• DOLAR 32.557
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2458.845
  • ...
Ceyhan`da Fetih Coşkusu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA- Ceyhan Müftülüğü, Mekke`nin Fethi`nin 1383. yılı münasebetiyle bir konferans düzenledi. Devlet Bahçeli Konferans Salonunda gerçekleşen programa vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Tamamen dolan salonda seyirciler konferansı ayakta takip etti.

 

Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda açılış konuşması yapan Ceyhan Müftüsü Halil Şekerci, Kabe`nin Hz. Adem` den günümüze dek süregelen tarihini ve Mekke`nin fetih sürecinde yaşananları kısaca anlattı.

 

Konferansa konuşmacı olarak katılan Abdulaziz Kutluay , Mekke`nin tarihinden bahsederek; \"Mekke Şehri Âlemlere Rahmet olarak gönderilen Yüce Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)` in dünyaya teşrif buyurdukları, çocukluk ve gençlik yıllarını geçirdiği kendine Muhammed ül Emin isminin verildiği ve ilahi görevin verildiği mübarek bir beldedir. Ayrıca Hz. İbrahim (a.s.) Efendimiz zamanından beri tevhit inancının merkezi ve Müslümanların kıblesi olan Kabe-i Muazzamının bulunduğu bir şehir. Peygamberimiz (s.a.s.) kendisine peygamberlik verildikten sonra putperestliğin merkezi olan Mekkeli müşrikleri Allah`ın dinine davet etmiş, fakat onlar tabi olmadıkları gibi ilk Müslüman olanlara eza ve cefa etmekten de geri kalmamışlardır. Hatta o kadar ileri gitmişlerdir ki Yüce Peygamber (s.a.s.)`i öldürme kararı almışlar. Allah (c.c.) emriyle Cibril-i Emin`in Peygamberimize haber vermesiyle kurdukları tuzak boşa çıkmıştır\" dedi.

 

Müslümanların dayanacak güçleri ve sabırları kalmamaya başladığı zamanda Hicret izni verildiğini söyleyen Kutluay, \"Peygamberimiz (s.a.s.) de bu emir gereğince Mekke`den Medine`ye hicret ettiler. Hudeybiye Antlaşması, Müslümanların Mekke Müşrikleriyle barış içinde yaşamasını ve Kabe`yi ziyaret edebilmelerini sağlamışsa da Kabe hala putperestliğin merkezi idi. Hz. Peygamberin Mekke`nin fethine karar vermesine ve bu kararı gerçekleştirmesine sebep, Mekke Müşrikleriyle Müslümanlar arasında 10 yıllık bir süre için imzalanan Hudeybiye Antlaşmasını 2 yıl gibi kısa bir zaman geçmeden müşrikler tarafından bozulmuş olmasıdır.\" İfadelerini kullandı. Mekke`nin fethi ve İslam tarihindeki öneminden bahsetti.

Yaklaşık 3 saat süren konferans vatandaşlar tarafından oldukça ilgi gördü. (Ayhan Kaya-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir