• DOLAR 34.656
  • EURO 36.355
  • ALTIN 2932.024
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mutfaklarda bakırın yerini çelik, alüminyum ve teflon gibi malzemelerden yapılan eşyaların almasıyla sayıları az kalan kalaycıların mesleğinin yok olmasına sebep oluyor. Bununla birlikte özellikle gençlerin hiç ilgi duymadığı kalaylanacak eşyalar bazı yaşlıların bakıra olan merakı sayesinde zor ayakta kalıyor.

Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, İLKHA’ya yaptığı açıklamada, yıllar önce kentte 50-60 kalaycı ustası bulunduğunu, ancak şimdilerde ise bir elin parmağını geçmeyecek kadar kalaycının mesleği devam ettirmeye çalıştığını söyledi.

Kalaycılığın önemli merkezlerinden Gaziantep'te kalaycı sayısının her geçen gün azalması üzerine oda olarak harekete geçtiklerini belirten Açık, kalaycı ustası yetiştirmek ve bu mesleğin ayakta kalması için İŞKUR öncülüğünde kurs açmayı planladıklarını söyledi.

Kurs ile birlikte "Alo Kalay Hattı Projesi"ni de hayata geçirmeyi planladıklarını belirten Açık, bu proje ile Türkiye'nin her yerinden kargo ile gönderilecek olan eşyaların, maliyeti karşılığında kalaylanacağını belirtti.

Proje kapsamında kentte hem kalaycılık mesleğini devam ettirmeyi hem istihdam sağlamayı hem de sadece maliyeti karşılığında bakır eşyalarını kalaylatmak isteyenlerin ihtiyacını da karşılamayı hedeflediklerini ifade eden Açık, sektöre yeni eleman kazandırmak, kalaycılık mesleğini gelecek nesillere taşıyabilmek için çeşitli projeler geliştirdiklerini söyledi.

"Kalaycılık mesleğini yaygınlaştırmak lazım"

Geçmişte yoğun olarak yapılan kalaycılığın günümüzde artık yok olmaya başladığını ifade eden Açık, "Gaziantep'te kalaycımız çok kalmadı, sadece 5-6 ustamız kaldı. Bu ustalarımızda zaten son nesiller. Ama en önemlisi bakırda yaptığımız gibi şimdi kalaycılık için de inşallah bir proje hazırlıyoruz. Model programını hazırladık. Programı 200 saatten 600 saate çıkardık. Projenin Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili olan kısmını tamamladık. Şimdi inşallah İŞKUR ve Avrupa Birliği projeleri kapsamına eğitim verip kalay mesleğini yaygınlaştırmak lazım." dedi.

"Alo Kalay Hattı" kurmak istiyoruz"

Bu kapsamda "Alo Kalay Hattı"nı faaliyete geçirmeyi planladıklarını dile getiren Açık, "Benim en büyük hayalim ‘Alo Kalay Hattı’ kurmaktı. Türkiye'nin her yerinde kalaycı sıkıntımız var. Bakır gündeme geldi ve dünyanın en sağlıklı madeni seçildi. Ama müşterilerimizin yüzde 80'i ‘başkan kalaycı bulamıyoruz’ diyorlar. Biz bakırcılık mesleğini ne kadar yaygınlaştırdıysak inşallah kalaycılık mesleğini de bir o kadar yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Çünkü kentteki ustalarımızın yaşı artık 80’lere dayandı ve bugün yaşı 80 olan ustamız halen bu mesleği yapabiliyorsa yaptırabiliyorsa ve bu mesleği bırakanları da tekrar bu mesleğe döndürebiliyorsak, bu bizim için mutluluk vericidir." ifadelerini kullandı.

Kentte kalan son kalaycı ustalarından olan 75 yaşındaki Mustafa Alıcı da yeğenleri Ramazan ve Ökkeş Toprak (33) ile teknolojik yenilikler karşısında kalaycılığa ilginin azalmasına rağmen 53 yıldır severek sürdürdüğü mesleği devam ettiriyor.

"Yaşlandığım halde mesleğimi halen yapmak zorundayız"

Geçmişten aile büyüklerinden öğrendiği mesleğini bakır mutfak eşyalarına ilginin azalmasına rağmen son nefesine kadar sürdüreceğini söyleyen Alıcı, "Askerden gelince bakırcılık mesleğine başladım. Bu mesleğe ilgi azalınca kalaycılığa başladım. Şu anda 73 yaşındayım, halen kalaycılık yapıyorum. Şu anda Gaziantep'te 5-6 tane kalaycı ustası var. Bu mesleğe heves kalmadı. Eleman bulamıyoruz, yaşlandığım halde mesleğimi halen yapmak zorundayız." dedi.

Çocukluğundan beri amcasıyla kalaycılık mesleğini yaptığını belirten Ramazan Toprak ise, kentte 5-6 kalaycı ustası kaldığını ve amcaları ile birlikte mesleklerini ayakta tutmaya çalıştıklarını ifade etti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız