• DOLAR 34.571
  • EURO 36.061
  • ALTIN 2999.024
  • ...
“Midyat Yerel Kalkınma Çalıştayı” geniş katılımla gerçekleştirildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İlçenin sorun, ihtiyaç ve potansiyellerinin tespiti için İlçe Kaymakamlığı koordinasyonunda, tüm resmi kurum ve sivil toplum kuruluşlarının iştirakiyle, “Midyat Yerel Kalkınma Çalıştayı” yoğun ve geniş bir katılımla gerçekleştirildi. 

İlçenin kalkınmadaki güçlü ve zayıf taraflarının tüm yönleriyle masaya yatırıldığı çalıştay, 7 başlık halinde gerçekleştirildi.

Gençlik ve Spor, Kadın, çocuk ve Engelli, Yerel zanaatlar, Ekonomi ve istihdam, Turizm, Tarım ve yerel üretim ile Eğitim alanlarında, Artuklu üniversitesi akademisyenlerinin başkanlığında bir otelin hizmet salonunda yapılan çalıştay, yaklaşık 5 saat sürdü.

Belirlenen konuların SWOT analizi yapılarak rapor oluşturulduktan sonra çalıştayın sonuç bildirgesi önümüzdeki günlerde kamuoyu, ilgili resmi ve sivil kurumlarla paylaşılacak.

Çalıştaya;  Midyat İlçe Kaymakamı Tekin Dundar, Başsavcı Zeynel Abidin Akkiraz, Mardin Araştırmaları ve Uygulama Merkezi Müdürü Ayşe Fedai, Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahim Çelik,Artuklu Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Tarık Demir, Artuklu Üniversitesi Midyat MYO Müdürü Dr. Ekrem Akman,kurum amirleri,STK ve siyasi parti temsilcileri,Meslek Kuruluşları temsilcileri,belediye birim amirleri,eğitimciler ve muhtarlar katıldı.

“Amacımız kaynaklarımızı doğru kullanmak ve hizmete dönüştürmek”

Çalıştay ile ilgili basın mensuplarına konuşan Midyat İlçe Kaymakamı Tekin Dundar,  çalıştayın bir son değil ilk olduğunu ifade ederek, amaçlarının ilçenin kaynaklarını doğru kullanarak verimli bir şekilde hizmete dönüştürmek olduğunu belirtti

Dundar, “Bizim buradaki amacımız, Midyat’ımızın sahip olduğu potansiyelleri, güçlü yönleri, zayıf yönleri ve tehditleri tespit edip değerlendirmek bu güçlü yönlerden nasıl daha iyi istifade edebiliriz ve aynı zamanda zayıf yönleri ve tehditleri nasıl bertaraf edebilir-izin beyin fırtınasını yapıyoruz. Ve bu çıkan fikirler ve tespitler sonucunda inşallah somut projeler hayata geçecek ve inşallah bu çalıştayın sonuçlarının ilçemiz için insanımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Tabi ki bu yapacağımız son bir çalışma değil ilk çalışma. Bunu inşallah daha farklı alanlarda yapmayı sürdüreceğiz.  Bugün belirlediğimiz başlıklar başta eğitim, turizm, yerel ürünler ve tarım, yerel zanaatlar, kadın, çocuk ve engelliler, gençlik ve spor, ekonomi ve istihdam konularında çalıştay grupları çalışmalarını yaptılar. Ama önümüzdeki süreçlerde diğer farklı alanlarda da çalışmaları sürdüreceğiz ve bunu yapmamızın en önemli sebebi de kaynaklarımızı doğru kullanmak. Yani kaynaklarımızın heba olmamasını sağlamaktır. Çünkü kaynaklarımız sınırlı, ihtiyaçlarımız sınırsızdır. Birçok alanda ihtiyacımız var. Bunun için en acilini ve doğrusunu tespit edip bu kaynağı ona göre kullanmak ve hizmete dönüştürmek. İnşallah kamu adına ve STK’lar adına da özel sektör adına da yol açacak ve rehber olacaktır bu çalıştayın sonuç raporu. Bu rapora göre tüm kurumlarımız. Gerek kamu gerek STK’lar buna göre projelerini hazırlayacak ve hayata geçirecekler. Bu vesileyle tüm katılımcılara sizlerin aracılığıyla teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Çalıştaya katılan Akadamisyen,STK temsilcileri, Oda Başkanları ve iş insanları, çalıştay hakkında değerlendirmede bulundular.
 
Artuklu Üniversitesi Midyat MYO Müdürü Dr. Ekrem Akman, “Midyat’ın geleceğinin,gelecekteki imkanları ,fırsatları, önündeki engeller nelerdir.Bunları hem akademisyenlerin gözüyle ve koordinatörlüğünde özellikle Midyat halkının,esnafın,iş adamlarının ,el sanatı yapanlar ve turizmcilerin sahada olan insanların görüşlerini alarak ortak bir akılla Midyat’ın geleceğini bir plan dahilinde organize etmek için bir çalıştay düzenlenmiştir. Bu çalıştayda akademisyenler, halk, esnaf ve bu işin uzmanları bir arada fikir beyan edecekler ve ortak bir akıl ortaya çıkacaktır. Önemli başlıklar altında Midyat’ın geleceğine bu ortak çalışma ışık tutacaktır. Dileğimiz çıkacak sonucu idarecilerimiz verimli bir şekilde hayata geçirmeleridir.”dedi.

Midyat Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Zeyni Bedir, “Midyat Kaymakamlığımızın düzenlemiş olduğu çalıştaya katıldık. İkinci gününde tespit komisyonları ile beraber olduk. Midyatımız için inşallah hayırlara vesile olur. Midyat’ın güçlü ve zayıf yönlerini tespit etmek için ve ilerde devlet büyüklerimizin bu yönde nasıl bir yön haritası çizilmesini Artuklu Üniversitesi’nin yardımlarıyla yapılacak analiz sonucunda ortaya çıkacaktır. Çalıştayda Midyat’ın turizm, yatırım, gümüş işlemeciliği, katori taşı, tekstil alanları ön plana çıkarılmıştır. Hayırlı olmasını diliyorum.”dedi.

Mardin Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı (MARGİSAD) Halil El, “ Aslında bir özlemimizin gerçekleşmesinin adıdır bu çalıştay. Bu bir kentin röntgenini çekme olayıdır. Yani zayıf yönleri fırsatları, yapılması gerekenler ve aslında geleceğine ışık tutma adın çok kıymetli bir çalışmadır. Burada bulunmak bizi ziyadesiyle memnun etmiştir. Çünkü Midyat gönlümüzün doğal bir vilayetidir. Kabına sığmayan bir kentimizdir. Ortak akıl rehberliğinde potansiyeli iyi değerlendirilirse eğer bütün Dicle Havzası’nın tüm kentlerine ciddi bir ışık olabilecek büyük bir potansiyele sahiptir ve çok faydalı olacağına inanıyoruz. Bu anlamda özellikle Midyat’a acilen bir OSB kurulmalıdır. Bu olursa oradaki işletmeler birbirinden çok iyi şekilde istifade edecekler. Memlekete ciddi bir fener yakmaya vesile olacaklar.  Bu çok önemlidir ”diye ifade etti.

Midyat Esnaf ve Sanatkârlar Oda Başkanı Rıfat Direkçi ise , “Midyat’ın kalkınması ile ilgili bu çalıştayı çok önemsiyoruz. Katkı sağlayanlara teşekkür ediyoruz. Çalıştaya önemli bir katkı sağlayacak olan insanlar var burada. Bütün alanlarda güçlü ve zayıf yönlerimiz, fırsatlarımız ile ilgili fikir ve düşüncelerimizi beyan ediyoruz. Zanaatkârlarımız, yok olan meslek grupları var, şimdi olmayan ama tarihte yapılmış testicilik, bakırcılık, kilimcilik gibi alanlarda da turizme kazandırılması için çalıştayda fikrimizi beyan ediyoruz. Buradaki fikirlerimizi paylaştıktan sonra bunlar rapor haline gelir. En azından somut olarak bu hedef alınır. Güçlü ve zayıf yönleri tespit edilip, tehditler ortadan kaldırılır. Tüm kurumlar bu göre bir yol çizer ve SWOT analizinin olması en azından soruna odaklanma ve sorunu çözmek için çok etkili bir süreçtir. Tabi ki, bu çalıştayda alınan kararların  en kısa zaman içerisinde 2021 yılına kadar bir sonucun alınmasını bekliyoruz.”şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir