yetim öğrencilerinin daha iyi koşullarda eğitim almaları için hayırseverlerin desteklerini beklediklerini belirten Nur, şunları söyledi:
Bu okulu açmamızın amacı; burada yaşayan yetim ve dezavantajlı çocukların yaşamlarına bir katkı sağlamak, onları geliştirmekti. Bu kurumdan mezun olan çok sayıda çocuk var. Bakmakta olduğumuz çok sayıda yetim çocuk var. Şu anda kurumumuzun bakımını üstlendiği 250 erkek çocuk var. 800 ile bin arasında yetim kıza da evlerinde yardım ediyoruz. Bu kurum buradaki topluma büyük katkı sağlıyor. Ancak kurumumuzun karşı karşıya kaldığı bazı zorluklarımız var. Kurumumuz uzun bir zamandan beri faaliyet göstermesine rağmen, mali yönden karşılaştığımız zorluklar var. Büyük bir arazimiz var. Fakat etrafı bir çit ile kapatılmamış. Yeterince sınıfımız, yatakhanemiz yok. Bu durumdan çok muzdaribiz. Sırf yeterince yerimiz, yatağımız ve döşeğimiz olmadığından dolayı çocukları kuruma kabul edemiyoruz.
"Okulumuzda yeteri kadar yiyeceğimiz yok"
Avrupa Yetim Eli'ne verdiği desteklerden dolayı çok teşekkür eden Nur, "Avrupa Yetim Eli Türkiye'den buraya kadar sorunlarımızla ilgilenmek için geldiler ve kendilerini takdir ediyorum. Okulumuzda yeteri kadar yiyeceğimiz yok. Bu konuda da büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Gece hastalandıkları zaman çocukları götürebilecek bir hastanemiz yok. Çocuklarımızı kuruma getirip götürmek için okul otobüsümüz yok. Bu kurumda gelir üretebileceğimiz hiçbir aktivite de yok. Büyük bir arazimiz var. Fakat gelir üretecek bir aktivitemiz yok. Gelir üretecek bir aktivitemiz olsa bu kurumun işletilmesi daha kolay olacaktır." dedi.
Okulun içindeki caminin yeterli olmadığını belirten Nur, "Camimiz 1999 yılında inşa edildi. Bu tarihten itibaren hiç genişletilmedi. Ayrıca kadınların namaz kılacakları bir bölüm yok. Camiye ibadet için gelen Müslümanların ve abdest alabilecekleri yeterli bir su şebekesi bile yok." diye konuştu.
"Yetim çocuklara sahip çıkılmasını istiyoruz"
Çok büyük bir oranda yiyecek sıkıntılarının olduğuna da dikkat çeken Nur, "250 yetimimiz olmasına rağmen her ay 420 bin Kenya Şilini yiyecek tüketimimiz oluyor. İlaca, yataklara, kitaplara ve okulun diğer masraflarına giden harcamalar da buna eklenince gücümüz yetmiyor ve Müslümanlardan rica ediyorum; özellikle Türkiye'deki Müslümanlar bize gerçekten yardım ettiler. Bu kurumu hiçbir zaman unutmamaları gerekir. Müslümanlara sesleniyorum; Avrupa Yetim Eli, bu camimizi genişleterek veya arazimiz üzerinde sürekli gelir elde edebileceğimiz yatırımlar yaparak sadaka-i cariyeler inşa etmeyi amaçlıyor. Bu konuda size gece gündüz dua edeceğiz. Aynı zamanda yetimler ve onların aileleri de sizlere dua edecek. Yardım ederek, bir el vererek kurumumuzun gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz. Allah sizden razı olsun. Allah'ın inayeti üzerinize olsun." şeklinde konuştu. (İLKHA)