• DOLAR 32.827
  • EURO 35.272
  • ALTIN 2452.648
  • ...
Beyniniz hakkında muhtemelen bilmediğiniz 5 şaşırtıcı gerçek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Beynimiz vücuttaki en karmaşık organdır. Nefes alma, organ fonksiyonu ve hareket gibi temel yaşam işlevlerini kontrol etmekle kalmıyor, aynı zamanda daha karmaşık süreçlerin de arkasındadır.

Ancak beynimizin ne kadar önemli olduğu bilmemize rağmen, birçok insan hala bu konuda yeterli bilgiye sahip değil.

İşte beyinle ilgili bilinmeyenler:

1. Her zaman aktif

Uyurken bile beynimiz her zaman aktiftir. Bunun sebebi bizi hayatta tutması. Ancak beynin farklı kısımları farklı işlevlerden sorumludur. Beyin, başın her iki tarafında dört çift lob'a ayrılır.
Frontal loblar başın ön tarafına yakındır ve temporal loplar hemen altındadır. Faryetal loblar ortada bulunur ve oksipital loplar başın arkasında bulunur.

Frontal lob genellikle "bizi insan yapan" ile ilişkilidir. Akıl yürütme, öğrenme, dikkat ve hareket ve konuşma için kullanılan kasları kontrol etme gibi bilişsel süreçlerde yer alır.
Aynı zamanda anılar oluşturmamıza, duygu ve davranışları düzenlememizi öğrenmemize yardımcı olur.

Paryetal loblar fonksiyonların bir karışımında yer alır. Bunlar, hareket, derinlik algısı ve navigasyon için gerekli olan duyusal ve sayısal işlemenin yanı sıra görsel-uzaysal bilgileri de içerir.

Zamansal loblar aynı zamanda seslerle ilgili - duyduğumuz dil de dahil olmak üzere - hafıza süreçleri hakkında bilgi alır.

Oksipital loblar görsel işlemede yer alır. Işık gözünüze girdiğinde, sinirler tarafından bu bölgeye iletilir ve "gördüğünüz" bir görüntüye dönüştürülür.

Loblar ayrıca fonksiyonel bölgelere ayrılır. Bunlar belirli bir lobun belirli fonksiyonlardan sorumlu olan bireysel bölgeleridir. Örneğin, frontal lobda Borca bölgesi olarak adlandırılan bir alan özellikle dil üretimi ve kavrayışıyla ilgilidir.

Beyinleri tarayarak bilim adamları, hangi alanların kan akışında bir artış yaşadıklarına bakarak, hangi alanların beyinde ne zaman ve daha aktif hale geldiğini ölçebilir, bu da alanın çalışması veya bir görevi yerine getirmesi gereken ekstra oksijeni sağlar.

Hangi bölümlerin hangi görevleri yerine getirdiğini bilmek hem araştırma için hem de ameliyat yaparken önemlidir.

2. Sürekli bilgi alıyor

Beyin sürekli bir bilgi akışı alıyor. Bu bilgi, her şeyi kontrol altında tutan iki yol tarafından kontrol edilir. Duyusal bilgi ve motor bilgi.

Beyin her zaman bu bilgiyi alıyor olsa da, beynin "bilinçsiz" bilgiyi işleyen alanlarına gittiği için genellikle farkında değiliz. Örneğin, kaslarınızın ve eklemlerinizin pozisyonu hakkında bilgi her zaman beyne gönderilir - ancak rahatsız olana veya pozisyonunuzu ayarlamanız gerekene kadar bunu nadiren fark ederiz.

Ancak, giden motor bilgisi söz konusu olduğunda işlevin farkındayız.

Bununla birlikte, duyusal bilgiler gibi, motor eylemler de nefes alma veya gastrointestinal sistemimizden yiyecekleri hareket ettiren kaslar gibi istem dışı gerçekleşebilir.

3. Vücudun kanının yaklaşık yüzde 20'si beyne gider

Tüm canlı dokularda olduğu gibi beyin fonksiyonlarını sürdürmek kandan oksijen verilmesine dayanır. Beyin, istirahat halindeki kalpten yüzde 15-20 kan alır - ancak bunu yaş, cinsiyet ve ağırlık gibi birçok faktör etkileyebilir.

Ortalama bir erkek için, kalp atışı başına yaklaşık 70 mililitre kan pompası vücuda döner. Bu nedenle, beyin hücrelerine oksijen almak için gerekli olan kalp atışı başına beyne yaklaşık 14 mililitre iletilir.

Beynin sol tarafındaki kan akışının kesintiye uğradığı, daha fazla inmenin - beynin sol tarafında olduğu iyi bilinmektedir. Beynin sağ tarafı vücudun sol tarafını kontrol ettiği ve tam tersi olduğu için bu önemlidir.

Araştırmacılar beynin sol tarafında - sağ tarafın işlevselliğini etkileyebilecek - daha fazla felç bulunduğunu tespit ettiğinden, sağ elini kullanan kişilerin inme sonrasında işlevsellik kaybına maruz kalma olasılığı daha yüksek olabilir.

4. Beyin ameliyatı zarar vermez

Cerrahlar beyin tümörünü çıkarmak için ameliyat ederken keman çalan bir kadının viral videosu birçok insanı beynimiz hakkında birçok soru sormasna sebep oldu. Bu tuhaf görünse de, beyin ameliyatı sırasında uyanık olmak aslında insanların düşündüğünden daha yaygındır.

Çoğu zaman, beynin "fonksiyonel" alanlarıyla ilgili - hareket, konuşma veya görme sorumlu alanlar - ameliyatlar hastanın genel anestezi altına alınmasını ve daha sonra uyandırılmasını ve böylece operasyon ilerledikçe bu fonksiyonların değerlendirilmesini gerektirir.

Şaşırtıcı bir şekilde, gerçek ameliyat beyne hiç zarar vermez. Çünkü beyinde nosiseptör adı verilen özel ağrı reseptörleri yoktur. Ameliyatın sadece ağrılı kısımları kesi cilt, kafatası ve meninkslerden (beyni koruyan bağ dokusu katmanları) yapılır.

Bir dizi faktöre bağlı olarak, hasta prosedürün bu kısmı için genel veya lokal anestezik olabilir.

5. Beyin hasarı kim olduğumuzu değiştirebilir

Beyin hakkında bildiklerimizin büyük bir kısmı, yanlış giden şeylerden gelmiştir. En ünlü vakalardan biri Phineas Gage vakasıdır.

Sorumlu, ayakta çalışan bir işçi olarak biliniyordu. Ancak iş kazası metal bir çubuğun kafatasından geçmesine neden olduğunda, ön lobundaki hasar onun çocukça, saygısız ve dürtüsel olmasına neden oldu.

Gage, 19. yüzyıl bilim insanlarına frontal lobun hasar görmesinin önemli kişilik değişikliklerine neden olabileceğini gösterdi.

Ayrıca oksipital loblarından sonra vizyonlarını kaybedenlerin - travma, tümör büyümesi veya inmeden - zarar gördüklerinin hâlâ "görme yeteneği" adı verilen bir şeyle görüşün bazı yönlerini koruyabileceğini biliyoruz.

Bu bize tüm görsel bilgilerin oksipital lobdaki görsel kortekse gitmediğini söyler. Görme engelli insanlar görme kaybına rağmen görsel bilgileri tespit edebilir ve engeller arasında dolaşabilirler.

Hatta bazıları belirli duyguları "görebildiğini" ve bunun nasıl hissettirdiğini açıkladığını bildiriyor. Bu, birbirine bağlı beyin fonksiyonlarının ne kadar yüksek olduğunu gösterir.

Araştırmacılar beyin ve ne yaptığı hakkında çok şey biliyor olsalar da hala öğrenecek çok şeyimiz var. Beynin bazı bölgelerinin ne yaptığını ve organın diğer bölümleriyle nasıl iletişim kurduğunu henüz çözmedik. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir