• DOLAR 32.341
  • EURO 35.177
  • ALTIN 2245.202
  • ...

İSTANBUL

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Tano Kouame, Dünya Bankası ve TÜSİAD iş birliğiyle düzenlenen, Dünya Bankası tarafından hazırlanan “Ocak 2020-Küresel Beklentiler Raporu”nun tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin küresel ekonomi platformunun çok önemli bir aktörü olduğunu belirterek, bu rapordaki bilgilerin Türkiye’yi de ilgilendirdiğini söyledi.

“TÜRKİYE’DEKİ KAMU BORCU ÇOK DÜŞÜK SEVİYELERDE”

Türkiye’deki kurumsal borçların arttığını gördüklerini anlatan Kouame, “İyi haber şu ki; Türkiye’deki kamu borcu çok düşük seviyelerde, hatta yükselmekte olan ülkeler arasında en düşük ülkelerden birisi. Bu da Türkiye’de çok disiplinli mali politika sayesinde gerçekleşti. Diğer ülkelere kıyasla hane halkı borcu da düşük.” diye konuştu.

“UZUN VADEDE TÜRKİYE TOPARLANACAKTIR”

Kouame, finansal sistem içerisinde kurumsal şirketlerin uzun vadeli finansmana erişiminin kolaylaştırılması gerektiğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Raporda, pek çok ülkede görülen borç birikiminin aslında yatırımlarda bir artışa sebep olmadığını görüyoruz ama Türkiye’de çok daha iyi bir tablo karşımızda. Küresel ekonomik krizde yatırımlarda değişim görmüştük. Türkiye’deki yatırım oranı diğer yükselmekte olan piyasalara göre daha iyiydi. 2018 yılından beri yatırımlarda da küçülme olduğunu görüyoruz. Uzun vadede Türkiye toparlanacaktır ve yatırımlar büyümeyi destekleyecektir. Uzun vadeli doğrudan yabancı yatırımı çekebilecek politikaların benimsenmesi gerekiyor.”

“İSTİKRARLAŞMA DEVAM EDECEK”

Kouame, Türkiye ekonomisinin 2019’da yüzde 0,9 büyüdüğüyle ilgili haberlere çok sevindiklerini, büyümenin beklentilerin üzerinde geldiğini belirterek, “2019’un son çeyreğinde ekonomi canlanmaya başladı ve bu büyüme oranı da durumun stabilize olmaya başladığını teyit ediyor. 2020 yılında da bu istikrarlaşma devam edecek. 2020 için yüzde 3, 2021 için ise yüzde 4 büyüme öngörüyoruz. Umarım bu rakamların da ötesine geçer.” dedi. Kouame, “Yeni Ekonomi Programı ve Ulusal Kalkınma Planı’ndaki politika önerileri uygulamaya geçerse, Türkiye büyüme açısından orta ve uzun vadede kesinlikle potansiyelinin de ötesine geçecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak, AA