• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Zazaca Doktora Programı Açılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİNGÖL- Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş Bingöl Üniversitesi Sosyal Tesisleri`nde basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen toplantıda Rektör Baydaş, üniversitenin 2012 yılında biten projeleri ile birlikte 2013 yılı hedeflerini açıkladı. Zazaca doktora programı açacaklarını belirten Baydaş, "Bu ülkede bir gün anadilde eğitim verilecektir" dedi.
 
2012 yılında bitirilen projelerini anlatan Baydaş, "İçerisinde 3 fakültenin eğitim verdiği 6 bin metrekare kapalı alan olan bir bina bitirerek hizmete açtık. Selahaddin-i Eyyubi adında merkezi bir kütüphane açtık. Üniversite personeline 88 lojman yapıldı. 1500 kişilik bir kapalı spor salonu tamamlayıp hizmete sunduk" dedi.
 
Zazaca ve Kürtçe Bölümlerine Önem Veriyoruz
Yüksek lisans yapan birimlerinin çok fazla olduğunu belirten Baydaş, "Yüksek lisansta önem verdiğimiz birimlerden bir tanesi Kürtçe ve Zazaca ile ilgili olanıdır. Zazaca bölümüne 20 kişilik tezli yüksek lisans almıştık. Ama geçen yaz döneminde 20`şer kişilik tezli, 50`şer kişilik tezsiz olmak üzere hem Kürtçe hem Zazaca bölümüne toplam 150 öğrenci aldık" dedi.
 
Zazaca Öğretmen Adaylarının Durumu
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer`in Zazaca öğretmen adayları ile ilgili yaptığı açıklama ve öğrencilerden gelen tepkilere de değinen Baydaş, "Bakan beyin ifadelerinden kaynaklanan bir sıkıntı çıktı. Öğrencilerin de belki kendilerine göre haklı talepleri vardı. Orada bir sıkıntı var ama bunlar aşılacak. Bu uzun vadeli bir projedir" ifadelerini kullandı.
 
Eninde Sonunda Türkiye Anadilde Eğitime Geçecek
Türkiye`nin bir gün anadilde eğitime geçeceğini düşündüğünü ifade eden Baydaş, "Benim kendi kişisel kanaatimdir eninde sonunda Türkiye anadilde eğitime geçecek. Bunu ister özel okullar vasıtasıyla yapsın ister devlet eli ile yapsın bu olur. Yani bundan 10 sene önce bunlar bile hayal iken şuanda o hayal olsa bile bazıları için, benim kişisel kanaatimdir bu talep etmek etmemek ayrı bir şey, bu ülkede bir gün anadilde eğitim verilecektir. İşte verildiği zaman da bu dersleri verecek kişiler Mardin`in ve bizim öğrencilerimiz olacaktır" şeklinde konuştu.
 
Zazaca Doktora Programı Açılacak
Kürtçe ile ilgili doktora programını açmak için Muş Alparslan Üniversitesi ile bir protokol imzaladıklarını söyleyen Baydaş, "Her iki üniversite Kürtçe ile ilgili ortak doktora programı açacak. Bunu YÖK`e gönderdik. Ayrıca yine Bingöl Üniversite`sinin organizasyonunda Tunceli ile Zazaca ortak doktora programı için protokollerimizi imzaladık onu da bu ara göndereceğiz. Bu her iki programda da Türkiye`de ilk olmuş olacak. Temennimiz odur ki doktora programları kabul edilir. Kabul edildiği zaman buradan mezun olanlar Türkiye`nin değişik üniversitelerinde Zazaca ve Kürtçe Yardımcı Doçent, Doçent olarak atanacaklardır ve bu da ilk olacaktır. Bunların da yetiştiği yerler ilk kez işte bu üniversiteler olacaktır" dedi.
 
Uluslararası "Kürtler ve İslam" Sempozyumu Düzenlenecek
Üniversitede uluslar arası iki tane sempozyum düzenleyeceklerini belirten Rektör Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, "Bu yıl iki tane çok önemli sempozyum düzenlemeyi planlıyoruz. Bunlardan bir tanesi Kürtlerle ilgili olacak. "Kürtler ve İslam" adında uluslar arası bir sempozyum planlıyoruz. İkincisi, uluslar arası "Alevilik" sempozyumu düzenleyeceğiz" şeklinde konuştu. (Emrullah Araz / Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir