• DOLAR 35.4
  • EURO 36.646
  • ALTIN 3024.66
  • ...
HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı Durmaz, engellilerin yaşadığı sorunları anlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı M. Şerif Durmaz, "Engellilere Yönelik Farkındalık Oluşturma Projesi" kapsamında ziyaret ettikleri rehabilitasyon merkezleri ve engelli derneklerinde tespit ettikleri sorun ve sıkıntıları düzenlediği basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaştı.

Özel gereksinime ihtiyaç duyan engelli bireyler açısından hem ailede hem de toplum arasında bir farkındalık oluşturma, empati duygusunu geliştirme ve bir bilinç oluşturma adına bir ziyaret programı başlattıklarını anımsatan Durmaz, bu kapsamda 7 rehabilitasyon merkezi, 4 engelli derneği ve Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nü ziyaret ettiklerini kaydetti.

 

Yetkililerin otizme yönelik aileleri bilinçlendirmesi gerektiğini ifade eden Durmaz, "Otizm erken çocukluk çağlarında belirtilerin gözlendiği önemli bir nöro-gelişimsel bozukluktur. Otizm şüphesi, çocuğun konuşmasının gecikmesi veya etrafa ilgisiz, tepkisiz olması ile ortaya çıkmaktadır. Böyle bir durumla karşılaşan aileler, geciktirmeden çocuklarını Çocuk Psikayatri doktoruna götürmelidir. Tedavi sürecinde en önemli görev aileye düşmektedir. Bu konuda ilgili kurumlar, belirli dönemlerde aileleri bilinçlendirme çalışmaları yapmalıdır." dedi.

"Engelli rampası yapılmalı, istihdam alanları açılmalı"

Bedensel engellilerin erişilebilirlik sorunu olduğunu vurgulayan Durmaz, "Resmi ve özel iş yerleri ile yeni yapılan binalarda, kaldırımlarda ve toplu taşıma araçlarında engelli rampası yapılmalıdır. İlimizde engelli vatandaşlarımızın tekerlekli sandalyelerinin tamir edileceği bir atölyenin açılması gerekmektedir. Bedensel engel, çalışmaya engel değildir. Bedensel engelliler için istihdam alanlarının oluşturulması gerekmektedir." diye konuştu.

"Işık ve duraklarda sesli uyarı sistemleri yapılmalı"

Görme engellilerin en önemli ihtiyaçlarının başında ilde çok az yerde olan sesli uyarı sistemi geldiğine işaret eden Durmaz, şunları söyledi:

Görme engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak, ulaşılabilirlik ve erişilebilirlik hususundaki sorunlarını ortadan kaldıracak ışık ve duraklarda sesli uyarı sistemlerinin yapılması gerekmektedir. Özel ve kamu binalarında asansör ve merdiven korkuluklarına görme engelliler için gerekli düzenlemelerin yapılması ve görme engellilerin toplumsal hayata katılımları için Görme Engelli Alfabesi ile hazırlanmış kitapların yaygınlaştırılması gerekmektedir.

"Engellilere yönelik ilkokul, ortaokul ve lise açılmalıdır"

İlde işitme engelliler için okulların olmadığının altını çizen Durmaz, "Bu yüzden işitme engellilere yönelik ilkokul, ortaokul ve lise açılması gerekir. Özel eğitim uygulama okulu ve özel eğitim sınıf sayısı artırılmalıdır. Merkezi sınavlarda ya da işe alım sınavlarında, diğer engellilerden ayrı olarak, işitme engellilere has sınavların yapılması gerekir. Kamu kurumlarında, işaret dilini bilen personellerin olması gerekmektedir. Bazı kurumlarda işaret dilini bilen personel vardır ancak kurumların çoğunda uzman personel yoktur." ifadelerini kullandı.

"Empati duygusu geliştirilmeli"

Toplumda zihinsel engellilere yönelik bir duyarlılığın artırılması gerektiğini dile getiren Durmaz, "Zihinsel engellilik, gelişimsel dönemde ortaya çıkan, uyumsal davranışlarda görülen yetersizliğe ilaveten genel zekâ fonksiyonları açısından normalin altında olma durumudur. Zihinsel engellilik çocukluk döneminde başlayan işlevlerdeki belirli bir durumu tanımlamaktadır. Toplum olarak, zihinsel engellilere karşı duyarlılığın artırılması, empati duygusunun geliştirilmesi gerekir." şeklinde konuştu.

"Çocukla beraber ailenin de eğitim alması gerekir"

Öğrenme güçlüğünün bir zekâ sorunu, hastalık değil, farklılık olduğunu söyleyen Durmaz, şunları kaydetti:

Çocukla beraber ailenin de eğitim alması gerekmektedir. Psiko-eğitimle tedavi desteklenmelidir. Öğretmen, aile ile işbirliği yapmalıdır. Okulun programının takip edilmesi ve bu noktada çocuğa uygun çalışma planının yapılması gerekmektedir. Çocuğunda, öğrenme güçlüğü olduğunu fark eden ailenin ilk işi, çocuğu olduğu gibi kabul edip çocuğuyla beraber eğitim almak olmalıdır.

"Rehabilitasyon merkezlerine yardımcı olunmalı"

Engelli bireylerin hayatlarını daha rahat sürdürebilmeleri için desteğe ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Durmaz, "Rehabilitasyon merkezleri, eğitim ve öğrenme konusunda bu kardeşlerimize yardımcı olmayla ilgili önemli bir görev yüklenmişlerdir. Rehabilitasyon merkezlerinin resmi işlemleri konusunda, ilgili kurumlar zorluklar çıkarmamalı, işlerinin yerine getirilmesi konusunda kolaylıklar tanımalı ve yardımcı olmalıdırlar." açıklamasında bulundu.

"RAM sayısı artırılmalıdır"

Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nde iş yükünün çok fazla olduğunu aktaran Durmaz, "Özel gereksinimli bireylere yönelik hizmetin tam manasıyla verilmesi için Rehberlik Araştırma Merkezleri’nin sayısı artırılmalıdır. Rehberlik Araştırma Merkezi, engelliye rapor verme konusunda objektif davranmalı, kolaylıklar tanımalıdır. Rapor alma şartlarını yerine getiren tüm özel gereksinimli bireylere rapor verilmelidir. İlgili kurum ve yetkili kişiler, kanunlarla engellilere tanınmış hakları eksiksiz vermelidir." diye konuştu.

"Engelli Danışma Merkezleri kurulmalı"

Engellilere yönelik toplum arasında bir bilincin oluşması için konferanslar, seminerler, dağıtılmak üzere broşürler, kamu spotları ve yılda en az bir defa olmak üzere geniş katılımlı bir çalıştayın yapılması gerektiğini vurgulayan Durmaz, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Engellilerin hayatını kolaylaştıracak Engelli Danışma Merkezleri kurulmalıdır. Evlenebilecek engelli bireylere, kamu kurumları yardımcı olmalı, maddi ve manevi destekte bulunmalıdır. Engellilere yönelik bir çalışma yapılacaksa mutlak surette engellilerin fikir ve düşünceleri alınmalıdır." (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir