• DOLAR 32.393
  • EURO 35.231
  • ALTIN 2324.609
  • ...
Kardeş sevgisi mucit yaptı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL

İTÜ Geliştirme Vakfı Beylerbeyi Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Mustafa Mert Cevahir, kardeşinin ilaçlarının bozulmaması için yaptığı güneş enerjili seyyar buzdolabı ile 4. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği Buluş ve Proje Yarışması'nda finale kalmayı başardı.

İTÜ Geliştirme Vakfı Beylerbeyi Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Mustafa Mert Cevahir, geçen yıl ailesiyle yaz tatilindeyken kardeşinin soğuk tutulması gereken ilaçlarının sıcak havada bozulmasından yola çıkarak güneş enerjisiyle çalışan seyyar buzdolabı projesini geliştirdi.

Okuldaki öğretmenlerinin yönlendirmesiyle kendi güneş paneli bulunan, ısı kontrollü ve bataryalı buzdolabı yapan Cevahir, bu çalışmasıyla başvurduğu Uluslararası Türk Dünyası 4. Bilim Kültür Şenliği Buluş ve Proje Yarışması'nda 3 bin proje arasından finale kaldı.

"BU SİSTEM ORGAN NAKİLLERİNDE TAŞIMA AMAÇLI KULLANILABİLİR”

Cevahir, kardeşinin ilaçlarının sıcaktan bozulmasına üzüldüğünü ve bu projeyi hayata geçirmeye karar verdiğini belirtti. Günümüzde daha çok temiz enerjiye ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Cevahir, "Temiz enerjili olması için solar panel, hafif olması için strafor gövde kullandım. Solar panelden elde edilen enerjiyle bataryamızı dolduruyoruz. Buradan sıcaklık kontrol rölesine gelen akım ile soğutmayı yapan peltier maddeye akım geliyor. Isı kontrol ünitesi sayesinde hedeflenen sıcaklığa ulaşıldığında soğutma duruyor." diye konuştu.

Bulduğu sistemin farklı amaçlarla da kullanılabileceğini dile getiren Cevahir, "Bu sistem organ nakillerinde taşıma amaçlı kullanılabilir. Peltier sistem ters çevrilerek ısıtma amaçlı da kullanılabilir. Kapalı otobüs durakları, güvenlik kulübeleri enerji kaynağına ihtiyaç duymadan ısıtılabilir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak, AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir