• DOLAR 34.587
  • EURO 36.322
  • ALTIN 2973.032
  • ...

Gaziantep Ticaret Odası'nda düzenlenen toplantıda iş adamlarına hitap eden Bakan Albayrak, reel sektör buluşmaları çerçevesinde Gaziantep'te kentin cesur, özgüvenli ve ülkesinin derdi ile dertlenen değerli iş dünyası ile bir araya geldiklerini söyledi.

Kentin ihracata, istihdama ve katma değerli üretime dayalı büyüme modelinin örnek şehirlerinden biri olduğunu belirten Albayrak, "Türkiye'nin en fazla ihracat yapan 6'ncı şehri olan Gaziantep'in bu yıl 7 milyar dolarlık ihracat hedefini de nerdeyse 2019 yılının son ayına gelmeden yakaladı. Rakamlara baktım. Antep'imiz ihracat hedeflerini 2019 yılı gibi zor bir yılı, bölgemizdeki istikrarsızlığın artmasına rağmen bu rakam ile kapatıyorsak demek ki Gaziantep'te çok daha büyük bir potansiyel var." dedi.

Sadece Gaziantep'in ihracatını artırmanın yollarını değil, Türkiye'nin ithalatını ikame edecek üretim alanlarını güçlendirmek için ithalatı azaltmak, Türkiye'nin küresel ticarette rekabet gücünü artırmak için çabaladıklarını belirten Albayrak, "Aldığımız önlemlerle ekonomideki tüm kurumlarımızın ortaya koyduğu güçlü koordinasyon ile iş dünyamıza verdiğimiz desteklerle kriz sevdalılarını hüsrana uğrattık." ifadelerini kullandı.

Enflasyonda, kurda ve faizlerde ihtimal dahi verilmeyecek bir iyileşme başarısını sağladıklarını belirten Albayrak, "Enflasyon ve faizlerle mücadelede kararlılığımızı sürdüreceğiz. Sanayi üretimindeki rekor büyüme, büyümenin öncü göstergelerinde özellikle satın alma yöneticileri endeksindeki sıçrama ile Türkiye'yi yeniden sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme trendine kavuşturduk. En az yüzde 5'lik bir yılsonu büyümesini bu model çerçevesinde yakalayacağız." şeklinde konuştu.

Yeni ekonomik programda açıklanan "ivme" paketi ile sanayiciye önemli finansman sağlandığını ifade eden Bakan Albayrak, 2020 yılının ilk verilerine göre birçok alanda iyi gidildiğini belirtti.

Daha güçlü finansman modelleriyle üretim ve istihdamı artırmaya devam edeceklerini belirten Bakan Albayrak, "Türkiye'nin ithal ikamesi yapacağı, ihracatı artıracağı ve yüksek katma değerli üretim yapacağı alanlarda uzun vadeli TL'ye dayalı bir fonlama modelini hayata geçireceğiz. Kalkınma Bankası aracılığı ile devreye alacağımız bu finansman modeli ile stratejik sektörlerimizdeki yatırımları tamamen yerlileştirme amacıyla destekleyeceğiz. Örneğin, stratejik bir sektörde, ithal ettiğimiz bir ürünün üretimini sağlayacak bir tesis düşünün. Bu tesise kullandığı üretim cihazların da yerli olma öncelikli şartıyla Kalkınma Bankamız çok düşük maliyetle, çok uzun süreli TL finansmanı sağlayacak. Göreceksiniz, bu model ile eczacılık, medikal ürünler, makine imalat sanayi, bilgisayar ve bilişim teknolojileri, motorlu taşıt parçaları, elektrikli teçhizatlar gibi yıllık 50 milyar dolarlık ithalat yaptığımız stratejik alanlarda dünya ile rekabet edecek bir seviyeye geleceğiz. Bölgesel ve stratejik projelerle istihdama da büyük destek sağlayacağız." diye konuştu.

Ekonomik anlamda atılan her adımın meyvesinin kısa sürede kendini göstereceğini dile getiren Bakan Albayrak, "Allah'a hamdolsun, her geçen gün daha iyiye gidiyoruz. Makro-ekonomik göstergelerdeki iyileşmenin, piyasalardaki rahatlamanın yakın zamanda tabana yayılacağından, toplumun tüm kesimlerine yansıyacağından kimsenin şüphesi olmasın." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından program basına kapalı şekilde devam etti.

Programa; Bakan Albayrak'ın yanı sıra Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, işadamları ile banka yöneticileri katıldı. (İLKHA)