• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mardin’in Kızıltepe ile Derik ilçelerinde 45’in üzerinde köyün eklektiği Dicle EDAŞ tarafından “borç” iddiasıyla kesildi. Yüksek tutarlı elektrik faturalarıyla bölgede sulama için kullanılan sondaj kuyularının elektriğinde yapılan kesintiler üzerin bir araya gelen çiftçi temsilcileri, muhtarlar ile oda başkanları, bir dizi kararlar aldı.    

Karara göre, Mezopotamya bölgesinde bulunan ve geniş tarım arazileri ile verimli topraklara sahip Mardin Ovası’nda buğday hasadının ardından ikinci ürün olarak ekilen mısır ile pamuk bu yıl ekilmeyecek.

“Enerji sorununa kalıcı çözüm bulunması lazım”

Aldıkları kararı İLKHA’ya değerlendiren Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, hükümetin yetkililerin enerji sorununa kalıcı çözüm bulması gerektiğini söyledi.

Erbeyi, “Çiftçi olmazsa Mardin'in ilçeleri de olmaz, esnaf da olmaz. Türkiye'nin 81 ilinde mısır, buğday ve pamuk döneminde taşımacılık yapan kamyoncular ekmek yemez. Yüzlerce silo yapıldı ve bunlar boşta kalacak. Kızıltepe'deki esnafların çarkı dönmez.  Çünkü bölgemizin tarım bölgesidir. Buradaki çiftlerimiz tarımdan ekmek yiyorlar, buradaki çiftçiler kendi tarlasında çalışmak istiyor. Eğer ki bu şirkete bu şekilde göz yumulacaksa çiftçiler köydeki arazisini bırakacak ve şehre göç edecektir.” dedi.

“Girdi maliyetleri yüzde 100 arttı, artık çiftçi ekmeyecek”

Şu an için mısır ve pamuğu ekmemekten başka çarelerinin olmadığını savunan Erbeyi, “Çünkü çiftçilerimiz icralık olmuş. Aldıkları traktörlerin kredilerini bankaya zaten ödeyemiyor. Girdi maliyetleri yüzde 100 artmış. Büyük firmalara buradan çağrı yapıyoruz; artık çiftçi ekmeyecek, stoklarımızı ona göre ayarlayınız. Biz mecbur bir şekilde bırakacağız, keyfi bırakmıyoruz. Çünkü bu saatten sonra bizim yapabileceğimiz bir şey yok.” diye konuştu.   

“Türkiye'nin ekonomisine yüzde 30 destek veriyorduk, bundan sonra işsizlik de artacak”

Mardin’in Türkiye'nin ekonomisine yüzde 30 destek verdiğine işaret eden Erbeyi, şunu söyledi:

“Mezopotamya Ovası'nda bıraksınlar çiftçi üretim yapsın ve kendi köyünde kalsın. Çiftçi kazansın ki ülke de kazansın. Çiftçi üretim yapmazsa topraklar boş kalacak. Kimse orada çalışamaz, işsizlik sorunu hat safhaya çıkacak. Şu an bile Kızıltepe'de 5 binin zerinde çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçi var. Kuyuların başında 15 bine yakın Suriye'den göç edip gelen mülteciler var.”

“Biz faturaları ‘ödemiyoruz’ demiyoruz, ödeyeceğiz ama…”

Hem hükümete hem de enerji şirketine seslenen Erbeyi, “Biz elektrik faturalarını ‘ödemiyoruz’ demiyoruz. Ödeyeceğiz ama bizi kurtaracak bir şekilde olsun. O faturaları düzeltin. 12-13 metrelik trafoların üzerine sayaçları koymuşlar ve çiftçi kaç kilovat harcadığını bilmiyor. Bu yanlışlardan dönülmesi lazımdır.  Çiftçi bırakmazsa tarla çiftçiyi bırakacak. Çiftçinin artık borca getirecek bir teminatı kalmamıştır. Zaten borç altında eziliyor. Biz bunu kabul etmiyoruz, yetkililerle diyalogda olacağız.   Sesimizi duyurmaya çalışacağız.” dedi.

Zirai ilaç bayileri karara destek veriyor

Zirai ilaç bayii Abdülkadir Demircan da alınan kararı desteklerini söyledi. Çiftçinin borçlu olduğunu ve ödeyecek durumda olmadığını kaydeden Demircan, kararın yerinde olduğunu dile getirdi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız