`Mavi Kapak` Kampanyası Bitecek mi?
Engellilere tekerlekli sandalye temin etmek için 3 yıl önce ‘mavi kapak` kampanyası başlatan Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi kampanyayı sonlandırdığını açıkladı. Ancak birçok sivil toplum kuruluşu kampanyayı sürdürecek
Engellilere umut olan ‘mavi kapak ’ kampanyası ilk olarak 3 yıl önce Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencisi Kushtrim Ahmeti’nin girişimiyle başladı. Sosyal sorumluluk kapmanyası kapsamında hayata geçen örnek projeyi fakülte yönetimi de destekleyince kampanya kısa sürede tüm Türkiye’ye yayıldı. Özellikle engellilere yönelik çalışmalar yapan sivil toplum örgütleri ve belediyeler de kampanyaya büyük destek verdi. Gelinen süreçte bugüne kadar 400 ton mavi kapak toplandı ve bu kapakların geri dönüşümünden elde edilen gelirle de bin 600 engelli sandalyeye kavuştu.
‘Devredilebilir’
Kampanyaya öncülük eden Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ise 31 Aralık 2012 tarihi itibariyle kampanyayı sonlandırdığını duyurdu. Kararın Fakülte Dekanı Prof. Dr. Celal Artunç’un talimatıyla alındığı öğrenildi. Projenin Koordinatörü Prof. Dr. Nurselen Toygar, “Bir yıllık bir kampanya olarak yola çıktık ancak halkımızdan gelen istek üzerine kampanyaya devam ettik. Projeyi uzattığımız her yıl halkımız bu kampanyaya daha fazla ilgi gösterdi.
Projeye son verildi ancak güvenilir bir kuruma devam edebilir. Engellerin umudu sönmesin. Devam etmek isteyen kurumlara her zaman destek vermeye hazırım” dedi. Projeye destek veren İzmir Çağdaş Özürlüler Yaşam Derneği Genel Başkanı Hamit Vedat Başer ise, “Bence ‘mavi kapak’ projesi iki açıdan devam etmeli. Projeyle hem atıklar ekonomiye kazandırılıyor hem de engelli insanlara katkı sağlanıyor.
Kampanya genişlerse engelli grupların yardımcı araç gereçleri de bu yolla sağlanabilir. Örneğin görme engellilerin bastonu, işitme engellilerin işitme cihazları gibi araçlarla da kampanya devam edebilir” diye konuştu.
‘Dönüşüm firması’
Türkiye Omurilik Felçliler Derneği’nden de projeye devam ettiklerini duyurdu. “Bizim için kampanyanın bitme süresi yok” açıklamasını yapan dernek, yaşadıkları geri dönüşüm sıkıntısıyla ilgili de şunları kaydetti:
“Geri dönüşüm firmamız fazla yükleme olduğu için bizi bıaktı. Şu anda kapakları vereceğimiz bir geri dönüşüm firması arıyoruz. Bunun için birkaç firmayla görüşüyoruz. Ege Üniversitesiyle beraber biz birlikte de dağıtım yapmıştık. İhtiyaç sahiplerine Ege Üniversitesi’nin topladığı kapaklarla sandalye sağladık. Yolu onlar açtı ama biz de devam ediyoruz. Biz ayrıca kapak getirene sertifika verdik. Dağıtım yapılacağı zaman da bilgi verdik, sandalyelerin alındığı hesapların 1 lirası bile başka bir kuruma gitmiyor. Bitirme gibi bir düşüncemiz yok.”
Dünya Engelliler ve Dostları Gelişim Derneği de, “Ege Üniversitesi bitirdi ama biz 3 senedir devam ettiğimiz kampanyayı süresiz uzattık” açıklamasını yaptı.
Kapaklar nasıl sandalye oluyor?
İzmir’de toplanan plastik kapaklar geri dönüşüm hurda plastik olarak satılıyor. Elde edilen gelirle de tekerlekli sandalye alınıyor. Ortalama fiyatı 2 bin 400 lira olan bir akülü sandalye alabilmek için yaklaşık 2,5 ton mavi kapak toplanması gerekiyor. Manuel sandalye için 250 kilogram yani 75 bin kapak gerekli.
’Elazığ’a engel yok’ büyük ilgi görüyor
Elazığ’da Omirilik Felçliler Derneği ile sinema sanatçısı Abdullah Şekeroğlu ve ses sanatçısı Tekin Bulut’un 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engellilere 101 akülü araba almak için başlattığı ’Elazığ’a engel yok’ kampanyasında, 77 akülü araba alabilecek 154 bin liraya ulaşıldı. Kampanyanın iyi gittiğini belirten Şekeroğlu, “İnşallah 101 değil, 301 araba alabilecek kadar yardım toplarız. hemşerilerimizin yoğun olduğu vilayetlere bu otobüsümüz ile yola çıkacağız, onlardan yardımlarını isteyeceğiz” dedi.