Gaziantep’te “13. Uluslararası Öğrenci Buluşması” tanıtıldı
Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonunun (UDEF) 61 ülkede ve 111 şehirde "Dünya ile Buluş" sloganıyla gerçekleştirdiği "13. Uluslararası Öğrenci Buluşması" etkinliklerinin tanıtımı Gaziantep'te yapıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen tanıtımda, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mavera Kongre ve Sanat Merkezi'nde 11 Nisan'da final programının yapılması planlanan etkinlik kapsamında, 61 ülkedeki 111 şehirde çalışmaların gerçekleştirileceği belirtildi.
Gaziantep Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek öğrenci buluşması basın lansmanında konuşan Vali Yardımcısı Rızvan Eroğlu, “13. Uluslararası Öğrenci Buluşması”nın Gaziantep’te düzenlenecek olmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Türkiye’nin “mozaikler ülkesi” olarak adlandırıldığını belirten Eroğlu, “Anadolu; kültürel farklılıkları, dinsel farklılıkları, dünya görüşlerini bir ahenk içinde birbirine saygı çerçevesinde yaşattığı bereketli topraklardır. Bu bereketli topraklarda dünyanın değişik yerlerinden gelen kardeşlerimiz var. Buradaki kardeşlerimizin Türkiye’de geçirdiği zamanı bir dostluğa çevirmeleri bizim açımızdan çok önemlidir. Gaziantep’te gerçekten Türkiye’nin farklılıklarının içerisinde barındıran ve bunu enerjiye dönüştüren çok güzüde bir şehir. Böyle bir şehirde öğrencilik yaptığınız için çok şanslısınız. Bu organizasyonunda bereketli bir sonucu olabileceğini düşünüyorum.” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de yabancı öğrencileri sadece belli bir süre için Türkiye’de misafir edilen vatandaşlar olarak görmediklerini belirterek, öğrencilere hitaben, “Sizler bizim gönül elçilerimizsiniz, kültür elçilerimizsiniz.” ifadelerini kullandı.
Şahin, “Dünya nereye gidiyor? Her sabah uyandığımızda çok başka bir hesapla uyanıyoruz ve dünyada her gün kartlar yeniden dağıtılıyor. Yeniden başka bir hesap var. Her ülkenin başka bir hesabı ve başka bir çıkarı var. Bu coğrafya bütün ülkelerin cazibesi olmuş durumda. Bundan dolayı bizim ne yapmamız gerekiyor? Türkiye olarak ülkelerin, vicdanların ülkesiyiz. Hasbi, hesapsız davranan, insani ve vicdani olarak durabildiği herhalde sayılı ülkelerden birisiyiz. Belki de tek ülkeyiz. Yine üzerimizde çok ağır bir vebal ve sorumluluk var. Biz de başka ülkeler gibi olabiliriz, her şeyi bir hesapla yapabiliriz. Bir damla petrolü, bir damla kandan daha kıymetli bulabiliriz, bu bize yakışmaz. Bizim medeniyet kodlarımız ve bize verilen ilahi mesajda; iyi bir insan olmayı, Peygamberimizin de veda hutbesinde bize bıraktığı en büyük mirasa baktığımız zaman ırkçılığı ayakaltına alan, insanı insandan ayırt etmeyen ve insanımızı insan olarak kategori olarak koyduğumuzda takvayı öne koyuyor. Bize ‘iyi insan olduğunuzda ancak birbirinizden üstünsünüz’ diyen bir anlayış var. İyi insan olmak üzere doğru modeli koymamız lazım.” dedi.
Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu’nun (UDEF) Başkanı Mehmet Ali Bolat ise, uluslararası öğrenci buluşmalarının Türkiye’de eğitim alan yabancı öğrencilere dikkati çekmek amacıyla organize edildiğini dile getirdi.
Türkiye'de 178 bin uluslararası öğrencinin üniversite eğitimi aldığını söyleyen Bolat, bu öğrencilere de lise, orta ve ilkokul çağındaki çocukların eklenmesiyle beraber sayının 700 bini bulduğunu, Türkiye'nin bu anlamda uluslararası arenada öğrenci çeken bir yapısı olduğunu, her geçen gün daha iyi noktalara geleceğini belirtti.
UDEF olarak 2004 yılından itibaren bu alanda çalışan bir sivil toplum kuruluşu olduklarını anımsatan Bolat, “Bu seneki buluşmamızı, 61 ülkede ve 111 şehirde gerçekleştireceğiz. Her sene bu sayı artarak ilerliyor. İnşallah 1 Mart’ta Senegal ve Tayland’da çalışmalarımıza başlayacağız. Ardından Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla finali gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.
Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ise, Gaziantep Üniversitesinde 106 ülkeden öğrenci olduğunu belirterek, aynı zamanda Suriyeli öğrencilere hem kentte hem de Suriye’de açtıkları fakülte ve meslek yüksek okullarında eğitim verdiklerini ifade etti.
Borsa İstanbul Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla da “Bu organizasyona destekle kalmayıp paydaşı olarak onur duyuyoruz. Yabancı değil misafir tanımını kullanmak öğrencilere benim çok hoşuma gitti. Borsa İstanbul olarak bu organizasyonu desteklemeye devam edeceğiz. Üzerimize düşen her şeyi de yapmaya hazırız.” ifadelerini kullandı.
Programın ardından yabancı öğrencilerle günün anısına fotoğraf çektirildi. (İLKHA)