Corona virüs sınır ticaretini de vurdu
Virüsten dolayı Türkiye'nin sınır ticaretinin olumsuz etkilendiğini söyleyen Ağrı Ticaret Odası Başkanı Saim Alpaslan, sadece Gürbulak Sınır Kapısında aylık ekonomik kaybın yaklaşık 166 milyon TL olduğunu belirtti.
Yıllık yaklaşık 2 milyar TL'lik ihracat ve ithalat yapılan Gürbulak Sınır Kapısı, tedbir amaçlı olarak 23 Şubat 2020 tarihinden beri kapatılmış durumda.
Durma noktasına gelen Türkiye'nin ikinci büyük kapısı olan Gürbulak üzerinden ithalat ve ihracat yapan tüccar, sınır kapısında gelir elde eden esnaf ve vatandaşlar için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini belirten Ağrı Ticaret Odası (ATSO) Başkanı Saim Alpaslan özellikle tacirlerin zor duruma girdiğini dile getirdi.
Sınır kapısının aylık verilerini paylaşan Saim Alpaslan, alınan tedbirlerin sağlıkla alakalı olmasından dolayı duruma müdahil olamadıklarının altını çizdi.
"Doğuda sınır ticaretine bağlı olan illerimiz ciddi manada olumsuz etkilenmiştir"
Alpaslan, "Türkiye'nin en büyük sınır kapılarından olan Gürbulak, 23 Şubat tarihi itibari ile kapanmıştır. Verilere baktığımızda bu durumdan ciddi manada olumsuz etkilediğimiz ortada. Aylık ihracatımız 11 milyon dolar yani 66 milyon TL, ithalatımız ise 10 milyon 627 milyon dolar, onun da TL karşılığı 63 milyon 762 bin TL civarındadır. Tabloya baktığımızda sınır kapısının kapalı olması, doğuda sınır ticaretine bağlı olan illerimizi ciddi manada olumsuz etkilemiştir. Tabi karşı karşıya kaldığımız virüs ve bu tedbirin sağlık açısından alınmış olması her şartta bizim müdahalemizi engellemektedir." dedi.
Alpaslan, "Ekonomik olarak baktığımızda virüs vakasının yol açtığı olumsuzluk bizi etkilemiştir. İnşallah bu durumu en kısa sürede atlatırız. Eğer devam ederse ülkemizde ve ilimizde ciddi olumsuzluklara yol açabilir. Gürbulak Sınır Kapımızda aylık 12-13 bin TIR geçişi gerçekleşmektedir. Bu tedbirlerden sonra TIR şoförlerimiz de yer yer sorunlar yaşamış, bir kısmı Gürbulak Sınır Kapısına takılmışlarken bir kısım şoförlerimiz ise İran tarafında kalmışlar. Ülkeye henüz dönüş yapamadılar. Ara ara geçişler yapılıyor ama bu durumun hızlandırılması lazım." ifadelerini kullandı.
"Gürbulak, Türkiye'nin ikinci büyük sınır kapısı"
Sınır ticaretinde milyon dolarlık kayıp olduğuna dikkat çeken Alpaslan, "Türkiye'nin ikinci büyük sınır kapısı olması hasebiyle Gürbulak'tan günübirlikçilerimiz giriş-çıkış yapmaktaydılar. Bunlar, İran'dan uygun fiyatlarla getirdikleri ürünleri satarak geçimlerini yapıyorlardı. Vali Süleyman Elban'ın talimatı ile oluşturulan sınır ticareti vardı. Bunun da aylık 36 milyon dolar gibi bir geliri mevcuttu. İnşallah kısa vadede bunu atlatabilirsek bu durumu toparlarız. Virüs uzun sürerse tüccarlarımız ciddi bir ekonomik kayba uğrayacaklar. Doğunun doğusunda yaşıyoruz. Ekonomik olarak kendi yağımızda kavrulan bir il olmamız nedeniyle tacirimiz sıkıntılar içerisine düşmektedir, çek ve senedi elinde sıkıntı yaşıyorlar." şeklinde konuştu.
"Pozitif ayrımcılık uygulanmalı"
Saim Alpaslan son olarak, "Eğer bu durum uzun sürerse Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızdan tüccarlarımız için pozitif bir ayrımcılık istiyoruz, sınır kapısının kapalı olması uzarsa ATSO olarak bir heyetle Bakanımızı ziyaret ederek 'İlimiz için ne yapabiliriz, sıkıntıları nasıl giderebiliriz?' bunları görüşeceğiz inşallah." dedi.
"Esnaflar iş yapamaz durumda"
Sınır kapısında esnaf olan Hasan Gültekin, giriş-çıkışların uzun sürmesinin kendilerini olumsuz anlamda etkileyeceğine dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:
Gürbulak Sınır Kapısında market işletiyoruz. Sınır kapısının kapatılması bizi olumsuz olarak etkiledi. Müşteri potansiyelimizin yüzde 50'sinden fazlası TIR şoförleridir. Sınır kapıları kapalı olduğu zaman bu da insanlarda paniğe yol açmaktadır. Şu an sadece İran vatandaşları geçiş yapabiliyor, böyle olunca haliyle kötü etkileniyoruz.
Doğubeyazıt ilçe merkezinden Gürbulak Sınır Kapısına yolcu taşıyan dolmuş şoförlerinden Oktay Özer, her gün araçları dolu olarak sınır kapısına geldiklerini, alınan tedbirler nedeniyle artık günlük 5-6 kişi taşıyabildiklerini söyledi. (İLKHA)